Debat

Fra stationsby til et kulturelt center

DEBAT: Borgerne engagerer sig både som deltagere og frivillige i kulturlivet i Holstebro Kommune. Det er med til at skabe et kulturelt center i en tidligere stationsby, skriver Anders Kjærulff, direktør for Kultur og Sundhed i Holstebro Kommune.
Anders Kjærulff, direktør for Kultur og Sundhed i Holstebro Kommune, mener, at borgernes engagement er nødvendigt for et rigt kulturliv i kommunen.
Anders Kjærulff, direktør for Kultur og Sundhed i Holstebro Kommune, mener, at borgernes engagement er nødvendigt for et rigt kulturliv i kommunen.Foto: Pressefoto / Holstebro Kommune
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med andre ord tager det tid at skabe en kunstnerisk og kulturel identitet. Det kan lykkes ved at lade politikernes visioner og økonomiske mod få den nødvendige tid til at tænde borgernes engagement.

Anders Kjærulff
Direktør for Kultur og Sundhed i Holstebro Kommune
Fakta
Kulturdebatten har til formål at styrke den kulturpolitiske debat. Altinget.dk | Kultur sætter de næste par måneder fokus på kultur i kommunerne.

Du er altid velkommen til at deltage i debatten - hvad enten det er med et indlæg eller med kommentarer til andre debattørers indlæg.

Send dit indlæg til [email protected].

Af Anders Kjærulff
Direktør for Kultur og Sundhed i Holstebro Kommune

For 50 år siden var Holstebro en søvnig stationsby med det lidet flatterende ry som ”byen uden kunst”.

I dag er Holstebro Kommune kendt i både ind- og udland som et kulturelt fyrtårn i en klasse for sig selv.

Med andre ord tager det tid at skabe en kunstnerisk og kulturel identitet. Det kan lykkes ved at lade politikernes visioner og økonomiske mod få den nødvendige tid til at tænde borgernes engagement.

Borgerne skal bære kulturen
Holstebro Kommune høster i dag frugten af 1960'ernes idéer, visioner og politiske handlekraft. Missionen var - og er fortsat - at de kulturelle tiltag skal involvere befolkningen for at lønne sig. Den brede del af befolkningen skal være ”kulturbærende” både som aktive og som tilskuere.

Resultatet i dag er, at borgerne generelt er stolte af kommunens målbevidste satsning på at skabe kulturelt indhold både i hverdagen og ved store, enkeltstående begivenheder. Ikke mindst fordi den kulturelle satsning dækker som en paraply over hele dagliglivet – fra kunstens bredspektrede verden over kunstnerisk og sportslig talentudvikling til et mangestrenget uddannelsesniveau og et fritidsområde med tilbud til alle.

Kommunens kulturelle profil virker i mange retninger. Således også på kommunens salg af byggegrunde, der går støt og roligt.

Borgerne har ganske enkelt fået noget, de ikke vil undvære i dag.

Kommunens skiftende politiske styre har gennem alle årene troet på, at den kulturelle satsning virker på både bosætning, uddannelsestilbud og indhold i fritiden. I dag ved vi, at det virker.

Frivillige hjælper ved kulturevents
Kultursatsningen har altid taget udgangspunkt i det enkelte menneskes behov. Derfor ser vi i dag, at borgerne engagerer sig som både deltagere og aktive frivillige. Da Holstebro i foråret var vært for verdens største børneteaterfestival ”Aprilfestival – teater for små & store”, stod borgerne i kø for at overvære forestillingerne. Samtidig sørgede 300 frivillige for, at alt fungerede, som det skulle.

Og mange af de samme frivillige har af sig selv tilbudt assistance til Holstebro Festuge 2014, som Odin Teatret arrangerer i juni.

Så, hvis man skal give en profil af Holstebro Kommune som kulturcentrum, er udgangspunktet den kommunale vision om, at ”Holstebro sætter den kulturelle dagsorden lokalt, nationalt og internationalt”.

Metoden har i de seneste 50 år været at skabe fysiske rammer for professionel kunst og kulturelle aktiviteter, men også at involvere borgerne som aktive medvirkende.

Det ansvar har borgerne levet op til med stort engagement.

Samhørigheden mellem den politiske ledelse af kommunen og borgerne er det synlige bevis på, at visionen om at skabe en kulturel identitet uden for de store bysamfund kan lade sig gøre. Endda i så markant grad, at det vækker opsigt i hele landet – og ude i resten af verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00