Debat

EL: Erhvervslicensen må ikke afskaffes

DEBAT: Der kommer til at mangle 80 millioner kroner i den nye medieaftale, hvis erhvervslicensen bliver afskaffet. Denne besparelse kommer til at forringe kvaliteten hos DR, mener Jørgen Arbo-Bæhr, kulturordfører hos Enhedslisten.
Jørgen Arbo-Bæhr, kulturordfører hos Enhedslisten, mener, at det er problematisk at afskaffe erhvervslicensen.
Jørgen Arbo-Bæhr, kulturordfører hos Enhedslisten, mener, at det er problematisk at afskaffe erhvervslicensen.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

På baggrund af afskaffelsen af erhvervslicens "mangler" der jo cirka 80 millioner kroner, og derfor har udkastet til medieaftale en 2 procent effektivisering på DR. Det betyder, at DR får mindre-bevilling på 74,1 millioner, som skal betyde en effektivisering af produktionen.

Jørgen Arbo-Bæhr (EL)
Kulturordfører

Af Jørgen Arbo-Bæhr (EL)
Kulturordfører

Som sagt er vi i fuld gang med forhandlinger om en ny medieaftale for 2015-18. Det handler om de cirka. 4,4 milliarder kroner fra medielicens. Det er en opfølgning på medieforliget 2012-14.

Det sidste medieforlig blev indgået med alle partier, minus Liberal Alliance - som mener, at DR ikke skal finansieres af licens, med en abonnementsordning, lige som betalingen for TV2.

Enhedslisten går jo ind for, at finansieringen bør ske gennem skattebilletten. Det vil være det mest sociale, i forhold til licens, som er en ”kop-skat”. Vi står nærmest helt alene med dette – selv om både S og SF ved festlige lejligheder kan lufte dette.

Kulturministeren er jo en Radikal, på godt og ondt. Hun går efter et forlig over midten, som betyder, at hun går efter et forlig med den borgerlige opposition. Men hun vil godt have både SF og os med.

En dårlig start
Starten på forhandlingerne betød, at regeringen var i gang med deres oplæg til vækstforhandlingerne. Derfor beordrede finansministeren, at alle ministre kunne og skulle finde frem til, om de havde nogle penge, som de kunne ”forkæle” erhvervslivet med.

Når vi snakker om licens, har kulturministeren fundet frem til erhvervslicens, som betales af virksomheder (med ansatte), foreninger og offentlige institutioner. Det handler om cirka 95.000, som betaler en lavere licens end os som private – nemlig 961 kroner, i forhold til medielicens fra husstande på 2.436 kroner.

På denne baggrund har oplægget fra regeringen taget udgangspunkt i afskaffelsen af erhvervslicens – med et beregnet provenu på 79,2 millioner kroner.

Det er jo klart nok, at regeringen får opbakning til dette fra hele den borgerlige opposition. Det er kun SF og os, som er modstander af dette.

I et notat fra kulturministeren skriver de, som et svar på effekten af afskaffelsen af erhvervslicensen:

”Ifølge Finansministeriet bliver det med afskaffelse af erhvervslicensen nemmere og billigere at være privat virksomhed og offentlig institution. Afskaffelsen af erhvervslicensen har dog ikke en størrelsesorden,  som tilsiger en nævneværdig forøgelse af beskæftigelsen.”

Det er en del af vækstplanen – men uden vækstmæssig effekt.

Effektivisering af DR produktionen
DR får langt de fleste penge fra licens. I 2014 fik de 3,7 milliarder kroner ud af det samlede licensprovenu på 4,4 milliarder kroner.

På baggrund af afskaffelsen af erhvervslicens ”mangler” der jo cirka 80 millioner kroner, og derfor har udkastet til medieaftale en 2 procent effektivisering på DR. Det betyder, at DR får mindre-bevilling på 74,1 millioner, som skal betyde en effektivisering af produktionen.

I et notat fra DR siger de, at de har effektiviseret i årene 2010-2013. Det har betydet en stigning på 40 % i antallet af egenproducerede førstegangs sendetimer på TV, og desuden har DR reduceret antallet af administrative medarbejdere med 18 %. Vi skal bemærke, at der er kommet flere DR kanaler i disse år, så selvfølgeligt er der kommet flere egenproducerede timer.

Når vi ser på det nye krav om effektivisering i fremtiden, har DR i et notat skrevet: ”En besparelse på 74,1 mio. kr. vil derfor få en væsentlig isoleret effekt på antallet af ansatte. På nuværende tidspunkt er det forventningen, at kravet vil medføre nedlæggelse af 80-100 fuldtidsstillinger, hvoraf en andel af disse vil medføre afskedigelser.” 

Mit kvalificerede gæt er, at det vil betyde en stigning i antallet af genudsendelser – af Huset på Christianshavn, Bonderøven osv.

En asocial licensordning
Min konklusion er, at vi kommer til at mangle de 80 millioner kroner på grund af afskaffelsen af erhvervslicens, og det bliver asocialt, når vi ikke kan komme med en social fordeling af finansieringen – for eksempel ved skattefinansiering i stedet for licens.

Sagen er, at de fattige betaler lige så meget som de rige. Vi har prøvet at komme igennem med nogle former for rabatter. Det kan være nogle unge på lav kontanthjælp eller på SU.

Desuden har vi et problem, når nogle (unge) flytter i kollektiv, så skal de enkeltvis betale for licens, så en hustand kan betale flere licenser. Det er blevet udregnet, at såfremt de nøjes med at betale én enkelt licens, vil det koste DR cirka 70 millioner kroner.

Med andre ord, så vil det være lidt billigere end at afskaffe erhvervslicensen.

En anden del af konklusionen er, at DR´s effektivisering betyder, at der kommer flere genudsendelser, som vi alle vil brokke os over.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00