Om  
Kaj Elkrog

Dødsfald: Fhv. direktør i Told & Skat Kaj Elkrog (92)

Et langt livs tjeneste for statens indtægtsside samt i Folkekirken og kulturlivet er endt med Kaj Elkrogs død, 92 år gammel. Bisættelsen har fundet sted under private former, oplyser familien.

Rasmus Nielsen

Direktør i Told- og Skattestyrelsen med ansvar for udvikling og planlægning i årene 1990-95, Kaj Jørgen Elkrog, Nærum, er død, 92 år gammel.

Rangermester-sønnen fra Fredericia blev efter realeksamen toldassistent i Faaborg 1951 og allerede et par år efter forflyttet til København, hvor en fornem karriere skulle tage form.{{quote:ID:POSITION}} I Blå Bogs fakta-neutrale gengivelse hedder det:

Finansministeriet, Departementet for Told- og Forbrugsafgifter 1958, overtoldassistent i Forbrugsafgiftsinspektoraterne 1962, forflyttet til Direktoratet for Toldvæsenet 1966, toldinspektør 1968, kontorchef for Direktoratets 1. Kontor (personale og budget) 1969, chef for 7. Kontor (forbrugsafgifter) 1973, distriktstoldchef til rådighed for Direktoratet som chef for Forbrugsafgiftsafdelingen 1975, underdirektør hér 1980, vicedirektør 1981, chef for Udviklings- og Planlægningsafdelingen 1985, souschef for Skatte- og Afgiftsstyrelsen 1989-90 og endelig direktør i Told- og Skattestyrelsen med ansvar for udvikling og planlægning 1990-95.

Ved siden af den formelle karriere var Kaj Elkrog i alle årene 1969-89 censor ved Toldvæsenets Fagskole.

Hertil kom en række kirkelige tillidshverv, hvoraf kan nævnes, at Kaj Elkrog var formand for Søllerød Sogns Menighedsråd 1974-81 og igen 1984-89, hvor han var med til at etablere Søllerød Sognegård, ligesom han sad i bestyrelsen for Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer 1974-86. Han var desuden formand for repræsentantskabet for Kristeligt Dagblad 1991-98.

Lokalt var Kaj Elkrog formand for Rudersdal Kulturparaply og for Søllerød Scenen, ligesom han var en af initiativtagerne til Sommerkoncerterne på Næsseslottet. Han blev ligefrem kaldt "kulturkæmpen" og var levende optaget af Socialdemokratiets lokalhistorie.

Kaj Elkrog var kongeligt dekoreret med Kommandørkorset af Dannebrogordenen, ligesom hans gamle hjemby Fredericia udnævnte ham til æresborger i 1986. Han fik Søllerød Kommunes Kulturpris 1993 og blev æresmedlem af Rudersdal Teater 2007.

Kaj Elkrog blev enkemand i 2012 efter 58 års ægteskab med fynske Riborg. Han var far, bedstefar og oldefar, og efterlader ved siden af sine døtre og følgende generationer sin kæreste gennem otte år, Ellen Kristensen, som han naturligvis mødte på en kirketur. Gerne sås han gå lange ture i Søllerød Kirkeskov.

Den afdøde statsembedsmand var kunstsamler og havde bl.a. værker af Poul Anker Bech og Niels Lergaard samt møbler af Hans J. Wegner. Herom sagde Kaj Elkrog i 2020 ved sin 90 års dag til Sjællandske:

"Kultur har betydet meget for mig, fordi jeg i sin tid havde et job i toldvæsenet, som tog meget af min tid. Jeg så, hvordan de kolleger, der ikke interesserede sig for andre ting end deres arbejde, blev meget smalsynede. Så det har været meget vigtigt for mig at foretage mig noget andet end udelukkende at beskæftige mig med mit job."

Om sit forhold til kirken sagde han:

"Jeg er ikke meget religiøs, men bekender mig til det, kirken står for, og så synes jeg, at det er en væsentlig samfundsfaktor. Jeg kunne måske med nogen ret sige, at nu fylder jeg 90, og så rager resten af verdenen mig en papand, men det synes jeg er uansvarligt."

Og lad os så give Kaj Elkrog det allersidste, vittige ord - også fra sin 90 års dag:

"Jeg tager ikke på nuværende tidspunkt store personlige beslutninger om ikke at spise bøffer eller at lade være med at drikke rødvin. Jeg regner med, at jeg bliver fritaget for nogle af de beslutninger."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaj Elkrog

Fhv. direktør i Told- og Skattestyrelsen 1990-95
Realeksamen (Fredericia), toldassistent i Faaborg 1951

0:000:00