Folketinget blev lovet hurtig levering af kontroversielt våbenkøb. Et år senere er kun få kanoner kommet

Sagen om Danmarks kontroversielle milliardindkøb af israelske kanoner og raketkastere fortsætter. Nu viser det sig, at regeringens hovedargument for at vælge leverandøren Elbit - en hurtig leverance af kanoner - ikke holder i virkeligheden.

Demo-modellen af ATMOS-artillerikanonen på dansk jord. Danmark har lånt kanonen af Elbit Systems indtil vi modtager de første rigtige kanoner.
Demo-modellen af ATMOS-artillerikanonen på dansk jord. Danmark har lånt kanonen af Elbit Systems indtil vi modtager de første rigtige kanoner.Foto: Elbit Systems
Andreas Krog

Da daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og Forsvaret i slutningen af januar sidste år overtalte Folketinget til et milliardkøb hos den kontroversielle israelske våbenproducent Elbit Systems, var argumentet, at israelerne kunne levere de 19 artillerikanoner og otte raketkastere hurtigere end andre leverandører.

Politikerne nikkede ja til en plan (se billede herunder), hvor Forsvaret lånte en ATMOS-artillerikanon af Elbit i 2023. I starten af 2024 ville man så på én gang modtage de første 12 af de 19 kanoner.

Planen indebar også, at seks af de otte PULS-raketkastere ville blive leveret i løbet af 2023. To ad gangen henholdsvis i midten af året, i efteråret og hen mod slutningen af året. De to sidste ville så komme i foråret 2024.

Den tredje pil fra oven er den køreplan for levering af Elbit-kanonerne, som politikerne blev anbefalet og sagde ja til på et møde i forsvarsforligskredsen den 25. januar 2023.
Den tredje pil fra oven er den køreplan for levering af Elbit-kanonerne, som politikerne blev anbefalet og sagde ja til på et møde i forsvarsforligskredsen den 25. januar 2023. Foto:

Et år senere står det klart, at den tidsplan, Folketinget blev præsenteret for, slet ikke holder.

Dermed føjes endnu et kapitel til den såkaldte Elbit-sag, hvor Folketinget blev vildledt, da man godkendte våbenindkøbet til mere end 1,7 milliarder kroner. (Se boks i bunden af artiklen).

Kan ikke bruges endnu

Forsvaret har foreløbig kun modtaget to kanoner til låns: en artillerikanon og en raketkaster.

Status på levering

"Hæren har på nuværende tidspunkt ATMOS-demonstratoren og én PULS raketkaster i udlån," oplyser Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) til Altinget.

ATMOS-kanonen er en demo-model, som Forsvaret har lånt i Israel i en tidsbegrænset periode, indtil Elbit Systems får produceret de kanoner, som Danmark rent faktisk skal have. Og raketkasteren mangler at få dansk udstyr i form af radioer og lignende installeret. Derfor er den ikke formelt overdraget fra FMI til Hæren.

"De tre øvrige raketkastere anvendes til kursusvirksomhed og/eller undergår modificeringer med henblik på at kunne honorere færdselsloven," skriver FMI i et skriftligt svar til Altinget.

Kursusvirksomheden omfatter blandt andet et igangværende kursus af tre ugers varighed, hvor mekanikere modtager uddannelse i brug, vedligeholdelse og reparationer af selve våbensystemet. Modificeringerne omfatter blandt andet montering af spejle, reflekser, sidekørselsværn og brandslukkere, oplyser FMI.

Derudover har Danmark modtaget tre raketkastere, som Forsvaret ikke kan bruge endnu, fordi de enten bliver brugt til kursusvirksomhed eller ikke lever op til den danske færdselslov.

Samlet set har Forsvaret dermed nu mere end et år efter aftalen om våbenkøbet én lånekanon og én raketkaster, som reelt kan bruges.

Folketinget var ellers blevet lovet, at Danmark på nuværende tidspunkt ville råde over seks raketkastere og en låneartillerikanon, og at yderligere 12 artillerikanoner ville være på vej i en samlet leverance i starten af i år.

Lever op til dansk lovgivning

Men de 12 artillerikanoner er ikke lige på trapperne. Og de kommer heller ikke i én sending med skib fra Israel i de kommende uger, som politikerne ellers blev stillet i udsigt. 

I stedet forventer FMI, at kanonerne leveres løbende fra Elbit fra slutningen af marts og frem mod slutningen af 2024.

Herefter skal FMI sørge for, at køretøjerne lever op til dansk lovgivning og fungerer som de skal, inden de sendes videre til Forsvaret i Oksbøl og reelt kan tages i brug.

Taget som gidsel

Det vækker ikke just begejstring hos et af de partier, som var med til at beslutte hasteindkøbet, at tidsplanen ikke holder.

"Det er meget frustrerende som forsvarsordfører at blive taget som gidsel i de her materielinvesteringsprojekter. For når vi har sagt god for et indkøb, så hænger vi på det og kan ikke gøre andet end at trække på skuldrene og se til, at tidsplanerne bliver udskudt og udskudt og udskudt," siger forsvarsordfører i Liberal Alliance, Carsten Bach.

Våbensagen

Sagen om indkøbet af Elbit-kanonerne, som Altinget har afdækket, handler blandt andet om vildledning af Folketinget i forbindelse med hasteanskaffelsen af artilleri og raketkastere for 1,74 milliarder kroner fra den israelske våbenproducent Elbit Systems tilbage i januar sidste år.

Altinget har blandt andet også afsløret, at Forsvarets våbenindkøbere reelt ikke havde spurgt andre leverandører end israelerne. Desuden har Altinget afsløret, at der var et forlig mellem Elbit Systems og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), som faldt næsten samtidigt med milliardindkøbet, og som Forsvarsministeriet ikke blev oplyst om.

En uvildig advokatundersøgelse af sagen forventes klar til april.

Samtidig skal eksterne konsulenter i de kommende måneder analysere FMI's organisation, processer og ressourcer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024