Alternativet vil fremme kulturskoler i hele landet

KULTURPAKKE: Mens der gives statsstøtte til kommunernes musikskoler landet over, står de andre kunstneriske fag på egne ben. Den ubalance ønsker Alternativet at udligne i en forslagspakke, der retter sig særligt mod kultur i lokalområderne.

Musikskolerne får statsstøtte i modsætning til lignende undervisningstilbud inden for f.eks. billedkunst og drama.
Musikskolerne får statsstøtte i modsætning til lignende undervisningstilbud inden for f.eks. billedkunst og drama.Foto: /ritzau/Thorkild Amdi
Peter Pagh-Schlegel

Omkring halvdelen af landets kommunale musikskoler tilbyder i dag undervisning i andre kunstneriske fag end musik. Men mens staten refunderer dele af lønningerne til musikunderviserne, må finansieringen til anden undervisning findes hos kommunen eller via elevbetaling.

Fakta
Statstilskuddet til musikskoler blev indført i 1991 for at skabe et incitament til, at kommunerne skulle oprette musikskoler. Sidste år gav staten ca. 83 millioner kroner til musikskolerne, hvilket svarer til 12,63 procent af musikunderviserens løn. Loven kræver, at alle kommuner skal have musikskole.
Alternativets forslag lyder på, at lønningerne til undervisere i andre kunstneriske fag også skal refunderes af staten. Det skal dog fortsat være frit op til kommunerne, om de ønsker at oprette kulturskoler.

Den ubalance ønsker Alternativet at udjævne ved at afsætte 50 millioner til formålet.

Jeg synes, det virker som en helt naturlig udvikling, at man ligestiller de kunstneriske fag. For den ulighed i statens engagement inden for musikundervisning og så de andre kunstneriske fag er historisk betinget.

Jan Jacobsen
Næstformand i DMKL

”Vi har rigtig gode ordninger med musikskolerne, fordi de sikrer, at der er tilbud til alle børn rundt i kommunerne. Men der bør være de samme muligheder for undervisning i andre kunstneriske udtryk. Det er derfor, vi gerne vil tilbyde en lignende refusionsordning til de andre fag,” siger kulturordfører Rasmus Nordqvist (ALT).

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00