Handicapformand: Glem ikke os med handicap i det nye medieforlig

DEBAT: Den nye medieaftale skal huske os med handicap. Medierne lærer os mennesker om samfundet. Derfor bliver de små tekniske løsninger til noget stort og principielt, skriver Thorkild Olesen.

Af Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Forestil dig, at du er blind og ser Arvingerne på DR.

Det er helt sort, ikke?

Heldigvis findes der synstolkning på DR, så en blind som mig får forklaret, hvad der foregår af bevægelser og ansigtsudtryk. Prøv at sætte det på en dag, og luk øjnene.

Forestil dig, at du er døv og skal se X-Factor. Slå eventuelt bare lyden fra. De danser rundt. Men det er ikke så stemningsfuldt, vel?

Forestil dig så en dansende tegnsprogstolk, der oversætter sangene. Se, nu er alle med i festen!

Som formand for Danske Handicaporganisationer (DH) blander jeg mig ikke i, hvad der skal ske med DR i den nye medieaftale. Men jeg vil slå et slag for, at medier og public service bliver for alle.

DR har gode tilbud i dag. De skal bevares og udvikles. Og hvis der kommer nye spillere på public service-markedet, skal de sikre, at vi med handicap kan nyde glæde af indholdet. Det må skrives ind i de nye udbud.

I den forbindelse må vi også huske de mange nye digitale platforme som apps og hjemmesider. Hvis man tænker brugervenlighed og lige adgang med fra start i teknologien, er disse medieprodukter en gave til os med handicap.

Det tekniske er principielt 
Diskussionen kan fremstå praktisk og teknisk. Og jeg er ikke engang gået i dybden med detaljerne om synstolkning, tegnsprogstolkning, artikler for orblinde, forbedring af lyd for hørehæmmede og oplæste såvel som ikke-oplæste undertekster endnu.

Men det handler om noget stort og principielt: Vi med handicap vil leve et liv som alle andre. Et så ’almindeligt’ liv som muligt, hvor vi er med i fællesskabet. Fordi det er giver os det bedste liv, og fordi det er en styrke for samfundet, når vi er inkluderet. Vi kan og vil bidrage.

I dag lever mange med handicap et godt liv i Danmark. Men som man kan læse i VIVEs seneste rapport, er for mange samtidig uden arbejde, uddannelse og er ensomme. Hvis vi får endnu bedre adgang til medier og public service, vil det hjælpe på de problemer. Tænk på, hvor meget man lærer om samfundet og dermed får redskaber til at begå sig gennem medierne. Med den rigtige tilpasning og støtte kan vi med handicap mere, end man tror.

Lige adgang og tilgængelighed er nødvendigt for os, men det er godt for alle. Den stigende gruppe ældre får eksempelvis også gavn af undertekster og god lyd, når sanserne svigter med årene.

Derfor skal medier være for alle. Også i den nye medieaftale.

Forrige artikel Merete Eldrup: Pas på vilkårene for dansk indhold Merete Eldrup: Pas på vilkårene for dansk indhold Næste artikel Producentforeningen: Medieforliget skal styrke det danske indhold Producentforeningen: Medieforliget skal styrke det danske indhold