Grundtvig er blevet international: Højskolerne vil lave globalt netværk

GRUNDTVIG: Det danske civilsamfund inspirerer og slår rødder verden over. Sidste uge mødtes 120 internationale Grundtvig-entusiaster i Danmark, og nu vil Folkehøjskolernes Forening lave et internationalt højskolenetværk.

Kulturminister Joy Mogensen åbnede konferencen for de 120 internationale gæster, der var kommet for at debattere folkeoplysning på Grundtvigs Højskole i sidste uge.
Kulturminister Joy Mogensen åbnede konferencen for de 120 internationale gæster, der var kommet for at debattere folkeoplysning på Grundtvigs Højskole i sidste uge.
Maria Neergaard Lorentsen
Foto:

I Danmark er Grundtvig blevet mainstream, men han var jo enormt revolutionær for sin tid. Og det er det, folk verden over oplever i dag.

Lisbeth Trinskjær
Formand for Folkehøjskolernes Forening

Hvad har en munk fra Myanmar, en tidligere fængslet filippinsk aktivist og et nepalesisk parlamentsmedlem til fælles?

Grundtvig.

Derfor var munken, aktivisten og parlamentsmedlemmet blandt 120 gæster fra 28 forskellige lande, der var samlet på Grundtvigs Højskole i Hillerød i sidste uge. I anledningen af bevægelsens 175-års fødselsdag inviterede Højskolerne til en uge på højskolemanér med fællesspisning og morgensang – og utallige diskussioner om folkeoplysning, kritisk tænkning og frie skoler.

Dokumentation

I år har højskolebevægelsen 175-års jubilæum, efter de første 20 unge startede på Rødding Højskole, der var Danmarks første af sin slags.

I dag findes der 73 godkendte folkehøjskoler over hele Danmark, samt én i Sverige.

Den civile bevægelse har inspireret mennesker over hele verden, fra USA og Japan til Bangladesh og Nigeria.

Folkehøjskolernes Forening i Danmark inviterede i sidste uge 120 internationale folk fra 28 forskellige lande, der på den ene eller anden måde er inspireret af det grundtvigske ideal, til en konference på Grundvigs Højskole i Hillerød.

Formålet var at stable et internationalt netværk på benene. Ideer til næste skridt er blandt andet regionale netværk i Asien, Afrika og Nordamerika samt en international højskolesangbog.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00