Debat

EL: København svigter sit ansvar, når flere af byens statuer er opkaldt efter dyr end kvinder

København har et helt historisk særligt ansvar i kvindekampen. Derfor bør det selvfølgelig være en kvinde, der skal opføre en kampdagsstatue ved Nørrebros Runddel, skriver Stine Finné Toft og Frederik W. Kronborg.

Ud af 101 statuer af historiske personer i København, er der lige nu kun fem statuer af kvinder, skriver Stine Finné Toft og Frederik W. Kronborg. Her ses en statue af H. C. Ørsted i Ørstedsparken.
Ud af 101 statuer af historiske personer i København, er der lige nu kun fem statuer af kvinder, skriver Stine Finné Toft og Frederik W. Kronborg. Her ses en statue af H. C. Ørsted i Ørstedsparken.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Stine Finné Toft
Frederik W. Kronborg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

8. marts kunne vi endnu en gang fejre kvindernes internationale kampdag. Det blev fejret med arrangementer i København og resten af landet med fokus på de kampe, der stadig er at kæmpe i dag for kvindernes placering og muligheder i samfundet.

En af de kampe er fortsat en underpræsentation i kunsten, og derfor har vi i Enhedslisten foreslået, at det er en kvinde, der skal opføre en statue på Nørrebros Runddel for at markere kampdagen. 

Kvindekampen står på skuldrene af århundredes kæmpende kvinder. Helt særligt for København er det, at det var netop i vores by, at den anden internationale kvindekongres valgte, at der skulle være en særlig dag, der skulle markere kampen.

Selvom valget af datoen 8. marts som kampdag først kom til senere, så er det nu alligevel værd at både huske og markere, at det netop var i København, at en række progressive kvinder fra hele Europa mødtes og satte internationalt fokus på kvindesagen.

Derfor mener vi, at København har et helt særligt ansvar i kvindekampen.

Byens kunst er hamrende kønsskæv

Og der er så sandelig fortsat noget at kæmpe for i Københavns bybillede. Når man kigger på gadenavne, er der cirka 14 gange så mange gadenavne i København, som er opkaldt efter mænd end efter kvinder. Og ud af byens 101 navngivne statuer, er der lige nu kun fem statuer af kvinder. 26 er af dyr og de sidste 70 er af mænd.

Det er et problem, når kunst, der afbilleder kvinder, er så underrepræsenteret i bybilledet

Stine Finné Toft (EL) og Frederik W. Kronborg (EL)
Medlemmer af Borgerrepræsentationen, København

Der er altså over fem gange så mange statuer af dyr end af kvinder. Så lad os da starte med at lade kvinderne opføre en statue på kvindernes internationale kampdag. Det mener vi kun kan være logisk og retfærdigt. For hvem er bedre til at forstå kvindekampen end kvinderne selv. 

Det er et problem, når kunst, der afbilleder kvinder, er så underrepræsenteret i bybilledet. Repræsentation er vigtigt, også når man færdes i byen. Der er en skævhed i bybilledet, og det er noget, der skal ændres på.

Vi ønsker at flere kan spejle sig byen og dens kunst, og det er vores forslag et skridt på vejen mod. Det vil ikke løse alle problemerne med underrepræsentation eller kvindekampen generelt, men det er et godt sted at starte. Vi skal hylde historiens stærke kvinder både nu og i fremtiden. 

Konservative mener, at vores forslag er diskriminerende imod mænd. Til det kan vi kun sige, at vi nu synes, at det er meget fair, at det er kvindernes tur nu, men derudover så handler vores forslag ikke om kvoter eller generelle regler.

Det handler om, at vi mener, at det er en kvinde, der skal markere kvindernes internationale kampdag. Derfor synes vi kun, at det er fornuftigt, at netop denne statue skal udarbejdes af en kvinde.

Det arbejder vi i Enhedslisten for at gennemføre, og vi håber, at alle progressive kræfter på rådhuset vil slutte op om at gøre kvindekampen langt mere synlig i vores gadebillede. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Finné Toft

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), Københavns Kommune, analysekonsulent, Dansk Sygeplejeråd
cand.oecon (Aarhus Uni. 2019)

Frederik W. Kronborg

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), Københavns Kommune
cand.mag. i historie (SDU 2018)

0:000:00