Debat

Danske Medier: Vi vil ikke være afhængige af staten

REPLIK: De private medier skal have plads til udvikling, og staten bør ikke stå i vejen ved at parallelproducere kerneaktiviteter på nettet, skriver Ebbe Dal i en replik til Mogens Jensen (S).

De private medier skal ikke overleve ved at spise nådsensbrød hos statens medier, skriver Ebbe Dal, adm. direktør i Danske Medier. 
De private medier skal ikke overleve ved at spise nådsensbrød hos statens medier, skriver Ebbe Dal, adm. direktør i Danske Medier. Foto: Pressefoto, Danske Medier
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ebbe Dal
Administrerende direktør i Danske Medier

I mit seneste indlæg opfordrede jeg Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, til at afsløre sin strategi for at sikre et sundt og livskraftigt landskab af uafhængige private medier, og at licenskronerne ikke stækker dem.

Desværre kan Mogens Jensens svar fra 26. januar alle genfindes i DR's eget lobbyprogram.

Mogens Jensen tager fejl
Mogens Jensen skriver, at det ikke nytter at reducere DR's produktion af drama, nyheder, kultur og oplysning, fordi danske dagblade har udfordringer. Ok, en gentagelse af de tre sædvanlige fejl, fordi:

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

1) Danske Medier siger ikke, DR skal producere mindre drama, kultur og oplysning. 2) Det er ikke kun DR, det drejer sig om, men også de regionale TV 2-stationer. 3) Dette er ikke en dagbladssag alene. Alle de private medier med blandt andet dagblade, lokale ugeaviser, magasinpresse og radio finder det nødvendigt, at der sættes grænser for de licensbetalte medier.

Mogens Jensen bebrejder mig, at jeg ikke kommenterer de sammenligningstal mellem DR og dagbladene, han nævnte i sin artikel. Men så vil jeg til gengæld bede ham hæfte sig ved nogle andre: Blandt de 15 største tv-, radio- og netmedier målt efter ugentlig dækning er der kun fem private medier. TV 3 og ekstrabladet.dk er de største private, og de ligger som nummer 6 og 7 efter DR1, TV 2, P4, P3 og DR2.

Det centrale er, at de private medier ikke skal overleve ved at spise nådsensbrød hos statens medier, men ved at staten sætter sine medier til at koncentrere sig om det, der ikke kan tilvejebringes ved privat initiativ.

Ebbe Dal
Adm. direktør i Danske Medier

De tre sidste private på listen er kanal 5, Radio Nova og bt.dk.

Kære Mogens Jensen. Som du ser, er det stort set de titler på private medier, som du i andre forbindelser holder af at angribe, som er med i top 15, mens dem, du vist nok respekterer, ikke når derop. Det er, hvad du forstår ved "DR og dagblade lever fint side om side".

Staten dominerer 
Jeg kan kun se det som et udtryk for, at statens medier dominerer mediebilledet. Mon det gør indtryk på dig, at 53 procent af journalisterne i landsdækkende medier i 2007 var privat ansat, mens 47 procent var hos statsejede medier, mens det i 2014 var 45 procent privatansatte og 55 procent statsansatte?

Socialdemokratiet er jo et erhvervsvenligt parti. Det, du har spurgt kulturministeren om, handlede om noget andet end det, vi havde påpeget som problemstillingen.

Du nævner DR's fem forslag til samarbejde. De tager udgangspunkt i et ønske fra medieaftalens parter om, at private og statsmedier skal samarbejde - noget vi ikke har efterspurgt, og som ikke bidrager til mangfoldigheden. Du mener, at vi skulle have bidt på krogen. Men du kender vores svar: Forslagene er forretningsmæssige tilbud, som DR må henvende sig med til de enkelte, selvstændige medier. Bortset fra et forslag om uddannelsessamarbejde, som DR's ledelse tydeligvis havde glemt, vi har i forvejen.

Vi vil ikke være afhængige af staten
Men det centrale er, at de private medier ikke skal overleve ved at spise nådsensbrød hos statens medier, men ved at staten sætter sine medier til at koncentrere sig om det, der ikke kan tilvejebringes ved privat initiativ.

Endelig nævner du medieordførernes diskussion om at få Google og Facebook til at medvirke til at finansiere danskproduceret medieindhold. Mig bekendt handler det forslag om kabel-tv, men uanset hvad: De private medier ønsker ikke afhængighed af andre. Vi ønsker plads til udvikling, og at staten ikke står i vejen for os ved at parallelproducere vores kerneaktiviteter på nettet. Og kan vi ikke få opfyldt det rimelige krav, så må vi da i det mindste kunne få opfyldt et ønske om, at de, der faktisk betaler til DR og de regionale TV 2-stationer, gennem login bliver dem, der også må bruge dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ebbe Dal

Fhv. adm. direktør, Danske Medier
sergent (Livgarden), eksportuddannelse (ØK), (Den Grafiske Højskole 1976)

0:000:00