Journalisternes tidligere fagboss skal være medielobbyist i Dansk Erhverv

Efter to år som direktør for Danske Biografer vender Lars Werge tilbage til medielandskabet, men denne gang på arbejdsgiversiden. Han er dog fortsat folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Lars Werge var først næstformand og siden formand for Dansk Journalistforbund fra 2011-2019, men valgte at gå af i utide på grund af manglende opbakning i forbundets hovedbestyrelse. Nu skal han pleje de politiske interesser for medievirksomhederne i Dansk Erhverv.
Lars Werge var først næstformand og siden formand for Dansk Journalistforbund fra 2011-2019, men valgte at gå af i utide på grund af manglende opbakning i forbundets hovedbestyrelse. Nu skal han pleje de politiske interesser for medievirksomhederne i Dansk Erhverv.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Søren Elkrog Friis

Danmarksmester i højdespring, prisbelønnet sportsjournalist, forfatter, fagforeningsformand, branchedirektør for biograferne, socialdemokratisk folketingskandidat, far og bedstefar. Og om kort tid mediepolitisk chef i Dansk Erhverv.

55-årige Lars Werge har prøvet meget, men aldrig navigeret efter nogen karriereplan. Den drivende kraft har snarere været engagement og tilfældigheder i et uvist blandingsforhold.

"Jeg har hverken nu eller tidligere lagt nogen karriereplaner. Jeg var næstformand og siden formand for Dansk Journalistforbund i godt otte år, og da det stoppede sådan lidt uden for nummer, skulle jeg lige sunde mig. Jeg søgte forskellige job og fik så det her i Danske Biografer, som jeg har været super glad for. Men da jeg så stillingen hos Dansk Erhverv, følte jeg mig nærmest forpligtet til at søge, da det er så meget en kombination af ting, jeg har lavet tidligere," siger han.

Trak sig som fagforeningsformand

Med afsæt i hvervet som tillidsmand på Ekstra Bladet blev Lars Werge i 2011 valgt til næstformand i Dansk Journalistforbund, hvor medlemmerne i 2015 udpegede ham som formand.

Rollen som øverste talerør for de knap 18.000 medlemmer af journalistforbundet endte dog brat, da Lars Werge i 2019 trak sig som formand efter turbulens om fyring af chefredaktøren for journalisternes fagblad.

Lars Werge

55 år

Født og opvokset i Vejle

Bor i Gentofte med Mette 

Har fem sammenbragte børn og tre børnebørn 

2020-2022: Direktør, Danske Biografer

2015-2019: Forbundsformand Dansk Journalistforbund

2011-2015: Næstformand Dansk Journalistforbund

1996-2011: Sportsjournalist på Ekstra Bladet, B.T., Berlingske Tidende og Ritzau

Uddannet journalist i 1996

Kandidat til Folketinget for Socialdemokratiet siden 2021

Medlem af Menighedsrådet for Vangede Kirke

Danmarksmester i højdespring i 1993 og 1995. Personlig rekord 2,15 meter

Som direktør for Danske Biografer har han siden kæmpet for at sikre biografernes overlevelse under coronakrisen. En unik kombination af kultur og kommerciel tænkning, understreger Werge. Alligevel føles det lidt som at komme hjem, når han omkring udgangen af maj skifter rollen som branchedirektør ud med stillingen som mediepolitisk chef i Dansk Erhverv.

"Jeg har jo beskæftiget mig rigtig meget med mediepolitik, både som tillidsmand og som forbundsformand. Så jeg føler på en måde, at jeg vender tilbage til den del af arbejdsmarkedet, hvor jeg har været før," siger han.

Fremover er det altså interesserne for medievirksomhederne under Dansk Erhverv, som Lars Werge skal pleje. En opgave, som især retter sig mod Christiansborg.

"For det første skal jeg sørge for, at medlemmernes ønsker til rammevilkår i så høj grad som muligt bliver lyttet til og ført ud i livet på Christiansborg. Det kan både handle om lovgivning om skat, moms og så videre, men på indholdssiden også om medieansvarslovgivning," siger Lars Werge.

Skal sikre flere medlemmer

På Christiansborg forhandles der lige nu om et nyt medieforlig, som tyder på at være faldet på plads, når han tiltræder stillingen.

"Dansk Erhverv har jo en meget bredt sammensat medlemsskare, så en af de store opgaver bliver at finde ud af, hvad vi kan være fælles om - og hvad de enkelte medlemsorganisationer og virksomheder i højere grad selv må gå i byen med," siger han og fremhæver nulmoms på magasinområdet som et område, der kan være blandede holdninger til.

Jeg er jo i en brancheorganisation i dag, og har siddet på arbejdsgiversiden og forhandlet overenskomster over for tillidsfolkene i Dansk Journalistforbund. Så jeg føler ikke, at jeg på den måde træder om på den anden side af bordet.

En anden del af kerneopgaven bliver at tiltrække nye medlemmer.

"Det er jo en branche, der har mange startup-virksomheder. En del af opgaven er også at se på, hvordan vi får gjort Dansk Erhverv interessant som organisation for små og mellemstore medievirksomheder," siger han.

Medieområdet er jo på organisationsniveau spredt lidt ud på både Danske Medier, Dansk Industri og Dansk Erhverv. Skal du ud i en form for at sikre og tiltrække medlemmer til Dansk Erhverv?

"Hvis du mener, om der er konkurrence, så ja. Danske Medier og Dansk Industri repræsenterer jo også medievirksomheder, så det er klart, at det er et konkurrencepræget marked inden for organisationsverdenen."

Hvilke tidligere erfaringer kommer du til at trække mest på?

"Dels min indsigt på det mediepolitiske område bredt set, og dels mit netværk, som jeg stadig anser for relativt godt. Noget af det, jeg har ry for at kunne finde ud af, er at kunne sætte folk sammen, skabe nye alliancer og fælles løsninger," siger han.

Du har været fagforeningsformand, og nu skal du så arbejde for en arbejdsgiverorganisation. Er det noget, som støder nogen på ærmerne?

"Selvfølgelig er der mange kække bemærkninger på sociale medier, men dem kan man jo så vælge at læse henover. Men når man bliver formand i journalistforbundet, indtræder man altså også i en arbejdsgiverfunktion, og de sidste år i Danske Biografer har jeg jo i høj grad også varetaget rammevilkår for en masse virksomheder. Samlet set afspejler det jo, at det danske samfund er bygget op omkring en meget stærk forvaltning af aftaler i organisationsverdenen."

Jeg stiller stadig op til Folketinget, og det har jeg også talt med Dansk Erhverv om. Og det har overhovedet ikke været et problem. Det virker faktisk til, at de godt kan lide at have medarbejdere, som også har et engagement uden for arbejdspladsen.

Har du selv haft nogen overvejelser omkring det at træde om på den anden side af bordet?

"Selvfølgelig har jeg gjort mig mange overvejelser omkring det at skifte job. Men jeg er jo i en brancheorganisation i dag, og har siddet på arbejdsgiversiden og forhandlet overenskomster over for tillidsfolkene i Dansk Journalistforbund. Så jeg føler ikke, at jeg på den måde træder om på den anden side af bordet."

Har du lagt din politiske karriere på hylden?

"Nej, jeg stiller stadig op til Folketinget, og det har jeg også talt med Dansk Erhverv om. Og det har overhovedet ikke været et problem. Det virker faktisk til, at de godt kan lide at have medarbejdere, som også har et engagement uden for arbejdspladsen."

Kunne man få den tanke, at du måske også er ansat på grund af dine relationer ind i Socialdemokratiet?

"Den tanke kan jeg jo ikke forhindre dig i at få. Men det skal du nok tale med Dansk Erhverv om."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Werge

Formand, Dansk Atletik Forbund
journalist (DJH 1996)

0:000:00