Energikrisen rammer kulturlivet hårdt: "Det er den perfekte storm"

På landets museer, spillesteder og teatre mærker man nu for alvor energikrisen. Flere kulturinstitutioner kæmper med millionregninger, og organisationer frygter stigende billetpriser, færre besøgende og efterspørger politisk handling. 

ARKIVFOTO. Det er kombinationen mellem energikrise, kulturlivets ”coronasenfølger” og udsigt til højere billetpriser, der tilsammen for alvor skaber alvorlig bekymring, lyder det. 
ARKIVFOTO. Det er kombinationen mellem energikrise, kulturlivets ”coronasenfølger” og udsigt til højere billetpriser, der tilsammen for alvor skaber alvorlig bekymring, lyder det. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Dansk kulturliv har endnu ikke for alvor forladt coronaens skygge, og flere steder er besøgstallene stadig et godt stykke fra tiden før krisen.

Derfor rammer den nye energikrise med inflation og forringet købekraft i samfundet nu ekstra hårdt, og konsekvensen kan på sigt blive færre og ringere kulturtilbud.

Sådan lyder den kontante melding fra både Danske Museer ODM, Dansk Live og Dansk Teater.

På flere af landets teatre, spillesteder og museer kæmper man nemlig nu for alvor med stærkt stigende priser på el og varme, og der er mærkbart færre penge at gøre godt med, lyder det.

Direktør hos Dansk Teater Peter Mark Lundberg gruer for udviklingen og kalder den aktuelle situation for ”den perfekte storm”.

”En ny og alvorlig krise skyller ind over os, før vi er ude af den forrige. Efter to mørke vintre, så får vi nu den tredje mørke vinter og ser endnu engang ind i stor økonomisk usikkerhed,” siger han. 

Samme bekymring kommer fra organisationen Danske Museer ODM, som med en ny opgørelse i hånden kan konstatere, at mange af deres medlemmer allerede rammes af millionregninger.

”Adskillige museer må nu punge ud med millioner til energiregninger, som er steget med mere end 150 procent. De har ikke andre muligheder end at rebe deres sejl og stramme budgetterne helt ind,” siger direktør Nils M. Jensen og tilføjer:

”De sparer, hvor de kan. Men museerne har ikke mulighed for at skrue langt ned for varmen af hensyn til bevaring af værkerne og dansk kulturarv, fordi lavere temperatur og højere luftfugtighed risikerer at gøre skade.”

Færre penge til kunst

Kulturorganisationerne henviser til en ny såkaldt kulturbarometermåling, som er lavet af Applaus i samarbejde med Epinion.  

Den viser, at prisstigningerne i samfundet har gjort halvdelen af danskerne mindre tilbøjelige til at benytte kulturtilbud.

Det ville være godt med et større fokus på energirenoveringer, der kan nedbringe regningerne i fremtidens mørke vintre.

Peter Mark Lundberg
Direktør, Dansk Teater

Ifølge Esben Marcher, der er sekretariatschef hos Dansk Live, er det kombinationen mellem inflation og kulturlivets ”coronasenfølger”, der gør situationen ekstraordinær.

”Hvis der ingen tegn er i sol og måne på, at prisen falder igen, og hvis publikum ikke til fulde er vendt tilbage ind i næste år, så begynder det at blive en rigtig kritisk situation,” siger Esben Marcher og tilføjer:

”Rigtig mange af landets spillesteder er i dén grad påvirkede og har markant færre penge til alt det, som det i virkeligheden handler om, nemlig at formidle musik.”

Peter Mark Lundberg fra Dansk Teater peger konkret på, at politikerne hurtigst muligt bør sætte ind ved at holde billetpriserne i ro.

”Lige nu bliver det dyrere og dyrere at købe billetter, både fordi vores penge bliver mindre værd, og fordi vi er tvunget til at sætte prisen op. Derfor håber vi, at politikerne vil skride ind for at holde billetpriserne i ro,” siger Peter Mark Lundberg.

Der er behov for at ”booste” danskernes lyst til at opleve kultur, mener han og fremhæver, at en politisk aftale under coronakrisens rasen fik halveret billetpriserne.

”Det er et tiltag, som vi denne vinter vil have endnu mere brug for end nogensinde. Vi får allerede et tilskud. Hele apparatet eksisterer allerede, så det er bare at få skruet op igen,” fastslår Dansk Teaters direktør.

Ikke attraktivt at udskyde regninger 

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget vil gøre det muligt at udskyde ekstraregninger til energi.

Men den løsning er ikke attraktiv for langt størstedelen af landets kulturinstitutioner. Det vil kun bidrage til yderlige økonomisk usikkerhed i fremtiden, lyder den klare melding blandt nøgleaktørerne.

”Logikken skulle jo så være, at vi har noget at betale med senere. Men der er ikke ligefrem udsigt til flere penge på kistebunden. Derfor er den generelle konklusion, at en energilån bare vil udskyde smerten,” siger Danske Museers Nils M. Jensen.

”Vi får grundlæggende mindre kulturliv over tid, hvis ikke vi på en eller anden måde kommer ud af den her klemme,” tilføjer han.

Samme vurdering lyder fra Dansk Teater. 

 ”Det er simpelthen et helt utilstrækkeligt og ligegyldige tiltag for os. Man får ikke flere danskere i teatret af at parkere elregningen til næste år med den ene effekt, at vi får færre penge at lave teater for i fremtiden,” siger direktør Peter Mark Lundberg.

Ønsker grønne renoveringer

I stedet peger de på nødvendigheden af flere grønne investeringer i kulturinstitutionernes bygninger for at nedbringe energiudgifterne på længere sigt.

”Vi har nogle kæmpestore bygninger med stort behov for energirenovering. Det ville være godt med et større fokus på energirenoveringer, der kan nedbringe regningerne i fremtidens mørke vintre,” siger Peter Mark Lundberg.

Hvad kan I selv gøre?   

”Der er ingen tvivl om, at når de faste udgifter stiger, så vil mange enten spare på det kunstneriske indhold eller på markedsføring af det kunstneriske indhold.”

”Og man skal virkelig passe på med at skære i markedsføringen, for det kan hurtigt blive selvforstærkende. Men det er selvfølgelig noget af et dilemma, hvis man har røde tal på bundlinjen.”

Altinget har forsøgt at få en kommentar til de aktuelle udfordringer i kulturlivet fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), men det har ikke været muligt inden artiklens udgivelse.

Læs også

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Mark Lundberg

Direktør, Dansk Teater
Professionsbachelor i medieproduktion og ledelse (DMJX 2009)

Nils M. Jensen

Direktør, Organisationen Danske Museer
cand.phil. i forhist. arkæologi (Aarhus Uni. 1987), diplomjournalist (DJH 1996), offentlig ledelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2008)

Esben Marcher

Direktør, Dansk Live
studier i kommunikation og virksomheder (RUC)

0:000:00