Jon Stephensen har skabt teatersucceser som få. Men møgsagerne klæber sig til ham

Som teaterdirektør har Jon Stephensen solgt tusindvis af billetter, men bedrifterne risikerer at forsvinde i en slipstrøm af skandaler og beskyldninger om dårlig ledelse. Det kan blive et problem for den nyvalgte folketingspolitiker – og for Løkke og regeringen, vurderer politisk redaktør.

Jon Stephensen har været teaterdirektør i 21 år. "Jeg efterlod både Gasværket og Aveny-T særdeles stærkt kunstnerisk og økonomisk," skriver han på Facebook.
Jon Stephensen har været teaterdirektør i 21 år. "Jeg efterlod både Gasværket og Aveny-T særdeles stærkt kunstnerisk og økonomisk," skriver han på Facebook.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad OvergaardNinna Gøbel Rønberg

Der er to fortællinger om Jon Stephensen.

Den ene handler om en af de mest indflydelsesrige og succesfulde teaterchefer i nyere tid.

Den anden handler om en perlerække af møgsager om dårlig ledelse, rod i økonomien og beskyldninger om dokumentfalsk.

Som topchef i det københavnske kulturliv har han slået salgsrekorder og skaffet rettigheder til både The Beatles' musik og den populære ungdomsserie Skam.

Alligevel er han blevet fyret fra sine stillinger på både Østre Gasværk, Zentropa og senest Aveny-T.

Siden har han skiftet de skrå brædder ud med gangene på Christiansborg, men skandalerne er fulgt med. 

Senest er Jon Stephsensen endt i en ny én af slagsen om en forfalsket underskrift og anklager om grænseoverskridende adfærd.

Hvorfor havner den tidligere succesfulde teatermand og nyudnævnte kultur- og udenrigsordfører for Moderaterne igen og igen i vanskeligheder?

Altinget tegner her et portræt af den stormombruste folketingspolitiker. 

Læs også

Enormt billetsalg på Østre Gasværk ender i fyring

Jon Stephensen får sin spæde start i kulturlivet tilbage i 1990'erne og bliver marketingschef på Det Kongelige Teater. Han bliver af mange set som personen, der skal redefinere den gamle nationalscene. Det siger Altingets kulturkommentator, Niels Frid-Nielsen, som har kendt Jon Stephensen i tre årtier.

"Men nogle synes, han er for frisk og lidt for langt fremme i skoene," tilføjer han.

Østre Gasværk ansætter i 2007 Jon Stephensen som teaterdirektør, og det sætter gang i billetsalget.

Teaterstykket "Elsk mig i nat" melder udsolgt 82 aftener i træk. Ligesom at The Beatles-stykket "Come Together" sælger 214.000 billetter på én teatersæson.  

Men med det søde følger også det sure. I hvert fald for Jon Stephensen.

Han modtager en fyreseddel i 2009, efter det kommer frem, at han modtager et fast beløb for hver solgte billet til stykket "Elsk mig i nat" uden at have informeret teatrets bestyrelse.

Han omtaler selv fyringen i Berlingske som et "justitsmord". Et revisionsfirma undersøger efterfølgende sagen, men finder ingen grund til en politianmeldelse. 

I 1997 blev Jon Stephensen (t.v.) og Lars Kaalund (t.h.) udnævnt som henholdsvis souschef og direktør på Østre Gasværk. Ti år senere blev Stephensen selv øverste chef på teatret.
I 1997 blev Jon Stephensen (t.v.) og Lars Kaalund (t.h.) udnævnt som henholdsvis souschef og direktør på Østre Gasværk. Ti år senere blev Stephensen selv øverste chef på teatret.
Foto: Mikal Schlosser/NF/Ritzau Scanpix

Låner 500.000 kroner til Aveny-T

Fyringen bliver da heller ikke afslutningen på Jon Stephensens karriere. Nogle år senere bliver han teaterchef på Aveny-T på Frederiksberg. 

Her får han som den første rettighederne til at opføre den populære norske tv-serie Skam som et teaterstykke. 

"Han har stået for nogle rigtig store kommercielle succeser. Og det kan man ikke tage fra ham. Han har været god til at nå et meget bredt publikum," siger en kilde tæt på kulturlivet til Altinget.

Alligevel ender Jon Stephensens tid som teaterdirektør også denne gang brat: Han bliver fyret som teaterdirektør på Aveny-T.

Selv siger Jon Stephensen, at hans politiske virke er årsagen. Det afviser bestyrelsen bag og henviser i stedet til "en række uenigheder om grundlæggende ledelsesmæssige og forretningsmæssige forhold".

Grænseoverskridende opførsel og trusler

Siden dukker flere kritiske historier op.

I august 2022 kan man i Zetland læse, at Jon Stephensen har tilbudt syge skuespillere penge for at optræde. Generelt udtrykker i alt 12 kilder kritik af arbejdsforholdene på Aveny-T.

Hovedpersonen selv fremhæver, at årsagen er teatrets skrøbelige økonomi, som er så udfordret, at Jon Stephensen låner 500.000 kroner fra egen lomme til teatret.*

Jon Stephensen bliver desuden beskyldt for at have forfalsket et bestyrelsesmedlems underskrift. Også her nægter han sig skyldig og har stævnet bestyrelsesformand Henning Dyremose med et krav om en godtgørelse på 100.000 kroner for injurier.

Senest bliver kulturordføreren anklaget for dårlig ledelse. Omkring 30 kilder beretter tirsdag til TV 2 om grænseoverskridende opførsel, trusler og et dårligt arbejdsmiljø.

Blå bog

Jon Stephensen er 63 år, født i København og uddannet arkitekt og journalist. 

Siden 2022 har Jon Stephensen siddet i Folketinget for Moderaterne. Han er udnævnt kulturordfører, udenrigsordfører, grønlandordfører og færøerneordfører.

Han har tidligere været medlem af Alternativet.

Beskæftigelse:

  • Teaterchef og scenograf, Aveny-T, 2011 til 2022.
  • Chef for Nordisk Film Live, 2010 til 2011.
  • Teaterchef, og scenograf, Østre Gasværk Teater, 2007 til 2010.
  • Teaterchef og scenograf, Aveny-T, 2000 til 2007.
  • Souschef, Østre Gasværk Teater, 1998 til 2000.
  • Konsulent for 60/40-ordningen, Det Danske Filminstitut, 1997 til 2009.
  • Presse- og marketingchef, All Right Film og Dr. Dantes Aveny, 1995 til 1998.
  • Salgs- og marketingchef og medlem af ledelsen, Det Kongelige Teater, 1993 til 1995.
  • Presse- og marketingchef, Dr. Dantes Aveny, 1992 til 1993.
  • Udstillings- og pressechef, Paustian, 1990 til 1992.

Kilde: ft.dk

Målet helliger midlet

Den røde tråd i Jon Stephensens 30 år lange karriere i kulturlivet synes at være, at han til tider bliver lidt for grebet af sine egne ambitioner.

Eller som Berlingske i et portræt udtrykker det, tegner der sig et billede af "en egenrådig direktør, der er gået endog meget langt i sine bestræbelser på at holde Aveny-T oven vande".

"Det ender med, at målet helliger midlet," fortæller en kilde tæt på kulturlivet til Altinget og fortsætter:

"Der er lidt Dr. Jekyll og Mr. Hyde over ham. På den ene side har han stået for nogle omfattende succeser. Men der tegner sig også et billede af ringe arbejdsvilkår med ham som leder." 

Møgsagerne "klæber til ham", som Niels Frid-Nielsen udtrykker det.

"Han har ikke formået at gøre sig fri fra dem. Det er underligt, at han ikke lærer af det," siger han. 

Ad to omgange var Jon Stephensen ansat på Aveny-T. Men det endte med en fyring og beskyldninger om dårlig ledelse. 
Ad to omgange var Jon Stephensen ansat på Aveny-T. Men det endte med en fyring og beskyldninger om dårlig ledelse.  Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

"Jeg har prøvet at gøre det bedst muligt"

Kort inden TV 2's historie tirsdag, sætter Jon Stephensen i et facebookopslag ord på den seneste tids afsløringer.

"Jeg har været teaterchef i 22 år. Jeg skulle løse endog meget svære dilemmaer. Jeg har prøvet at gøre det bedst muligt. Sker der fejl undervejs? Kunne noget gøres bedre? Utvivlsomt," skriver Jon Stephensen.

Han holder dog fast i det positive, som han har tilført teaterscenen.

"Jeg efterlod både Gasværket og Aveny-T særdeles stærkt kunstnerisk og økonomisk," skriver kulturordføreren.

Selv om medierne i årevis har lagt spalter til kritik af Jon Stephensen, har Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, indtil videre valgt at støtte Jon Stephensen, som han i slutfebruar havde "100 procent tillid" til.

Og det undrer Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring. 

"Det er meget bemærkelsesværdigt, at han så tidligt har er gået ind og dannet vognborg om Jon Stephensen." siger han og fortsætter:

"Løkke har bundet sig selv og regeringen meget mere op på den her sag, fordi han er gået ind og taget stilling til indholdet. Jo værre det bliver for Jon Stephensen, des værre bliver det for regeringen."

Et afgørende spørgsmål kan dukke op

Derfor skal man ifølge Esben Schjørring stadig holde øje med ham.

"Der er kommet et intensiveret fokus med dårlige historier om Jon Stephensen. Hvis det fortsætter, må spørgsmålet på et eller andet tidspunkt dukke op om, hvorvidt han skal forlade Moderaterne med sit mandat under armen eller træde til side i forhold til en suppleant, så mandatet bliver inden for flertallet," siger han. 

Altinget har forsøgt at få et interview med Jon Stephensen. Men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Talspersonen for Moderaterne i Københavns Storkreds, hvor Jon Stephensen er opstillet – Katja Piecko – afviser tirsdag over for TV 2 at tage stilling til, hvorvidt Jon Stephensen bør trække sig som folketingsmedlem.

"Det har jeg ingen kommentarer til. Han er medlem af Folketinget, og det må være gruppeformanden, der kommer med den stillingtagen," siger hun. 

1. november fik Jon Stephensen en plads i Folketinget. Siden er han udnævnt som kultur- og udenrigsordfører.
1. november fik Jon Stephensen en plads i Folketinget. Siden er han udnævnt som kultur- og udenrigsordfører. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
 

*Afsnittet "Grænseoverskridende opførsel og trusler" er præciseret. Vi havde først skrevet, at Jon Stephensen lægger 500.000 kroner fra egen lomme til Aveny-T, men i stedet lånte han penge til teatret. Det kunne først misforstås som om, at han gav teatret penge uden at få dem tilbagebetalt. Altinget beklager fejlen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Stephensen

MF (løsgænger)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1990), arkitekt (Det Kgl. Danske Kunstakademi 1984)

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

0:000:00