Debat

Danske komponister kræver politisk handling nu

DEBAT: Den digitale udvikling stiller nye krav til ophavsretten, og EU’s bebudede reform er en god start. Men det vigtigste element til støtte for et bæredygtigt musikalsk økosystem bliver forsømt, skriver KODA-direktør Anders Lassen.

En fremtidssikret ophavsret skal sikre et velfungerende musikalsk økosystem, der både fastholder tusindvis af danske jobs, og samtidig skaber nye, skriver KODA’s direktør, Anders Lassen.
En fremtidssikret ophavsret skal sikre et velfungerende musikalsk økosystem, der både fastholder tusindvis af danske jobs, og samtidig skaber nye, skriver KODA’s direktør, Anders Lassen.Foto: Pressefoto, Koda
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Lassen
Administrerende direktør i KODA (Komponistrettigheder i Danmark)

Siden i fredags har knap 1.500 danske komponister og sangskrivere skrevet under på en fælles europæisk underskriftindsamling. En indsamling, som understreger, at det ikke er rimeligt, at onlinetjenester som YouTube udnytter et smuthul i EU-lovgivningen til enten at betale intet eller meget lidt for at tjene milliarder på det indhold, som netop er skabt af de danske og europæiske musikskabere. 

Underskriftsindsamlingen kommer op til den kommende EU-reform af ophavsretsdirektivet i efteråret.  En reform, som endelig åbner op for muligheden for at skabe lige konkurrencevilkår mellem digitale musiktjenester, og som samtidig en gang for alle kan være med til at beskytte de danske komponister og sangskriveres ophavsret på de digitale tjenester. 

Ophavsret og digitalisering vil på den baggrund endelig kunne gå hånd i hånd og sikre, at Danmark i fremtiden fortsat vil have et bæredygtigt kreativt erhverv, der genererer økonomi og arbejdspladser til det danske samfund. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Konkurrencen er ikke fair
Koda kæmper i fællesskab med de europæiske rettighedsorganisationer for at få indført en vigtig præcisering i direktivet, så der ikke længere kan sås tvivl om, hvornår en onlinetjeneste videreformidler musik til den brede befolkning. 

En stor del af musikforbruget foregår i dag på tjenester som for eksempel YouTube, der ikke er lovgivningsmæssigt forpligtet til at betale til kunstnerne. 

Det egentlige problem er, at den nuværende lovgivning er forældet, og at den fjerner komponisternes muligheder for at leve af deres arbejde, og dermed også for at bidrage til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark og EU. 

Anders Lassen
Administrerende direktør i KODA

Disse tjenester omsætter i Europa for over 22 milliarder euro årligt. Det er en omsætning, der for den største dels vedkommende hviler på, at tjenesterne kan udnytte kreativt indhold uden at betale for det. Det er både en fare for kulturerhvervene og for den sunde og frie konkurrence på markedet.  

Ophavsretten skal fremtidssikres
Takket være den digitale udvikling bliver der i dag lyttet til mere musik end nogensinde før til glæde for både skabere, udbydere og brugere af musik. 

Det er med andre ord ikke den digitale udvikling, der er problemet. Det egentlige problem er, at den nuværende lovgivning er forældet, og at den fjerner komponisternes muligheder for at leve af deres arbejde og dermed også for at bidrage til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark og EU.  

En fremtidssikret ophavsret skal sikre et velfungerende musikalsk økosystem, der både fastholder tusindvis af danske jobs, og samtidig skaber nye. 

Koda opfordrer derfor politikerne til at fjerne de ulige vilkår for de digitale musikudbydere og ikke mindst anerkende musikskabernes bidrag til den danske samfundsøkonomi, når de til efteråret skal diskutere og vedtage reformen af ophavsretsdirektivet. 

For hvis andre skal betale for de danske komponister og sangskriveres indhold, hvorfor skal tjenester som YouTube så ikke? 

*Overskriften er ændret fra "Tusinder af danske komponister kræver politisk handling nu" til "Danske komponister kræver politisk handling nu", opdateret 12/8 kl. 13.30

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Lassen

Selvstændig konsulent, fhv. adm. direktør, Koda, formand, Gesac
journalist (DJH 1987)

0:000:00