Debat

DF-borgmester: Håbløst at tage penge fra kulturen i København

DEBAT: Det er håbløst at tage penge fra kulturen i København for i stedet at sende dem til provinsen. Bertel Haarder (V) burde investere i kulturen - ikke omfordele den, skriver Carl Christian Ebbesen (DF), kulturborgmester i København.

Kulturminister Bertel Haarder (V) bør investere i kulturen i stedet for at omfordele den, skriver kulturborgmester i København Carl Christian Ebbesen (DF). 
Kulturminister Bertel Haarder (V) bør investere i kulturen i stedet for at omfordele den, skriver kulturborgmester i København Carl Christian Ebbesen (DF). 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Christian Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i København 

Da kulturminister Bertel Haarder (V) rykkede ind i Kulturministeriet på Nybrogade for et år siden, tænkte jeg: Yes, nu kommer der er en borgerlig minister, som forhåbentlig vil kigge Folkeoplysningsloven i sømmene i forhold til antidemokratiske foreninger.

Haarders forgænger, Marianne Jelved (R), var nemlig hverken til at hugge eller stikke i på det punkt.

Som kultur- og fritidsborgmester i en by med over 1100 folkeoplysende foreninger er det et emne, som optager mig meget. Folkeoplysningen og det frivillige foreningsliv spiller en vigtig rolle i samfundet og for vores demokrati. De fleste foreninger bidrager positivt til fællesskabet og demokratiforståelsen, men der er desværre også brodne kar imellem, som decideret modarbejder demokratiet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Mulighed for at afvise Hizb ut-Tahrir
Jeg tænker især på den ekstreme islamistiske forening Hizb ut-Tahrir, som gentagne gange har lejet sig ind i en af kommunens haller. Det har provokeret mig voldsomt, at Københavns Kommune er tvunget til at stille lokaler til rådighed på lige fod med andre foreninger og organisationer. Derfor har jeg gentagne gange opfordret lovgiverne til at ændre reglerne. 

Heldigvis var velviljen at finde hos Bertel Haarder og et politisk flertal i Folketinget, der for en måneds tid siden blev enige om at ændre Folkeoplysningsloven og kommunalfuldmagtsreglerne. Ændringen kommer til at betyde, at foreninger, der underminerer demokratiet og de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, ikke får mulighed for at låne eller leje lokaler og få offentlig støtte fremover.

At tage penge fra kulturen i København og strø dem ud over provinsen er en håbløs beslutning, som samlet set ikke giver danskerne mere kultur.

Carl Christian Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i København

Både som borgmester og DF’er er jeg uendeligt glad for aftalen, som jeg ser som en af de vigtigste bedrifter, Bertel Haarder indtil videre har opnået som kulturminister. Den er blandt andet en kærkommen håndsrækning til kommunerne. Jeg glæder mig i hvert fald til, at vi i Københavns Kommune meget snart kan afvise Hizb ut-Tahrir og andre antidemokratiske foreninger, der absolut intet gør for at fremme demokratiet – tværtimod.

Håbløst at tage penge fra København 
Kulturministerens første år har desværre også budt på skuffelser. Bertel Haarder har skåret i midlerne til kultur i København med den regionale kulturaftale. Derudover har kulturministeren skåret i tilskuddet til de små storbyteatre i København for at sende pengene til Jylland.

Jeg er grundlæggende enig i, at der skal være kulturtilbud af høj kvalitet i hele Danmark. Men at tage penge fra kulturen i København og strø dem ud over provinsen er en håbløs beslutning, som samlet set ikke giver danskerne mere kultur. Bertel Haarder burde gøre kagen større – investere i kulturen – i stedet for at omfordele den.

Det skuffer mig, at kulturministeren og regeringen tilsyneladende har den traditionelle, men umoderne opfattelse, at kultur er flødeskummet på toppen.

Kultur skaber værdi
Riget fattes penge, lyder det typiske argument, og ja, det er korrekt, at Danmark står over for kolossale udfordringer, blandt andet på grund af de mange migranter og flygtninge, vi har taget imod. Men det er blot endnu en vigtig grund til at investere i dansk kultur. Kulturen har stor betydning for sammenhængskraften og er med til at binde os sammen som mennesker.

Kulturen har en værdi i sig selv, men den er også med til at skabe værdi i kroner og øre. De kreative brancher og vores mange kulturinstitutioner skaber arbejdspladser, tiltrækker turister og brander Danmark og København som interessante steder, der er værd at leve og besøge.

Kulturministeren har formentlig flere år tilbage på posten. Det er mit håb, at Bertel Haarder de næste par år vil tænke kultur i bredere forstand og investere i den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

0:000:00