EU optrapper kampen mod hadefulde ytringer på Facebook

NYE TILTAG: EU-Kommissionen præsenterer nye retningslinjer, der skal gøre det lettere for internetvirksomheder som Facebook at fjerne hadefulde opslag. DF løfter en pegefinger og minder om, at det ikke må begrænse ytringsfriheden.

Foto: Ritzau/ Noah Berger
Emma Qvirin Holst

Truslen om terror hænger over hele Europa, og det får EU til styrke kampen mod opslag på sociale medier, der opfordrer til had og terror.

”Den digitale verden tilbyder nye muligheder, men i det forkerte hænder, kan det være en seriøs trussel mod vores sikkerhed,” siger Julian King, der kommissær for EU’s sikkerhedsunion.

EU-Kommissionen præsenterer torsdag nye retningslinjer for de internetvirksomheder, der i dag samarbejder med EU om at fjerne online hadefulde ytringer. Med det opfordrer Kommissionen virksomhederne til at øge deres indsats yderligere, end det er tilfældet i dag.

Retningslinjerne tilskynder blandt andet de online platforme som Facebook og Twitter til sikre, at ulovligt materiale, der er fjernet én gang, ikke gentagende gange kan uploades på ny. Derudover bør virksomhederne også samarbejde med professionelle, der kan skelne mellem, hvad der er ulovligt indhold, og hvad der ikke er. Ligeledes skal der etableres et samarbejde med nationale myndigheder om, hvor det skal være nemmere at kontakte virksomhederne for at få fjernet indhold.

Løftet pegefinger fra Dansk Folkeparti
EU’s samarbejde med internetvirksomhederne er tidligere blevet kritiseret af blandt andet Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia og Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup.

Begge peger på, at de sociale mediers indgriben kan skade danskernes ytringsfrihed.

Peter Skaarup hilser det velkommen, at EU-Kommissionen nu vil øge indsatsen mod de kriminelle ytringer.

Men han udtrykker samtidig en bekymring for, at det stadig kan skade ytringsfriheden, at det er internetvirksomhederne, der skal vurdere, hvad der skal fjernes.

”Jeg kan grundlæggende hilse det velkommen, at man fjerner indhold, hvor man opfordrer til eksempelvis terror, for det er også efter dansk lovgivning kriminelt. Men der, hvor jeg gerne vil løfte en pegefinger, er i forhold til, at man over en bred kam fjerner ting, hvor det ikke er ulovligt indhold,” siger Peter Skaarup og uddyber:

”Grænsen med hensyn til sådan nogle ytringer er, når det bliver deciderede ulovligheder efter dansk lov. Jeg er ikke stor tilhænger af, at man censurer folk. For eksempel, når Jacob Mchangama skriver en analyse af Islamistisk Stat, hvorefter Facebook bare fjerner den. Det er ikke i orden,” siger Peter Skaarup.

Han understreger, at danskere på Facebook stadig skal have mulighed for at diskutere emner som Islamistisk Stat og indvandringspolitik, uden at det bliver fjernet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Julian King

Fhv. EU-Kommissær for sikkerhed
BA i filosofi og teologi (St Peter's College, Oxford, UK)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00