Venstres nye kulturordfører: Vi må ikke ofre kulturen

DEBAT: Man kan ikke overvurdere kulturens betydning for vores samfund. Derfor må vi heller ikke ofre kulturområdet i kampen mod corona eller jagten på økonomisk vækst, skriver Kim Valentin (V).

Af Kim Valentin (V)
Kulturordfører

Vi skal huske at prioritere kulturen, selvom afkastet ikke nødvendigvis kan måles på en tabel.

I en moderne og højteknologisk verden, der hele tiden stiller krav til fremskridt og udvikling, er der mere end nogensinde brug for at blive mindet om, at vi er en del af noget større.

I min optik er der ingen tvivl om, at kulturen – ånden, fællesskabet og sammenhængskraften – har gjort Danmark til et af de mest vellykkede samfund i verden.

Jeg tror ikke, man kan overvurdere betydningen af Grundtvig, Kierkegaard og H.C. Andersen for det samfund, vi i dag tager for givet.

De lærte os værdien af (ud)dannelse. De lærte os at tænke frit. De lærte os at indgå i et fællesskab.

Men det har vi jo lært, kan nogen indvende, så hvorfor har vi brug for dem i dagens postmoderne højhastighedssamfund?

For mig er svaret indlysende, at vi netop har brug for dem, fordi vi befinder os i et postmoderne højhastighedssamfund. Den gode kultur har ingen udløbsdato.

Kultur giver sammenhold
De fleste af os har daglig berøring med kultur i forskellige former. Det gælder alt fra idrætsklubber og museer over biblioteker og biografer til aften- og højskoler.

Kultur dækker over mange ting, som de fleste danskere betjener sig af hver dag.

Netop derfor spiller kulturområdet også en vigtig rolle for sammenhængskraften i Danmark.

Det er her, vi møder medborgere i alle aldre på tværs af samfundslag. Det er her, vi får en tiltrængt pause fra en travl hverdag. Og det er her, vi styrker sammenholdet, imens vi får udvidet horisonten eller får sved på panden.

Kulturen er et samlingssted og et frirum i en hverdag gennemsyret af målbar nytte og udvikling.

Er vi kommet langt nok? Går det hurtigt nok? Spørgsmålene forfølger de fleste i en tid, hvor stress er blevet en folkesygdom, og hvor den demokratiske samtale stadig mangler at lande blødt i den digitale omstilling.

Den seneste tid kunne også tyde på, at danskernes almindelige omgangsformer og sociale dannelse kunne bruge et eftersyn.

Min pointe er, at mere kulturel dannelse kan hjælpe danskerne med at navigere meningsfuldt i livets store og små spørgsmål.

Kulturen må ikke ofres
Imens covid-19 trak alle overskrifterne, kunne vi heldigvis lindre bekymringerne med Philip Fabers fællessang på DR, en god bog i sofaen eller blot tanken om igen at kunne gå i biografen med vennerne.

Vi kan måske overleve coronakrisen uden kultur, men i hvilken tilstand?

Da Winston Churchill under 2. verdenskrig blev præsenteret for idéen om at spare på de kulturelle budgetter for at finansiere krigen, blev han ifølge anekdoten meget fortørnet og replicerede ”then what are we fighting for?”

Hvorfor kæmpe, som vi også har gjort det mod corona, hvis vi i kampen ofrer noget af det dyrebareste og mest meningsfulde, vi har?

Fundamentalt for et vellykket samfund
Som kulturordfører vil jeg arbejde for at styrke civilsamfundets rammebetingelser, så frivillige projekter kan blomstre uden at møde begrænsninger fra eksempelvis bankernes hvidvaskregler.

Vi skal generelt have bedre rammebetingelser for frivillige, foreninger og kulturelle ildsjæle.

Vi skal gøre kulturen attraktiv for flere børn og unge.

Og vi vil arbejde for, at landets kulturinstitutioner bliver set som de uundværlige og livgivende virksomheder, de er. Vores kulturvirksomheder skal i højere grad anerkendes for den verdensklasse, de leverer.

For mig og for Venstre er der ingen tvivl om, at kulturområdet er fundamentalt for et vellykket samfund.

Personligt kan jeg næsten ikke forestille mig, hvor fattigt samfundet ville være, hvis kulturen blev ofret fuldstændig i jagten på økonomisk vækst, grøn omstilling og funklende velfærdsinstitutioner.

Det skal vi også have, men vi må ikke glemme, hvad der har bragt os hertil. Det kan vi i høj grad takke kulturen for.

Forrige artikel Enhedslisten: Uden en langsigtet kriseplan svigter vi kulturlivet Enhedslisten: Uden en langsigtet kriseplan svigter vi kulturlivet Næste artikel Facebook-chef: EU burde rive digitale mure ned – ikke bygge nye Facebook-chef: EU burde rive digitale mure ned – ikke bygge nye