Byrådspolitikere: Er kunst, kultur og idræt en by i Rusland for KL?

DEBAT: Kunst, kultur og idræt er også velfærd og en væsentlig kerneopgave for kommunerne. Derfor skal kunst, kultur og idræt ind på lystavlen og højere op på dagsordenen – også i KL-regi, skriver Niko Grünfeld (ALT) og Jonas Bjørn Jensen (S).

Af Niko Grünfeld (ALT) og Jonas Bjørn Jensen (S)
Medlemmer af Borgerrepræsentationen i København og henholdsvis kultur- og fritidsborgmester i København og politisk ordfører

Hvilken værdi har kunst, kultur og idræt for vores byer, lokalsamfund og kommuner? Ikke ret meget, hvis man bladrer igennem det ellers meget fyldige materiale, som lå omdelt på bordene til det netop overståede Kommunaløkonomisk Forum i KL, hvor op mod 1.500 mennesker fra landets 98 kommuner var stimlet samlet.

Kultur- og fritidsområdet får ingen opmærksomhed
Materialet var ellers fyldt med nøgletal om alt fra daginstitutioner til beskæftigelsesindsats og ældrepleje. Der var et hav af anbefalinger til kommunerne om, hvordan de kunne styrke det ene og det andet. Vigtige nøgletal og fine anbefalinger. Der var bare ikke et eneste nøgletal om foreningsliv, idrætsfaciliteter, kulturinstitutioner og biblioteker, museer eller andet i den kulturelle retning.

Selvfølgelig kunne man trække på skuldrene, hvis der blot var tale om et enkelt møde i KL, hvor kultur- og fritidsområdet ingen opmærksomhed får. Men det er desværre det billede, vi som kommunalpolitikere møder rigtig mange steder: at kunst, kultur og idræt er sådan noget ekstra, som falder uden for kernedriften.

Kunst, kultur og idræt er også velfærd
Men kunst, kultur og idræt er også velfærd og en væsentlig kerneopgave for kommunerne. Tænk på, hvad den lokale fodboldklub betyder for et lokalsamfund. Her samles man på tværs af forskelligheder om en bold. Ens baggrund er underordnet – det er sporten, der er i centrum. Eller tænk på, hvad et bymuseum, som har samlet byens historie, betyder for identiteten i en lille by. Sådan kunne vi blive ved.

Kultur, kunst og idræt samler os som mennesker, spiller en afgørende rolle for det lokale demokrati og har en række andre positive effekter på sundheden, integrationen og turismen.

Kultur binder os sammen som mennesker
Kultur- og fritidsområdet er på mange måder det, som binder os sammen som mennesker. Både i de små lokalsamfund, i vores kommuner, i hovedstaden og på landsplan. Tænk på, hvad Matador har betydet for sammenhængskraften i Danmark, hvad EM i 92 har betydet for vores selvforståelse, og hvad H.C. Andersen betyder for Danmarks brand.

Udlandet har fanget det. Og når København år efter år topper listerne over de bedste byer at leve i, så bliver der altid peget på kunst, kultur og idræt i bred forstand. At vi kan bade i havnen, at man kan spille bold på tagene, at vi er dygtige til at producere dramaserier som Borgen og Forbrydelsen, ligesom dansk design, vores minimalistiske livsstil, cykelkultur bliver fremhævet. Alt det, som ikke er med i KL's nøgletal.

Ind på lystavlen og højere op på dagsordenen
Hvorfor er det vigtigt, hvad der er med i KL's nøgletal? Fordi man som regel ender med at fokusere på det, som man måler på.

Vi skal blive bedre til at måle kulturen, kunstens og idrættens værdi – og her tænker vi ikke blot kvantitativt og på økonomiske målinger, men i lige så høj grad at måle kulturen og kunstens værdiskabelse, betydning for vores kreativitet, sundhed, demokrati og så videre samt nyttegørende virkninger. Det kan lade sig gøre at måle på disse parametre, for det gør man allerede i dag inden for lykkeforskningen.

Vi skal have kunst, kultur og idræt ind på lystavlen og højere op på dagsordenen – også i KL-regi.

Forrige artikel Handicaporganisation: Vi skal sikre, at alle kan gå på museum Handicaporganisation: Vi skal sikre, at alle kan gå på museum Næste artikel DIF til politikere: Prioriter en alsidig sportsdækning i medieforliget DIF til politikere: Prioriter en alsidig sportsdækning i medieforliget