Bertel Haarder advarer DR: Træd varsomt

MEDIER: DR bør kende sin besøgelsestid, lyder advarslen fra kulturministeren, der har forståelse for kritikken af mediemastodonten. Han indkalder nu til dialogmøder for at få DR til at tage hensyn – både til private medier og cirkusbranchen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) lægger nu pres på Danmarks Radio for at få den licensbetalte mediemastodont til at indskrænke sine aktiviteter og dermed skabe mere ligelige forhold mellem private og statslige medier.

Det sker, efter at de private mediers brancheforening, Danske Medier, forleden lancerede et nyt udspil til en mediepolitik, der skal gøre op med den unfair licensbetalte konkurrence – fx med et nyt krav om login for at få adgang til til DR-nyheder på nettet.

”De skrevne mediers problem er bl.a., at Danmarks Radio med sine 3,5 mia. kr. i ryggen kan drive unfair konkurrence på de trykte og privatfinansierede mediers bekostning. Det er et reelt problem, som jeg som minister må tage alvorligt,” siger Bertel Haarder til Altinget.

DR skal tage hensyn
Foranlediget af udspillet fra Danske Medier har han nu indkaldt DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, og bestyrelsesformand Michael Christiansen til et dialogmøde med Danske Mediers bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen, og adm. direktør Ebbe Dal.

”Jeg synes, at DR og Danske Medier selv skulle finde en løsning. Og jeg vil råde DR til at kende sin besøgelsestid. Det er meget stærke kræfter - og også et politisk flertal, tror jeg - som mener, at DR bør vise mere hensyn og tænke på, hvor stor en mastodont DR er med sine seks tv-kanaler og otte radiokanaler,” siger Bertel Haarder.

Medier med store udfordringer
Han håber, at en dialog med Danske Medier og DR kan føre til en løsning, som de private medier kan leve med.

”Danske Medier repræsenterer en sektor, der er udsat for rigtig store udfordringer, mens DR jo har sine 3,5 milliarder kr. om året fra licensen. Og det er oven i købet penge, der ikke skal spares på de næste år. Det er en vældig stor modsætning. Jeg vil gerne have, at Danske Medier føler, at vi lytter til deres velbegrundede synspunkter, og jeg vil gerne have, at DR forsøger at finde løsninger på det,” siger Bertel Haarder.

Drop Cirkus Summarum
Han vil også indkalde DR-topfolkene til et lignende dialogmøde med cirkusbranchen efter, at branchen i løbet af sommeren rettede en voldsom kritik mod DR på grund af programmet Cirkus Summaraum, som blev anklaget for at gå cirkusbranchen i bedene.

”I den forbindelse har jeg selv det synspunkt, at DR med fordel kunne sende fra de eksisterende cirkusser frem for selv at lave cirkus,” siger kulturministeren – og fremhæver i den forbindelse Flying Superkids.

”Det er de her børnegymnaster, der kan springe flere meter i vejret og lande på fødderne. Det er livsbekræftende og godt tv, og det er frivillige, der står bag. Jeg ville ønske, at DR i højere grad ville være et vindue ud til det, der skabes af frivillige og private,” siger han.

Opbakning til login
Hidtil har kommentarerne fra DR mest gået på, at der i sommerens løb har været tale om en hetz mod DR, mens fx Socialdemokraterne betragter et indgreb i DR's aktiviteter som et anslag mod den danske model.

Men alt tyder på, at der er politisk flertal blandt de blå partier for at få strammet tøjlerne på mediemastodonten.

Eksempelvis bakker Liberal Alliances medieordfører, Mette Bock, op om forslaget om, at DR's og TV2-regionernes webnyheder kun skal kunne tilgås med login i form af fx licensnummer og et kodeord.

”Det vil være fint med et lille, principielt benspænd til netadgangen, indtil vi får omlagt til abonnement,” siger hun.

Samme melding kommer fra Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus:

”Det er et ganske interessant forslag, som vi ser positivt på, så vi kan få gjort op med den konkurrenceforvridning, der finder sted.”

 

 

 

 

 

 

 

Forrige artikel København kritiserer kulturpenge til Aarhus København kritiserer kulturpenge til Aarhus Næste artikel Kamerahold har fulgt Elbæk i fem år Kamerahold har fulgt Elbæk i fem år