Karsten Lauritzen vinder Ting-prisen for modig og reflekterende kommunikation

Ting-Prisen går i år til Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen. Venstre-profilen har forsøgt at gøre en forskel ved at vise mod og turde at vise sårbarhed og menneskelighed i den demokratiske samtale, lyder begrundelsen. 

Karl Emil Frost

Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, er vinder af årets Ting-pris, som Altinget hvert år uddeler til en politiker, der har udvist en særlig evne til at kommunikere. 

Prisen blev onsdag overrakt i Altingets gårdhave, hvor chefredaktør Jakob Nielsen i en tale begrundede valget med, at Karsten Lauritzen det seneste år har udvist et særligt mod til at inddrage sin egen menneskelighed og skrøbelighed i den demokratiske samtale.

Ting-prisen

Ting-prisen gives til en dansk politiker med særlig evne at kommunikere sin politik, så Christiansborg eller EU kommer tættere på vælgerne. Med Ting-Prisen følger en bronzeskulptur lavet specielt til prismodtageren af kunstneren Hans Pauli Olsen. 

Venstre-profilen valgte åbent at fortælle om sin ordblindhed efter at være blevet hånet og udskammet på sociale medier.

Og under den verserende MeToo-debat har han åbent beklaget sine egne fejl og fortalt om, hvordan han selv har bidraget til en sexistisk kultur på Christiansborg, uddybede Jakob Nielsen. 

"Modet til at vise menneskelighed er grundlaget for den demokratiske samtale, hvor vi kan være uenige, uden at vi skal hade eller foragte hinanden. Vi genkender hinandens menneskelighed i vores sårbarhed, og det er samtidig det sværeste at vise frem. For sårbarheden kan nemt vendes og bruges mod én selv", sagde Jakob Nielsen og tilføjede:

"I en tid, hvor politik er blevet digital, er det endnu vigtigere for den politiske debat, at politikerne tør træde frem med deres menneskelighed. Det er en af de vigtigste kommunikationsindsatser i dag, og her er Karsten Lauritzen i særklasse."

Altingets chefredaktør understregede, at Karsten Lauritzen også får prisen for at have sine meningers mod og for at dele sine meninger med os på en måde, der gør det muligt at være "rygende uenige".

LA-leder og Holbæk-borgmester nomineret
Også Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, og Holbæks socialdemokratiske borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, var nomineret til prisen. 

Jeg øver mig personligt hver eneste dag i at forstå, hvorfor mennesker egentlig mener det, de mener. Det er faktisk en rigtig sjov psykologisk øvelse

Karsten Lauritzen, gruppeformand, Venstre

Her blev der lagt vægt på, at Alex Vanopslagh er en politiker, der konstant agerer på ideernes kampplads og har formået at få sine ideer ud over rampen og ikke sjældent også at overtale andre til, at det er de rigtige.

Og Christina Krzyrosiak har i usædvanlig grad formået at sætte det kommunale Danmark på danmarkskortet. Hun har for eksempel flyttet sit borgmesterkontor rundt i kommunen for bedre at kunne kommunikere direkte med borgerne, lød det til prisuddelingen. 

"Kommunen er geografisk kæmpestor, og mange borgere sagde, at vi politikere bare sidder på det fine rådhus og aldrig kommer ud i virkeligheden. Jeg oplevede, at det gjorde en stor forskel, da jeg flyttede mit kontor rundt i kommunen," sagde Christina Krzyrosiak og kommenterede på risikoen for beskyldninger om, at der blot er tale om et 'mediestunt'. 

"Man bør gøre det alligevel. For den samtale, man får med helt almindelige mennesker, det er noget, der virker. Man skal ikke gøre det for at få presseomtale. Men hvis formålet er reelt, så kan medierne skrive, hvad de vil."

Karsten Lauritsen: Vi skal forsøge at forstå hinanden
V-gruppeformanden og Ting-pris-vinderen løftede i forbindelse med prisoverrækkelsen sløret for, hvordan han selv forsøger at arbejde med sin politiske kommunikation i det daglige arbejde. 

"Jeg øver mig personligt hver eneste dag på at forstå, hvorfor mennesker egentlig mener det, de mener. Det er faktisk en rigtig sjov psykologisk øvelse at stille sig selv det spørgsmål. Hvorfor mener statsministeren egentlig det, hun mener? Hvorfor mener Alex det, han mener? Hvorfor mener min hustru det, hun mener?" sagde Karsten Lauritzen, da han takkede for prisen og tilføjede:

"Ofte støder man på en logisk forklaring og en masse læring i den proces. Og jeg tror faktisk, at det er en øvelse, som kan skabe bedre politiske processer og et bedre samfund." 

Fakta

Tidligere prismodtagere:

2004: Lene Espersen (K)

2005: Helle Thorning-Schmidt (S)

2006: Villy Søvndal (SF)

2007: Pia Kjærsgaard (DF)

2008: Morten Østergaard (R)

2009: Bertel Haarder (V)

2010: Søren Pind (V)

2011: Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

2012: Mette Frederiksen (S)

2013: Henrik Sass Larsen (S)

2014: Pia Kjærsgaard (DF) 

2015: Uffe Elbæk (ALT)

2016: Zenia Stampe (R)

2017: Lars Løkke Rasmussen (V)

2018: Margrethe Vestager (R)

2019: Mattias Tesfaye (S)

2020: Mette Frederiksen (S)

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00