Haarder: Kunstneres politiske meninger interesserer mig ikke

SAMRÅD: Knut Hamsun var rystende naiv politisk, Hans Kirk var erklæret kommunist, men det gør ikke deres litteratur dårlig. Det slog kulturminister Bertel Haarder fast med "syvtommersøm" under 1864-samråd. 

Julie Lundbek

Vi skal skille tingene ad.

Sådan lød det overordnede budskab fra kulturminister Bertel Haarder (V) under et samråd om dramaserien 1864:

"Jeg vil godt lige sige lidt om mit syn på kunst og kultur. Jeg er fløjtende ligeglad med, hvad forfattere, kunstnere og udøvende skuespillere har af politiske meninger. Jeg er interesseret i, om de leverer noget kunst, som er værd at se på og værd at læse. Knut Hamsuns romaner bliver ikke dårligere af, at han politisk var rystende naiv. Hans Kirks "Fiskerne" bliver ikke dårligere af, at han var bekendende kommunist."

Ingolf Gabold
Bemærkningen faldt da kulturministeren var kaldt i samråd af DF, som erklærede sig utilfredse med serien, der ifølge Søren Espersens udtalelser i samrådet har karakter af en "vendetta" mod Dansk Folkeparti.

Da serien første gang blev udsendt, vakte den heftig debat, dels om den historiske skildring af nøglepersoner, dels hvorvidt folkene bag serien nu havde en politisk agenda med projektet. Noget, der er blevet afvist af blandt andet instruktør Ole Bornedal og nuværende DR-dramachef Piv Bernth.

Debatten fik dog nyt liv, da sidstenævntes forgænger Ingolf Gabold i Politiken primo februar 2016 erklærede, at serien havde været "et slag mod DF". 

Vigtigt at skelne mellem det sagte og det sendte
Kulturministeren slog også fast, at han mener, der er en vigtig skillelinje mellem det, Ingolf Gabold har sagt, og det, DR har sendt. Her tilkendegav han igen, at han ikke forstår Gabolds udtalelser, men at han mener, selve dramaserien var "ganske god". Han pegede i den sammenhæng på, at serien jo ikke er en historisk dokumentar, men derimod et stykke dramakunst. 

Samrådet gav også plads til nogle generelle betragtninger om kunst og politik. Her fremhævede Haarder en række litterære værker, som han værdsætter, på trods af at forfatterne havde nogle politiske holdninger, som var "rystende naive". Det er nemlig vigtigt at skelne mellem kunst og politik, lød det fra ministeren.

Se klippet ovenfor. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00