Koda-direktør får europæisk toppost: ”Ophavsret er blevet en europæisk kampplads”

INTERVIEW: Direktør i Koda, Anders Lassen, er valgt til formand for Europas største rettighedsorganisation Gesac. Den største opgave bliver at formidle ophavsrettens samfundsøkonomiske gevinst til lande, der ikke har samme traditioner.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

I min bog er liberalisme en anerkendelse af ophavsret og privat intellektuel ejendomsret, som kan handles med og dermed styrke økonomien. 

Anders Lassen
Direktør i Koda og nyvalgt formand for Gesac

Siden 1926 har Koda varetaget og forvaltet rettigheder for komponister og sangskrivere i Danmark, samt sikret betaling, når medlemmernes musik er blevet spillet i det offentlige rum.

Men knap hundrede år - og et hav af nye medieplatforme - senere må man erkende, at rettighederne ikke kan forvaltes alene fra Danmark.

”I dag er det langt mere end halvdelen af beslutningerne på vores område, som bliver truffet i Bruxelles,” siger Anders Lassen, der i otte år har stået i spidsen for Koda.

Dokumentation

Fakta

Gesac
- Gesac er en europæisk paraplyorganisation, der repræsenterer 32 rettighedsorganisationer i 27 lande, som tilsammen repræsenterer mere end en million rettighedshavere.
- Gesac står for European Grouping of Societies of Authors and Composers.

Koda
- Koda blev stiftet i 1926.
- I 1935 blev Koda omfattet af en såkaldt koncessionsordning, som gav Koda en blåstempling fra staten og monopolstatus. Idéen med dette var bl.a., at musikbrugere ikke kunne mødes med krav fra flere forskellige rettighedsorganisationer.
- I 2017 rundede Koda en årlig omsætning på en milliard kroner.
- Koda har 46.000 medlemmer i Danmark.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00