EU skal regulere den digitale udvikling – fordi ingen andre vil

INTERVIEW: Lederen af EU-kommissionens interne tænketank gør status et år efter, at Donald Trump benyttede sociale medier til en sensationel valgsejr. EU har et stort ansvar for at regulere den digitale udvikling, siger Ann Mettler.

Foto: /ritzau/Jeff Chiu, AP
Jakob Nielsen

Da Ann Mettler i november 2016 rejste til den store tech-konference i Lissabon, kom hun med et budskab. Hun frygtede, at sociale medier var ved at sende os alle sammen ind i hver vores ekko-kammer, hvor vi kun lytter til dem, vi i forvejen er enige med.

"Med Facebook og Twitter har de folk, der ikke tror på demokratiet, fået en vigtigere stemme. Og fordi de ofte kun møder ligesindede, bliver de overbeviste om, at de har ret. Uden sociale medier ville Donald Trump ikke være på stemmesedlen," sagde hun.

Senere samme aften viste det sig, at kraften fra de sociale medier var langt stærkere, end Ann Mettler og de fleste andre havde forestillet sig: Donald Trump vandt præsidentvalget.

Naiviteten er væk
Et år senere er Ann Mettler tilbage i Lissabon, og hun har blandt andet brugt de foregående 12 måneder på at forstå, hvad der skete i det amerikanske valg.

Fakta
EPSC
  • European Policy Strategy Center er EU-kommissionens interne tænketank, som refererer direkte til formanden, Jean-Claude Juncker.
  • Tænketanken blev oprettet i 2014 og huser i dag ca. 25 analytikere.
  • EPSC ledes af Ann Mettler, der tidligere har drevet en uafhængig tænketank og arbejdet i World Economic Forum.

“Naiviteten er væk. I 2016 talte vi om den røde og den blå kanal på sociale medier, men vi vidste ikke, at der var en russisk kanal. Vi forstår nu, at der var tale om en meget aktiv disinformationskampagne, hvilket vi ikke helt indså dengang,” siger hun.

Som leder af EU-Kommissionens interne tænketank, EPSC, fungerer Ann Mettler som en af formand Jean-Claude Junckers nærmeste rådgivere. Tænketanken beskæftiger sig med alt fra energi og uddannelse til klima og migration. Derfor er Ann Mettler også en af dem, der har til opgave at tænke tre skridt frem i en teknologisk udvikling, hvor tempoet hele tiden øges.

Ann Mettler
Ann Mettler Foto: EU-kommissionen

Medier er rygraden i demokratiet
Og valget i USA samt den efterfølgende folkeafstemning om Brexit i Storbritannien er blevet grundigt analyseret i tænketanken European Political Strategy Center.

“Vi har lært, at fake news kan betale sig – bare tag historien om en flok teenagere i Makedonien, der tjente penge på at skrive falske historier om, at paven støttede Trump.”

Så den ene bekymring er afløst af en anden bekymring?

“Det har ført til mere refleksion om mediernes rolle i demokratier. Om hvad der sker, når medier ikke længere kan spille den rolle, de plejer at spille. Medier er netop det – et medium. I traditionelle medier kunne man som regel stole på, at oplysningerne var undersøgt og fakta-tjekket. Det er afgørende for kvaliteten af vores demokrati. Medier er ikke som enhver anden sektor; det er rygraden i vores demokrati,” siger Ann Mettler

Public service giver Europa en fordel
Derfor arbejder EU-kommissionen på et udspil, der skal komme med forslag til, hvordan Europa kan gardere sig mod kampagner som den, der ramte USA i valgåret 2016. Om der bliver tale om egentlige lovforslag eller om hensigtserklæringer, er for tidligt at sige.

“Men hvad jeg ved, er, at vi vil kigge grundigt på det og ikke tillade digitalisering at true fundamentet for vores demokrati,” siger Ann Mettler. Hun hæfter sig ved, at det trods ihærdige forsøg ikke lykkedes for russisk inspirerede grupper at underminere de midtersøgende kandidater ved de franske valg i 2017.

Er EU bedre rustet til at modstå den slags kampagner end USA, tror du?

“Jeg håber det. Man kan måske antage, at der i Europa er flere borgere, som aktivt efterspørger reel information og måske er lidt bedre oplyst. I Frankrig virkede det tilsyneladende ikke at sprede løgne. Det spiller også en rolle, at vi har stærkere public service-medier, mens medier i USA nærmest udelukkende er en forretning. Vi så, hvordan seertallene til debatterne op til det amerikanske præsidentvalg var tårnhøje, fordi kandidaterne var så farverige. Det system skal vi sætte spørgsmålstegn ved.”

Vestager modtaget som en helt
På Web Summit-konferencen blev den danske EU-kommissær Margrethe Vestager nærmest modtaget som en helt. Det er lidt usædvanligt for en EU-kommissær – ikke mindst til en tech-konference?

“Det noterede jeg også. Det virker bestemt, som om hendes budskab vækker genklang. Der kom også et opråb fra konferencen om at forny demokratiet, synes jeg. Det er helt oplagt, at hverken sociale medier eller digitaliseringen vil forsvinde. Så vi er nødt til at få det til at virke. Det er også i firmaernes interesse. De har ingen interesse i manglende liberalisme eller i at opleve flere lande, der vender ryggen til demokratiet.”

Mener du, folk ligefrem længes efter nogle, der kommer og siger, at de vil regulere digitaliseringen?

“Folk længes i hvert fald efter nogle mere retfærdige spilleregler. Der er lidt en følelse af, at nogle firmaer har en urimelig stor indflydelse og evne til at påvirke demokratiet – uden at de står til ansvar for nogen. Og vi kan se, at USA ikke har nogen som helst appetit på at gøre noget ved det.”

Vi skal vinde Industri 4.0
Det lyder, som om det rækker langt ud over, hvad en konkurrence-kommissær kan og skal ordne?

“Europa skal gøre sig helt klart, at vi skal gøre mere end blot at regulere. Vi skal være kraftfulde spillere i den digitale økonomi. Vi skal være åbne for start up-firmaer. Helt ærligt, vi har rigtig meget, vi skal være bedre til.”

Er den globale rollefordeling sådan, at USA viser vejen, og EU kommer halsende bagefter med regulering?

“Det er ikke bare USA, for Kina er også meget på vej via firmaer som Ali Baba og andre. Der er ved at ske nogle rigtig store ting, og Europa er ikke rigtig en del af det. Vi skal gøre vores hjemmearbejde, definere de områder, hvor vi vil spille en rolle. Det er nok ikke inden for sociale medier, for de er allerede meget store. Men vi skal sørge for, at vi rammer rigtigt med det, man kalder Industri 4.0 og med udviklingen af Internet of Things (begge dele er udtryk for integrationen mellem den fysiske og den digitale verden, f.eks. hvor hjemmets apparater bliver digitale, red.).”

Europa er langt bagud
Blandt de ting, som EU ifølge Ann Mettler skal være bedre til, er at skabe et kapitalmarked, der gør det attraktivt for nye virksomheder at forblive i EU. Samtidig skal der skabes et digitalt indre marked med en balance mellem fri bevægelighed og regulering af brugen af data.

“Vi er langt bagud, fordi vi er kommet så sent i gang. Men der er en kæmpe interesse for det her, og hvis vi rammer rigtigt, kan det virkelig styrke vores troværdighed omkring digitalisering. Tech-branchen vil gerne have et miljø med åbenhed og en regulering baseret på de værdier, som folk i branchen kan identificere sig med. Alle er meget skræmte af de tendenser, vi ser i USA, og derfor har vi en chance netop nu,” siger Ann Mettler.

Realismen har sat ind
Det virker lidt paradoksalt, at mange efterspørger regulering, samtidig med at der i den brede befolkning er en stor skepsis i forhold til EU?

“Inden for det sidste år har vi oplevet en øget opbakning til Den Europæiske Union. Den ses ikke længere som noget, man bare kan tage for givet. Fra hvor jeg sidder, er det som dag og nat i forhold til sidste år. Vi har en opbakning, som vi ikke turde drømme om sidste år. Mange har set, at globaliseringen betyder, at EU udgør en stadig mindre del af den globale økonomi, og at det derfor kun er sammen, vi kan påvirke tingene.”

Ann Mettler tror på, at realismen er ved at indfinde sig hos mange borgere – som en erkendelse af, at politikere med alt for vilde løfter næppe vil være i stand til at levere.

“USA kan være en lærestreg for os alle sammen. Man kan ikke overvinde tyngdekraften. Hvis det var så nemt, ville alle selvfølgelig bare gå efter det, men realismen har sat ind,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00