Debat

Global Shapers: Krigen i Ukraine kræver støtte til objektive medier i Rusland

Selvom de fleste ikke har hørt om dem, er det muligt at støtte objektive og uafhængige nyhedskanaler i Rusland. Det er en måde at være med til at bekæmpe Putins krigspropaganda på afstand. Og på sigt kan det være med til at svække opbakningen til krigen, skriver Global Shapers. 

Den russiske befolkning mangler objektive medier, der kan dække krigen i Ukraine neutralt, fremfor at sprede budskaber om, at krigen i Ukraine handler om at befri Ukraines befolkning fra et påstået folkedrab, skriver Global Shapers. 
Den russiske befolkning mangler objektive medier, der kan dække krigen i Ukraine neutralt, fremfor at sprede budskaber om, at krigen i Ukraine handler om at befri Ukraines befolkning fra et påstået folkedrab, skriver Global Shapers. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den vestlige verden inklusiv Danmark har på ingen tid organiseret humanitær hjælp til Ukraine efter, at Rusland indledte krigen og startede angreb på civile. Støtten har været organiseret af nogle af landets største nødhjælpsorganisationer og af engagerede borgere, der har smidt hvad de har i hænderne for at hjælpe. De har alle været med til at sikre, at civile har kunnet flygte ud af Ukraine.

Støtten har primært været humanitær hjælp til Ukraine. Og selvom det gør en kæmpe forskel for ofrene, er det ikke med til at ændre den raserende krig.

Bekæmp russisk propaganda
Vi tror på, at der er en måde, hvor danskere kan være med til at bekæmpe krigen - uden at rejse til Ukraine med en maskinpistol.

Vi kan nemlig gøre vores for at sikre, at den russiske befolkning får objektive nyheder om krigen i Ukraine. Selvom de fleste ikke har hørt om dem, er det muligt at støtte objektive og uafhængige nyhedskanaler i Rusland. Det er en måde at være med til at bekæmpe Putins krigspropaganda på afstand. Og på sigt kan det være med til at svække opbakningen til krigen.

I de seneste dage er flere russiske medier blevet censureret for, at landets statsstøttede nyhedskanaler kan sprede et ensartet billede

August Solliv
Global Shapers

Den russiske befolkning mangler nemlig objektive medier. I de seneste dage er flere russiske medier blevet censureret for, at landets statsstøttede nyhedskanaler kan sprede et ensartet billede.

Et billede af, at krigen i Ukraine ikke er en invasion af et andet selvstændigt land. Et billede af, at den ukrainske regering er ny-nazister og narkomaner. Et billede af, at Rusland bare forsøger at befri Ukraines befolkning fra et påstået folkedrab.

Derudover, så har Putin for nylig underskrevet en ny lov, der gør, at Rusland kan straffe folk, der spreder “misinformation” om krigen i Ukraine, altså nyheder med en anden holdning end regeringens, med op til 15 års fængsel. Ifølge Reuters, truer Kreml endda med at forbyde Wikipedia for at undgå yderligere spredning af “alternative” nyheder.

Støt objektive medier

Nogle få, uafhængige medier fortsætter med et lille budget med at portrættere krigen så objektivt som muligt. De kanaler skal støttes, da de er en del af løsningen til at afmontere krigen og sikre adgang til neutrale informationer i Rusland.

To eksempler på russiske og ukrainske medier, som deler objektive nyheder om krigen i Ukraine, og som danskere kan støtte, er: Meduza (Support Meduza) og InformNapalm (InformNapalm). Derudover kan man støtte OVD-Info (Support OVD-Info), som støtter russiske demonstranter med juridisk hjælp og sikrer et overblik i landet over demonstrationer og anholdelser af demonstranter.

Ved at støtte nyheder, som modsætter sig den russiske propagandamaskine og støtte freds-demonstranter, kan danskere være med til at lægge pres under Putin og hans regime.

Al støtte vil også være med til at styrke det mod, som de uafhængige medier opretholder på trods af, at de risikerer en lang fængselsstraf for deres objektive dækning af krigen i Ukraine. Måske vil det ikke stoppe krigen i morgen, men på længere sigt kan det styrke presset på Putin. Hvis man øger forståelsen i Rusland, om at krigen ikke er en redningsmission i Ukraine, men en reel krig, vil befolkningen rejse sig mod ham.

Derfor: Når du overvejer, hvordan du kan gøre en forskel i Ukraine, så støt også uafhængige medier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00