Danske Museer ODM: Museumsreform kan kræve årelang omstilling

Der er afsat penge til en ny museumsreform frem til 2027. Men allerede nu bør man politisk drøfte, at museerne sandsynligvis får behov for endnu længere tid til at omstille sig til en omfordeling af statsstøtte, siger Claus Kjeld Jensen fra Organisationen Danske Museer ODM.

ARIKIVFOTO, kunstmuseet Aros. "Tre år til omstilling er forholdsvis kort tid selv med en mindre omfordeling af statsstøtten. Men om museerne bør kunne omstille sig i fem år, ti år eller 15 år, det ved jeg ikke. Det kommer helt an på reformens omfang."
ARIKIVFOTO, kunstmuseet Aros. "Tre år til omstilling er forholdsvis kort tid selv med en mindre omfordeling af statsstøtten. Men om museerne bør kunne omstille sig i fem år, ti år eller 15 år, det ved jeg ikke. Det kommer helt an på reformens omfang."Foto: Carsten Rehder/AP/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Museerne får med al sandsynlighed behov for længere tid til at omstille sig til en gennemgribende reform af statsstøtten, end de tre år der er afsat penge til på finansloven.  

Og det bør man allerede nu tage hul på drøftelserne omkring for ikke at skabe unødig uro hos landets 97 statsanerkendte museer, lyder det fra Claus Kjeld Jensen, der er forperson hos Organisationen Danske Museer ODM.  

"Det er klart, at hvis der skal ske voldsomme ændringer i fordelingen af statsstøtte, så har museerne brug for et stykke tid til at tilpasse sig en ny virkelighed. Og så er tre år faktisk ikke ret lang tid, hvis man står til at miste mange penge,” siger han og tilføjer: 

0:000:00