Kongressen angrebet – 10 dramatiske billeder fra en dag USA aldrig vil glemme

USA. Godkendelsen af Joe Biden som USA's næste præsident udviklede sig ekstremt dramatisk, da vrede oprørere invaderede Kongressen og afbrød den demokratiske proces. Nu kræver nogle Trump afsat før tid.

Foto: Ritzau/Scanpix
Foto: Ritzau/Scanpix
Jakob Nielsen

På en af de mest dramatiske dage i USA's historie blev Kongressen i Washington stormet af oprørere, mens Senatet og Repræsentanternes Hus gjorde sig klar til formelt at anerkende valget af Joe Biden som USA's næste præsident.

Angrebet på Kongressen førte til en timelang nedlukning, hvor politikerne skjulte sig i aflåste rum, indtil politi fik ryddet bygningen. En kvinde – angiveligt en af de indtrængende oprørere – blev dræbt af skud under angrebet. 

Forud for angrebet på Kongressen havde den afgående præsident, Donald Trump, talt til demonstranterne i Washington, D.C., og gentaget sine grundløse påstande om valgsvindel. I sin tale havde han også angrebet sin egen vicepræsident, Mike Pence, fordi denne havde nægtet at forsøge at standse kåringen af Joe Biden. 

 

 

Forløbet førte til fordømmelse fra statsledere fra hele verden, heriblandt statsminister Mette Frederiksen, der opfordrede USA til at sikre demokratiet og undgå vold. 

 

 

Præsident Trump udsendte flere tweets i løbet af eftermiddagen, hvor han udtrykte sin forståelse for de mennesker, der havde angrebet Kongressen, og hvor han gentog påstanden om, at valgsejren var blevet stjålet fra ham.

Det fik onsdag aften Twitter til at låse Donald Trumps twitterkonto i 12 timer. Også Facebook fjernede en video fra Donald Trumps feed med henvisning til, at den kunne opildne til vold. 

 

Tryk her for at se flere billeder fra den dramatiske dag i Washington
{{lightbox=75963,75964,75965,75966,75967,75968,75969,75970,75971,75972}}

 

Det havde i forvejen været en dramatisk dag i amerikansk politik, da to omvalg i delstaten Georgia gav overraskende sejre til de demokratiske kandidater. Det betød, at demokraterne de næste to år vil have flertal i begge Kongressens kamre, selv om flertallet i Senatet er så snævert, som det kan blive.

Uden for Kongressen gik vrede demonstranter efter Trumps tale til angreb på tilstedeværende pressefolk og ødelagde deres udstyr. I sin tale kort forinden havde Donal Trump gentaget sin ofte fremsatte anklage om, at pressen er "folkets fjende". 

I mellemtiden havde flere fremtrædende republikanere, heriblandt senatslederen Mitch McConnell, erklæret, at de agtede at stemme for at bekræfte valget af Biden, da der ikke var fundet bevis for valgsvindel.

Andre republikanere insisterede imidlertid på at benytte deres mulighed for at gøre indsigelse og åbne en debat om emnet. Det var under den debat, at angrebet fandt sted. 

Nogle timer senere genoptog Kongressen forhandlingerne om godkendelse af landets næste præsident. 

Allerede onsdag aften lød der fra flere sider krav om, at Donald Trump nu bliver afsat før tid for at have opildnet til det historisk uhørte angreb på Kongressen. 

Alt andet lige afgår Donald Trump som præsident 20. januar, hvorefter Joe Biden vil blive USA's 46. præsident. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00