Konservative: Våbensagen skal have konsekvenser for embedsmænd

Oppositionspartier er ikke imponeret over Forsvarsministeriet og Forsvarets indkøbsstyrelse i sagen om hasteanskaffelse af israelske våben.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Andreas KrogFrida FlinchKatrine Falk Lønstrup

Politikere fra partier i begge sider af folketingssalen kritiserer Forsvarsministeriet og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), efter at partierne bag forsvarsforliget tirsdag blev orienteret om den såkaldte våbensag af forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen fremlagde tirsdag en redegørelse fra Forsvarsministeriet og FMI om forløbet i januar, hvor Ellemann hastede et milliardindkøb af israelske våben gennem Folketinget. En sag, Altinget afdækkede før sommerferien.

Det må simpelthen ikke ske, at man udviser den mangler på respekt for Folketinget, at man giver os forkerte oplysninger

Rasmus Jarlov (K)
Forsvars- og finansordfører

Ministeren fastslog tirsdag, at han på fire områder har videregivet forkerte eller misvisende oplysninger til Folketinget i sagen, og at oplysningerne kom fra hans embedsværk. 

Samtidig annoncerede ministeren, at der nu skal foretages en uvildig ekstern undersøgelse af sagen.

Konservatives forsvars- og finansordfører Rasmus Jarlov mener på forhånd, at sagen derefter bør få direkte konsekvenser for de ansvarlige embedsmænd.

"Jeg mener, at sagen skal have konsekvenser for de mennesker i systemet, som har begået fejlene, og som er skyld i, at der er blevet sendt forkerte oplysninger til Folketinget. Vi mangler stadig en klarhed over præcis, hvor fejlen er foregået henne. Men det må ikke ske. Det må simpelthen ikke ske, at man udviser den mangler på respekt for Folketinget, at man giver os forkerte oplysninger," siger Jarlov.

Sagen kort

Da Ellemann og hans ministerium i januar anbefalede Folketingets partier at godkende indkøb af kanoner og raketkastere fra en kontroversiel israelske våbenproducent under stort tidspres, gav de forkerte informationer. 

Folketinget fik at vide, at tilbuddet ville udløbe få dage senere, hvilket senere viste sig ikke at være rigtigt.
 
Læs historien her

Ministeriet oplyste også til Folketinget, at der var indhentet tilbud fra flere forskellige leverandører. Men de pågældende leverandører har ikke kunnet genkende den udlægning. 

Læs historien her

Hos de radikale er politisk leder og forsvarsordfører Martin Lidegaard mere forsigtig med at drage konklusioner på nuværende tidspunkt.

"Det er altid ministerens ansvar, at der gives korrekte oplysninger til Folketinget. For mig er der en verden til forskel, om det her er en hændelig fejl, eller om der har været forsæt bag det. Det er det, som jeg ikke har fået klarhed over i dag, og derfor ikke kan træffe en konklusion på," siger Martin Lidegaard. 

Læs også

SF: Enhver sten skal vendes 
SF er bange for, at artillerisagen ikke er enkeltstående tilfælde.

"Den ene hånd ved ikke rigtig hvad den anden gør i denne her sag. Vi ved ikke, om det her er den eneste gang, at det er sket. Derfor har vi sagt, at enhver sten skal vendes, og alt skal undersøges," siger SF's finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen. 

For mig er der en verden til forskel, om det her er en hændelig fejl, eller om der har været forsæt bag det

Martin Lidegaard (R)
Politisk leder og forsvarsordfører

Danmarksdemokraterne har også svært ved at finde hoved og hale i sagen.

"Der er mildest talt rod i de her oplysninger. Der er brug for, at vi får nogle meget bedre svar. For der er givet urigtige oplysninger til Folketinget. Og vi er nødt til at have fuldstændig klarhed over hvordan det kunne ske," siger Peter Skaarup fra Danmarksdemokraterne. 

Ordførere venter på flere svar 
I de kommende uger skal kredsen af partier bag forsvarsforliget diskutere, hvordan den uvildige, eksterne undersøgelse konkret skal gennemføres, og hvad den skal forsøge at give svar på.  

"Det er Forsvarsministeriet selv, som har designet redegørelsen, og derfor svarer den selvfølgelig på de ting, de gerne vil svare på. I dag har vi stillet de spørgsmål, vi gerne vil have svar på, og vi glæder os til at få svar," siger Rasmus Jarlov.

Han vil ikke have, at Folketinget “bliver betragtet som et gummistempel, der bare skal godkende det, der kommer fra Forsvarsministeriet": 

"Vi vil have, at der er ordentlig tid til at træffe beslutningerne, ellers kan vi ikke træffe gode beslutninger. Her var der tale om et indkøb til flere milliarder kroner, og der vil vi insistere på, at vi kan træffe den slags beslutninger på en ordentlig måde," siger Jarlov. 

Læs også

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

Rasmus Jarlov

MF (K), formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024