Debat

K: Vi skal have en museumsplan

DEBAT: Vi skal have en museumsplan, som sikrer bedre forhold for de danske museer og styrker kulturarven. Det skriver Lars Barfoed, formand og kulturordfører for de Konservative.
Lars Barfoed, formand og kulturordfører for de Konservative, mener, at vi skal have en museumsplan i Danmark.
Lars Barfoed, formand og kulturordfører for de Konservative, mener, at vi skal have en museumsplan i Danmark.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kulturministeren må fremlægge en plan for at rette op på disse forhold. Det handler blandt andet om bedre opmagasineringsforhold og en samlet plan for indberetning af museumsgenstande.

Lars Barfoed (K)
Formand og kulturordfører

Af Lars Barfoed (K)
Formand og kulturordfører

Danske museer har flere vigtige funktioner i vort samfund. Derfor må vi vise noget politisk handlekraft og bruge de nødvendige ressourcer på at sikre vores museer og deres samlinger for eftertiden.

Ellers risikerer vi, at samlingerne forfalder, og at museerne ikke har de nødvendige ressourcer til innovation og til at sikre deres plads i fremtiden.

Vi skal styrke kulturarven
Først og fremmest tænker jeg som konservativ på kulturarven, når det drejer sig om museer. Hvis vi ikke kender og forstår vores historie og kulturelle rødder, så kan vi ikke begå os i et moderne samfund i en globaliseret verden.

Skal vi kunne forholde os til de mange hastige og voldsomme forandringer, vi oplever i disse år, og færdes ude i verden, så må vi kende os selv. Og det hænger sammen med vores historie og kultur.

Vores museer er stedet, hvor vi kan opleve vores historie. Men det er samtidig stedet, hvor vi også møder vores kulturelle nutid. Det kræver gode samlinger, der bliver passet på og vedligeholdt. Og det kræver en moderne formidling.

Museer skal have bedre forhold
En ny beretning fra statsrevisorerne påpeger, at mange museer ikke opbevarer deres samlinger på betryggende vis. Dårlige magasinforhold er årsag til, at store dele af kulturarven er truet med nedbrydning.

De fleste museer har ifølge beretningen heller ikke det fornødne overblik over samlingerne. Der er ikke nogen systematisk politik for indsamling af museumsgenstande, og indberetninger fra museerne til kulturarvsregistrene er ikke ajour.

Det er naturligvis ikke tilfredsstillende. Tværtimod. Kulturministeren må fremlægge en plan for at rette op på disse forhold. Det handler blandt andet om bedre opmagasineringsforhold og en samlet plan for indberetning af museumsgenstande.

Kulturministeren bør indbyde partierne bag museumsloven til et møde med henblik på at etablere en samlet strategi for indsatsen for vore museer. Det kan så resultere i en aftale i forbindelse med finansloven for 2015.

Museer tiltrækker turister
Museerne bidrager til økonomisk aktivitet og turisme. Besøgstallene i vores museer har gennem årene været markant stigende. Dermed bidrager museerne ikke blot til deres egen økonomi. De genererer også aktivitet i lokalområdets butikker og restauranter med videre.

Samtidig er vores museer ofte en vigtig del af lokalsamfundet socialt, skolepolitisk og bidrager til identitet og lokal forståelse og sammenhæng.

Alt det taler for, at vi politisk lægger en samlet plan for at sikre vores museer for fremtiden. Men vel at mærke ikke en plan, der betyder mere centralisme. Museerne skal fastholde deres individuelle karakter og identitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00