Om  
Peter Elsass

Dødsfald: Professor em., dr.med. Peter Elsass (75)

Den forhenværende professor i klinisk psykologi, forfatter og filmmager Peter Elsass, København K, er død, 75 år gammel. Bisættelse 12. oktober 2022.

Redaktionen

Den fremtrædende psykolog og forfatter, professor emeritus, dr.med. Peter Elsass er død, 75 år gammel. Hans motto var "at støtte folk, der lever på tværs og på trods".

Peter Elsass blev cand.psych. i 1976 og straks ansat som klinisk psykolog ved Rigshospitalet frem til 1984, hvor han flyttede til Aarhus som chefpsykolog ved Psykiatrisk Hospital frem til 1996.

Parallelt virkede Peter Elsass som adjungeret professor i sundhedspsykologi på Det Medicinske Fakultet ved Aarhus Universitet fra 1989 til 1996, hvor han kom tilbage til København som professor i klinisk psykologi ved Københavns Universitet frem til sin pensionering i 2016.

Psykologen var også en kendt forfatter - de senere år med anmelderroste titler som Kunsten at være alene (2015) og Kunsten at være bange - om frygt og helte (2018). Peter Elsass stod tillige bag flere film, bl.a. igen Kunsten at være Alene (2016) og Kunsten at være en helt (2018).

I et mindeord i Politiken skriver eventyreren og forfatter Hjalte Tin bl.a. om sin ven:

"Det morede Peter Elsass, at aviserne kaldte ham psykologiens Indiana Jones, og med karakteristisk drilsk beskedenhed kaldte han sig selv for en tøffelhelt. Eventyreren var videnskabsmand, og videnskabsmanden var eventyrer. Han fandt gode kammerater, som forstod sig på eventyr i Eventyrernes Klub, hvor han blev optaget i 2019, alt for sent!

Kort tid efter optagelsen blev han angrebet af dræberbakterier, en meget sjælden og dødelig sygdom. Han lå 21 dage i respirator på Rigshospitalet og overlevede. I en tilstand af koma oplevede han sin egen død. "Farver og lyde fyldte rummet ud, og jeg var tæt på at være lykkelig. Døden fik en anden betydning. Den blev enkel og helt stille. Langsomt åbenbarede der sig den mærkeligste og smukkeste verden, jeg nogensinde havde set: strålende, vibrerende, ekstatisk, fantastisk. Det var ikke en drøm, men snarere en belæring på et meget avanceret læringsniveau".

Tilføjelsen "snarere en belæring på et avanceret læringsniveau" fanger Peter Elsass’ livsindsats. Eventyret kan vise os det strålende og fantastiske, men vi har så meget mere at lære om os selv som mennesker. Peter Elsass mestrede både eventyret og videnskaben, og uforfærdet forsøgte han livet igennem at trænge ind i kernen af det menneskelige, dér, hvor det sociale legeme huser sjælen", skriver altså Hjalte Tin.

Blandt en række tillidsposter på flere samfundsområder kan nævnes, at Peter Elsass var medlem af hovedbestyrelsen for Kræftens Bekæmpelse 1990-96 og Københavns Internationale Teater 1995-2021. Han var også formand for det sagkyndige udvalg i Komiteen for Sundhedsoplysning 1994-2004. 

Peter Elsass var Ridder af Dannebrog. 

Bisættelsen finder sted fra Marmorkirken i København onsdag 12. oktober 2022 kl. 13.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Elsass

Professor em., dr, med., fhv. chefpsykolog, forfatter
Cand. psych. (1976)