Kommentar af 
Lasse Marker

Her er de vigtigste opgaver på kulturministerens skrivebord i 2023. En museumsreform er en af dem

Velkommen tilbage fra juleferie til landets nye kulturminister, Jakob Engel-Schmidt. Du møder ind til et skrivebord fyldt med hasteopgaver og potentielle knaster for den nye regering. Her er de vigtigste, skriver Lasse Marker.

Da Ane Halsboe-Jørgensen overdrog nøglerne til kulturministeriet, forærede hun Jakob Engel-Schmidt en kaffekop med bemærkningen om, at man som kulturminister ”bruger mange timer på at komme rundt i landet”. Danmarks nye kulturminister gør klogt i både at tage bemærkningen alvorligt og kaffekoppen i brug, skriver Lasse Marker.
Da Ane Halsboe-Jørgensen overdrog nøglerne til kulturministeriet, forærede hun Jakob Engel-Schmidt en kaffekop med bemærkningen om, at man som kulturminister ”bruger mange timer på at komme rundt i landet”. Danmarks nye kulturminister gør klogt i både at tage bemærkningen alvorligt og kaffekoppen i brug, skriver Lasse Marker.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lasse Marker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis Jakob Engel-Schmidt skal lykkes som kulturminister, kræver det ikke alene politisk håndværk, men også tillid i kulturlivet.

Det betyder først og fremmest, at han skal levere på Moderaternes valgløfte om at tilføre én milliard kroner til kulturområdet. Dernæst kræver det, at han lykkes med at mægle mellem Socialdemokratiet og Venstre, der er uenige på en lang række kulturpolitiske punkter.

Kulturministeren skal levere på Moderaternes valgløfte om at tilføre én milliard kroner til kulturområdet. 

Lasse Marker

For det første gennemførte den tidligere VLAK-regering under Lars Løkke Rasmussen store besparelser på DR, som delvist er blevet annulleret og tilbagerullet under Mette Frederiksen. I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil gennemføre medieaftalen fra i år med undtagelse af kulturbidraget, som skal genforhandles. Hermed ser det for nuværende ud til, at DR slipper for nye besparelser.

For det andet har Socialdemokratiet netop indført et kulturbidrag, der pålægger streamingtjenester som Netflix at betale seks procent af deres omsætning i Danmark. Venstre har flere gange truet med at omlægge kulturbidraget til en investeringsforpligtelse, og i regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil afsøge muligheden for at erstatte kulturbidraget med en ordning, hvor ”udbyderne kan vælge mellem en forpligtelse til at investere i dansksproget indhold eller betale en afgift”. En af de første opgaver for kulturministeren bliver derfor at få landet en model, som både Socialdemokratiet og Venstre kan leve med.

For det tredje har SVM-regeringen vedtaget en udflytning af danseuddannelsen under Den Danske Scenekunstskole fra København til Holstebro. Venstre har flere gange udtalt, at de ønsker at bevare dele af danseuddannelsen i København. SVM-regeringen har netop droppet udflytningen af velfærdsuddannelser for lærere, socialrådgivere, pædagoger og sygeplejersker, hvilket åbner for, at Venstre måske kan få held med også at bevare en del af de kunstneriske uddannelsespladser i København.

For det fjerde har Venstre udtalt, at de bakker op om en ny Production design-uddannelse under Den Danske Filmskole, og at de ser finansloven som en løsning. Dette var ikke en del af S-regeringens finanslovsudspil tidligere på året, og hverken Socialdemokratiet eller Moderaterne har offentligt forholdt sig til sagen. Der ligger derfor også her en opgave, som den nye kulturminister skal sætte sig ind i.

Fordelen for Moderaterne er, at de ikke har noget lokalpolitisk bagland i kommunalbestyrelserne og derfor ikke på samme måde er bundet af lokale hensyn. Jakob Engel-Schmidt kan derfor meget vel blive den kulturminister, der lander en museumsreform, hvilket vil være en kæmpe politisk sejr.

Lasse Marker

For det femte er Moderaternes forslag om et kulturpas blevet en del af regeringsgrundlaget. Kulturpasset skal give 45.000 unge, der hverken er i uddannelse eller job, gratis adgang til en række kulturtilbud. I lande som Brasilien, Frankrig og Italien, der har indført lignende ordninger, har kulturpasset dog ikke haft den ønskede effekt. Hvis regeringen ikke lærer af de udenlandske erfaringer, kan kulturpasset derfor meget vel blive den første tabersag for Jakob Engel-Schmidt.

For det sjette står kulturministeren over for en stor opgave med at lande en ny museumsreform, som den danske museumsverden har sukket efter i mere end et årti. De seneste mange kulturministre har forgæves forsøgt at lave en reform af området, som hver gang er blevet blokeret af lokale interesser. Det er derfor et stort kulturpolitisk løfte, når regeringen skriver en ny museumsreform ind i regeringsgrundlaget.

Fordelen for Moderaterne er, at de ikke har noget lokalpolitisk bagland i kommunalbestyrelserne og derfor ikke på samme måde er bundet af lokale hensyn. Jakob Engel-Schmidt kan derfor meget vel blive den kulturminister, der lander en museumsreform, hvilket vil være en kæmpe politisk sejr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00