Om  
Michael Bojesen

Dansk operachef fyret efter sager om seksuel chikane

Michael Bojesen er tirsdag blevet fyret af Malmø Opera. Det sker efter en række sager om seksuel chikane og seksualiserede miljøer omkring DR Pigekoret og på Sankt Annæ Gymnasium.

To advokatundersøgelser og afsløringer i pressen har kastet et stærkt kritisk lys over Michael Bojesens adfærd og omgang med mindreårige.
To advokatundersøgelser og afsløringer i pressen har kastet et stærkt kritisk lys over Michael Bojesens adfærd og omgang med mindreårige.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mathias Bach

Længe har de fredet ham, men tirsdag gik den ikke længere.

Bestyrelsen i Malmø Opera fyrer sin danske direktør, Michael Bojesen, med øjeblikkelig virkning.

Det sker efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde tirsdag, oplyser operaen ifølge Politiken i en pressemeddelelse.

"Bestyrelsen har besluttet at fritstille Michael Bojesen fra sin kontrakt med Malmø Opera med øjeblikkelig virkning. Michael Bojesen har under sin tid som chef været en stærk, positiv kraft i huset, men det seneste år negative opmærksomhed på hans person har haft stor betydning for forretningen og medarbejderne," udtaler bestyrelsesformand i Malmø Opera, Per-Martin Svensson.

Han henviser her til to advokatundersøgelser og afsløringer i pressen, som har kastet et stærkt kritisk lys over Michael Bojesens adfærd og omgang med mindreårige, da han var chefdirigent for DR Pigekoret og lærer på Sankt Annæ Gymnasium.

Senest har Ekstra Bladet afsløret en mailkorrespondance, hvor Bojesen uopfordret og nedladende omtaler en kvindelig dansk operastjernes bryster.

"Hun sang i DR Pigekoret, og jeg kender hende fint … hun har tilsyneladende brystvorter – men ingen bryster at bakke dem op med," skrev Michael Bojesen i mailen.

Har afvist alle anklager

En advokatundersøgelse fra Sankt Annæ Gymnasium kritiserede desuden Bojesen for at have en del af ansvaret for skolens dengang seksualiserede miljø, hvor flere elever blev udsat for seksuel chikane.

Også Danmarks Radios advokatundersøgelse af miljøet omkring DR Pigekoret fandt, at tre krænkelser af korets medlemmer havde relation til Michael Bojesen.

Michael Bojesen har afvist alle konkrete anklager, og at han skulle være ansvarlig for de seksualiserede miljøer omkring både DR Pigekoret og på Sankt Annæ Gymnasium. 13. april gjorde den negative omtale dog, at den nu tidligere operadirektør måtte frasige sig sine tilbageværende danske tillidserhverv.

På Facebook takker Bojesen Malmø Opera, hvor han har været ansat siden 2017, for samarbejdet og fortæller, at han nu vil hellige sig familien. Han kommenterer ikke direkte på anklagerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Bojesen

Dirigent (Det Kongelige Danske Musikkonservatorium)

0:000:00