Debat

Alternativets kulturpolitiske udspil: Drop kulturkannibalismen

KULTURPAKKE: Der skal være reelle muligheder for at udvikle og styrke kunst og kultur i hele landet, skriver Rasmus Nordqvist (ALT), der i dag fremlægger otte kulturpolitiske forslag.

Foto: Katja Holm/Altinget
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Nordqvist
Kulturordfører for Alternativet

Fakta
Læs Alternativets kulturpakke her!

Alt for længe er initiativer på kunst- og kulturområdet blevet finansieret ved nedskæringer på andre kunst- og kulturtiltag. Det har været en ubehagelig form for kulturkannibalisme, der spiller genrer, museer og institutioner ud mod hinanden.

Det ønsker vi slet, slet ikke i Alternativet. Vi ønsker i stedet at give kunsten og kulturen et substantielt løft, så det på tværs af hele landet bliver muligt at opleve, producere, udøve og iscenesætte både mere og mere mangfoldig kunst og kultur.

Derfor afsatte vi allerede sidste år en ekstra milliard årligt til kunst og kultur.

Kultur til hele landet
Fordi kunsten og kulturen er så vigtig, både for den måde vi hver især ser og oplever verden på og for hvordan vi udvikler os som samfund, er det for Alternativet afgørende, at kunsten og kulturen har gode vilkår i alle dele af landet.

Vi fremlægger derfor otte forslag, som på tværs af landet vil forbedre mulighederne for, at kunsten og kulturen kommer til at blomstre mere, end det er tilfældet i dag.

Som tidligere omtalt her i Altinget betyder det blandt andet, at vi har afsat 50 millioner kroner årligt til at oprette flere kulturskoler, så de kan få samme betydning og relevans for lokalmiljøerne, som musikskolerne har i dag.

Huskunstnerordning
Vi foreslår også en markant udvidelse af den eksisterende huskunstnerordning, der er målrettet børn og unge, så både private og offentlige virksomheder såvel som alle offentlige institutioner skal kunne søge midler til at få en huskunstner tilknyttet.

Huskunstnere kan give virksomhederne et nyt blik på deres virke, hvilket vi selv har oplevet i Alternativet med de huskunstnere, som vi i perioder har haft tilknyttet på Christiansborg. Samtidig kan ordningen øge markedet for professionelt produceret kunst og kultur til glæde for hele samfundet, for børn, unge og voksne.

Kulturklippekort til unge
Det er også et af målene med det kulturklippekort, som vi vil give til alle 18-årige, som vi foreslår tildeles 3.700 kroner til kulturforbrug. Det er noget, man allerede prøver af i Italien.

Ud over at øge forbruget af kunst og kultur, kan det også virke dannende for de unge og i tilgift virke som et værn mod radikalisering, når vi styrker de kulturelle fællesskaber.

Biblioteker og kultur på recept
I forlængelse deraf spiller bibliotekerne en central rolle i dannelsen af bevidste, kritiske og oplyste borgere, hvorfor vi vil styrke udviklingen af landets biblioteker, så de også består i fremtiden og måske ligefrem bliver styrket.

Endelig har vi forslag om at give kultur på recept til mennesker, der befinder sig i en særligt sårbar livssituation, forslag om, at Statens Værksteder for Kunst tildeles ekstra 15 millioner kroner om året til oprettelse og drift af nye værksteder rundt omkring i landet og forslag om, at der oprettes et særskilt projektstøtteudvalg samt et legatudvalg for digital kultur og digitalspil under Statens Kunstfond, så også de digitale kulturformer styrkes.

Tilsammen er det forslag, som vi mener er vejen frem, hvis man skal styrke kunst og kultur i hele landet og som vil give kunsten og kulturen et samlet løft, der ikke sker på bekostning af andre prisværdige tiltag og initiativer. Lad os droppe kulturkannibalismen og styrke kunst og kultur i alle dele af landet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00