Debat

Enhedslisten: Uden en langsigtet kriseplan svigter vi kulturlivet

DEBAT: Der skal mere langsigtede og ambitiøse planer på plads, hvis kulturbranchen skal klare sig igennem coronakrisen. Derfor skal kulturministeren allerede nu indkalde til forhandlinger om hele næste år, skriver Søren Søndergaard (EL).

Vi må ikke lade det nødlidende kulturliv i stikken, skriver Enhedslistens kulturordfører Søren Søndergaard.
Vi må ikke lade det nødlidende kulturliv i stikken, skriver Enhedslistens kulturordfører Søren Søndergaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard (EL)
MF, kulturordfører

Folketinget risikerer at svigte kulturlivet og sende nogle af vores fælles skattekroner til skattely frem for at give dem til hårdt kæmpende kunstnere.

I Enhedslisten foreslår vi en samlet og langsigtet plan for at få kulturen tilbage på sporet det næste år. Og vi vil i gang nu.

Alternativet er at lade det nødlidende kulturliv i stikken. Det er ikke en mulighed.

Fakta
Tirsdag 6. oktober lød startskuddet til et nyt folketingsår. I den anledning har vi på Altinget Kultur inviteret ordførerne til at deltage i en ny temadebat om, hvilke emner der skal fylde på den kulturpolitiske arena.

Oplægget lyder: Hvilket emne er det mest presserende på den kulturpolitiske dagsorden? Hvordan skal udfordringerne løses, og har I specifikke kulturpolitiske krav til regeringen til det kommende folketingsår?

Eller kort sagt – hvad vil I kæmpe for inden for kulturpolitik i det kommende folketingsår?

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du meget velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Marie Schønning Jensen på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].


Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hjælpepakkernes holdbarhedsdato
Kulturen er hårdt ramt af coronakrisen. Spillesteder drejer nøglen om, koncerter aflyses og udskydes, teatre optræder for et stærkt begrænset publikum, når de overhovedet har åbent, filmene kommer ikke ud i biograferne og så videre.

Det ryster hele kulturens økosystem og betyder, at bookere, sceneteknikere, lys- og lydmedarbejdere og ikke mindst kunstnere står tilbage med færre jobs, hvis nogen overhovedet.

Efter Enhedslistens opfattelse bliver efterårets altoverskyggende kulturpolitiske opgave at aftale en mere gennemtænkt, langsigtet og ambitiøs plan for kulturlivet i 2021.

Søren Søndergaard (EL)
Kulturordfører

Som det ser ud nu løber regeringens hjælpepakker ud med udgangen af december. Så efter Enhedslistens opfattelse bliver efterårets altoverskyggende kulturpolitiske opgave at aftale en mere gennemtænkt, langsigtet og ambitiøs plan for kulturlivet i 2021, så kunstnere og institutioner kan planlægge på grundlag af reelle fremtidsudsigter.

Det er nødvendigt, hvis vi ikke skal se en fortsat afvikling af spillesteder, kunstmuseer, kulturhuse og småteatre over det næste år.

En levende biotop
Kulturlivet er ikke udgjort af afgrænsede institutioner og støttemodtagere.

Kulturen er en levende biotop, hvor alle organismer er afhængige af hinanden og er medskabere af hinandens eksistensbetingelser og -muligheder.

Når et element i organismen bryder sammen, så går det ud over hele kulturlivet.

På den måde er det ikke kun den enkelte musiker, der lider af en aflyst koncert, men også teknikere, bookere, bartendere, opvarmningsbands og mange flere.

Hvis ikke vi forholder os til det, så risikerer vi at true hele eksistensgrundlaget for de vigtige kulturtilbud, som giver danskere glæde og indhold hver dag.

Sikring af kulturevents
De hidtidige hjælpepakker har været kortsigtede og begrænsede. Det kan til dels undskyldes med tidspres og mangel på viden om coronaens udvikling.

Men det kan ikke undskyldes, at et flertal i folketinget har valgt at støtte virksomheder i skattely.

I stedet forslog vi i Enhedslisten, at ingen støttekrone skulle ende hos sådanne virksomheder, men at hver en krone blev givet til dem, der bidrager til fællesskabet. Det var der desværre ikke opbakning til.

Hvis krisen fortsætter, så risikerer vi at stå tilbage uden dette vigtige udbud af mangfoldig kultur på højt niveau, når vi kommer ud på den anden side. Det må ikke ske.

Derfor opfordrer vi kulturministeren til allerede nu, i dette efterår, at tage initiativ til forhandlinger om, hvad der skal ske hele det kommende år.

Et element kunne være en billetgaranti, som fungerer ved, at staten stiller sikkerhed svarende til en vis andel af det mulige billetsalg i forbindelse med et kulturarrangement.

På den måde dirigerer vi pengene ud, hvor engagementet og arrangementet er og sikrer, at kulturen kan blive ved med at holde events igennem krisen.

Udfordringen er gigantisk
Særligt hårdt ramt er de prekære og usikre ansættelser i kulturbranchen.

Freelancere og kombinatører, der kæmper fra honorar til honorar og som ser ordrebogen stå gabende tom på grund af aflyste og udskudte arrangementer.

Her har regeringen valgt en uforståelig minimumsindtægtsgrænse, som betyder at man skal tjene over 8.333-10.000 kroner om måneden for at være kvalificeret til at modtage støtte.

Flere lever dog for mindre, mens de kæmper sig frem imod faste stillinger i kunst- og kulturverdenen.

Udfordringen for kulturlivet er gigantisk. Lad os derfor komme i gang med en samlet plan for 2021, så vi kan sikre et mangfoldigt kulturudbud af højeste kvalitet og understøtte alle de kulturarbejdere, som bidrager til at holde det i gang.

Alternativet vil være et svigt, som det vil tage årtier at rette op på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00