Debat

Barfoed: Jelved og DR bør acceptere flertallet

DEBAT: Kulturminister Marianne Jelved (R) og DR skal acceptere flertallet i Folketinget og bør derfor selv tage beslutningen om at bevare DR UnderholdningsOrkestret. Det skriver Lars Barfoed (K).

Politikere må og skal stille nogle principielle krav og ønsker til, hvad DR skal levere, skriver Lars Barfoed (K)
Politikere må og skal stille nogle principielle krav og ønsker til, hvad DR skal levere, skriver Lars Barfoed (K)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Barfoed (K)
Kulturordfører

Det er min opfattelse, at vi skal bevare DR's underholdningsorkester. Og jeg er meget tilfreds med, at vi har et flertal i Folketinget, der deler den opfattelse, så vi om nødvendigt kan beslutte, at sådan skal det være.

Men jeg ser helst, at kulturministeren og DR accepterer flertallet og selv beslutter at fastholde bestemmelsen i public service-kontrakten mellem ministeren og DR om DR's forpligtelse til at drive blandt andet DR UnderholdningsOrkestret.

Men må man overhovedet mene det, eller strider det mod det såkaldte armslængdeprincip? Skal Folketinget blande sig uden om? Må kulturpolitikere overhovedet have en kulturpolitik? Selvfølgelig må vi det!

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Forpligtigelse til at stille krav
Folketinget repræsenterer ejerne af DR, der finansierer DR gennem licensen. Så vi har da en forpligtelse til at stille krav til DR.

Selv er jeg stærk fortaler for armslængdeprincippet, der betyder, at ledelsen og bestyrelsen driver virksomheden i det daglige uden indblanding fra os politikere. Derfor har jeg faktisk været tilbageholdende med f.eks. at intervenere i detaljerne i forhold til kanalstruktur og indholdet i de enkelte kanaler. Men vi må og skal stille nogle principielle krav og ønsker til, hvad DR skal levere.

Folketinget repræsenterer ejerne af DR, der finansierer DR gennem licensen. Så vi har da en forpligtelse til at stille krav til DR.

Lars Barfoed (K)
Kulturordfører

Derfor er der en public service-kontrakt mellem kulturministeren og DR, der fastlægger de politiske krav til virksomhedens public service-forpligtelse. Af den fremgår det allerede i dag, at DR skal drive underholdningsorkesteret og i øvrigt også symfoniorkesteret, pigekoret, bigbandet, koncertkoret og vokalensemblet.

Det er blot den bestemmelse, jeg og andre vil holde DR fast på, og som jeg ikke ønsker skal udgå af kontrakten. Hvis det er et brud på armslængdepricippet, så har vi brudt det for flere år siden, da denne bestemmelse i kontrakten blev indføjet. Men det er ikke et brud. Selvfølgelig kan og skal vi stille krav til DR af den art.

Samler danskerne
DR UnderholdningsOrkestret rammer lige præcis det, public service går ud på. Det er en kulturinstitution, der samler danskerne om musikken og bygger bro mellem generationer og bro mellem musikformer på en måde, ingen andre formår i dag. Det er en central del af dansk musikliv, som vi skal bevare. Og det er et eksempel på noget, DR kan, men som de kommercielle kanaler ikke kan.

Gennem årtier har orkesteret udviklet sig til en vigtig del af dansk musikliv. Det er internationalt anerkendt og glæder årligt tusindvis af danskere i alle grupper af samfundet. Den værdi skal vi give videre til de kommende generationer.

Unødvendigt med nedlæggelse 
I DR's milliardstore budget er der selvfølgelig andre muligheder for at tilpasse sig til den økonomiske ramme end at nedlægge underholdningsorkesteret. Vi stiller ikke større krav om løbende effektivisering til DR end til andre dele af den offentlige sektor.

Og man kan jo også, ud over effektivisering, spare på nogle af de programmer, der konkurrerer med de kommercielle kanaler. DR skal ikke absolut konkurrere med de kommercielle kanaler, men tværtimod først og fremmest være der, hvor markedet tøver eller slet ikke er.

Så er der nogle politikere, som siger, at de er uenige med DR i beslutningen om at nedlægge orkesteret, men at de ikke vil blande sig. Det er imidlertid at svigte vores opgave, hvis vi ikke tager konsekvensen af vores holdning i sådan en meget principiel sag. Selvfølgelig har vi lov til at have en kulturpolitik og stå fast på den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00