København må bøde for kultur i provinsen - igen

OMFORDELING: Regeringens plan om at forbedre vilkårene for kulturen i provinsen rammer igen kulturen i København, der mister penge. ”Det er pinligt at opleve, hvordan regeringen lefler for provinsen,” lyder det fra københavnsk politiker.

Regeringen øger fokus på teatrene i provinsen, mens kulturlivet i København må bøde.
Regeringen øger fokus på teatrene i provinsen, mens kulturlivet i København må bøde.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Endnu engang vånder københavnske kulturpolitikere sig, efter at kulturminister Bertel Haarder (V) igen har taget initiativ til at fjerne statslige kulturkroner fra hovedstaden for i stedet at sende pengene til provinsens kulturliv.

Denne gang rammer kulturministerens indgreb de små storbyteatre i København, som over en årrække kan se frem til tre millioner kroner færre om året fra staten – der i stedet vil sende pengene til teatre i Odense og Aalborg.

”Fordelingen af statens tilskud til små storbyteatre er i dag skæv mellem hovedstad og provins. Derfor har jeg besluttet at sætte en omfordeling i gang fra 2017 og indfase den frem til 2024. Omfordelingen vil flytte statslige tilskudsmidler fra København til provinsens storbyer. Det synes jeg giver god mening, fordi det medvirker til at udjævne forskellen mellem hovedstad og provins,” lyder det fra Bertel Haarder.

Nålestik mod København
Omfordelingen af teaterpenge kommer efter, at kulturministeren - med opbakning fra de blå partier i september - besluttede at gennemføre en markant omfordeling af statens tilskud til landets regionale kulturaftaler mellem kommunerne. For at få råd til at sende flere kulturkroner til provinsen og til en særbevilling til Kulturby Aarhus 2017 besluttede ministeren og hans flertal at snuppe størstedelen af de seks millioner kroner, som det regionale kultursamarbejde i hovedstadsområdet – Kulturmetropol Øresund – hidtil har fået. Det har medført, at Københavns Kommune nu har valgt at stå udenfor den nye regionale kulturaftale, der skal løbe frem til 2019.

Jeg synes, alvorligt talt, at regeringen burde komme til fornuft og droppe denne her useriøse og dybt skadelige Københavner-bashing med udflytning af statslige arbejdspladser og udhulingen af vores kulturliv.

Michael Gatten (R)
Medlem af Borgerrepræsentationen i København

Ifølge Københavns kultur- og fritidsborgmester, Carl Christian Ebbesen (DF), bliver konsekvensen af regeringens omfordeling af teaterpengene sandsynligvis, at et af kommunens 12 små storbyteatre må lade livet.

”Helt overordnet er det brandærgerligt, at der bliver taget penge fra København for at finansiere kultur i provinsen. Kulturaftalen var det første skridt, hvor der skete en reduktion – og nu er det så teatrene. Jeg ærgrer mig over de små nålestik, der rammer København. Jeg har stor forståelse for, at der også skal være kultur af høj kvalitet i de andre store byer, men jeg havde hellere set, at man udvidede med øgede tilskud til provinsen i takt med, at økonomien og råderummet vokser i staten – ikke ved at tage pengene fra København,” siger Carl Christian Ebbesen.

"Københavner-bashing"
Det radikale medlem af Borgerrepræsenationens kulturudvalg, Michael Gatten, kalder det ”tragikomisk,” at ”alt fra statslige arbejdspladser til kultur bliver barberet væk fra København.”

”Og der er ingen plausible argumenter – andet end at de ikke skal være i København. Jeg synes, det er pinligt at opleve, hvordan regeringen lefler for provinsen og det såkaldte udkantsdanmark på bekostning af København,” siger Michael Gatten, der tidligere har været medlem af Venstre. Han tilføjer;

”Jeg synes, alvorligt talt, at regeringen burde komme til fornuft og droppe denne her useriøse og dybt skadelige Københavner-bashing med udflytning af statslige arbejdspladser og udhulingen af vores kulturliv.”

Formanden for Teatrenes Interesseorganisation, Gitta Malling, glæder sig over flere penge til teatrene i Aalborg og Odense – men beklager, at pengene tages fra København.

Glæde og tristhed
”Det er dejligt, at man i Kulturministeriet ser problematikken med, at Aalborg og Odense gennem en lang periode ikke har fået de penge, som de var berettiget til, men det er ærgerligt, at man tager dem fra de små teatre i København, som i den grad er pressede økonomisk i forvejen. Det er trist, hvis det på sigt lukker et teater i København,” siger hun til teatrenes nyhedsportal, Proscenium.dk.

Samme budskab kommer fra teaterchef Jakob Højgaard Jørgensen fra Teater Nordkraft.

”Vi er selvfølgelig glade her i Aalborg, men det er irriterende, at pengene tages fra København. Det er jo ikke sådan, at man tager pengene fra hovedstaden, fordi de har fået for mange penge der. De små storbyteatre i København er jo enormt pressede i forvejen, og det må da være muligt at finde de tre millioner kroner et andet sted,” siger Jakob Højgaard Jørgensen til Proscenium.dk.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

Michael Gatten

Direktør, KBH Commerce & Culture (KCC)
kontoruddannet (Niels Brock og Dansk Industri 2002)

0:000:00