Debat

Konservative: Vi bør prise os lykkelige for de private kulturfonde 

Vi bør være taknemlige for de private fonde, som beriger kunst- og kulturlivet her i Danmark, skriver Birgitte Bergman (K).

Hvis ikke private fonde havde investeret en milliard kroner, havde Helsingør ikke haft Museet for Søfart og Kulturhavn Kronborg. Vi bør derfor være taknemlige for de private fonde, skrive Birgitte Bergman (K). Arkivfoto.
Hvis ikke private fonde havde investeret en milliard kroner, havde Helsingør ikke haft Museet for Søfart og Kulturhavn Kronborg. Vi bør derfor være taknemlige for de private fonde, skrive Birgitte Bergman (K). Arkivfoto.Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Birgitte Bergman
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi har meget at takke de private fonde for. Det er dem, der har finansieret og støttet utallige bygninger, byudviklingsprojekter, udstillinger, kunst, begivenheder og værker. 

Havde det ikke været for dem, ville en tur på Louisiana, Arken, Nationalmuseet eller Glyptoteket med al sandsynlighed ikke være en mulighed. Operahuset, hvis opførelse alene er finansieret af en privat fond, ville slet ikke eksistere. Med andre ord: Store dele af vores kultur og kunst ville gå tabt, og der ville ikke i samme omfang blive skabt nyt. Det er ikke ligefrem et ønskeligt scenarie. 

Temadebat

Hvilken rolle bør private fonde spille i dansk kulturliv?

Er de private fonde for magtfulde? Er kunstnerne og kulturinstitutionerne for afhængige af private fondsmidler? Hvad gør den private finansiering ved kunst- og kulturlivet? Og bør dansk kulturpolitik have en langsigtet strategi for private fondsmidler?

Altinget Kultur har inviteret en række aktører med tilknytning til emnet til at forholde sig til ovennævnte spørgsmål.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du meget velkommen til at sende din henvendelse til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] og aftale nærmere.

Jeg tror, at det er klogt hele tiden at være bevidst om vores kulturarv, vores fortid og alt det, der har ført os frem dertil, hvor vi er i dag. Det er jo alt det, der har formet vores identitet som danskere og som nation. Uden den danske kultur og kunst ville vi miste grundstenene for vores sammenhængskraft og selvforståelse. Og kulturturister ville nok ikke vælge Danmark.

Vi så under coronanedlukningerne, hvad det betød for vores kulturinstitutioner. Hele 43 procent af de udenlandske ferieturister i Danmark er kulturturister.

Og kulturturismen er vigtig for mange af vores store byer, men også langs kysterne i Danmark. I min egne hjemby Helsingør, har man været igennem en transformation fra værftsby til kulturby. Og hvis ikke private fonde havde investeret en milliard kroner, havde byen ikke haft Museet for Søfart i dokken og Kulturhavn Kronborg. Vi bør derfor være taknemlige for de private fonde, som beriger kunst- og kulturlivet her i Danmark.

Vi bør takke dem
Altinget skriver i oplægget til denne temadebat:

"I 2020 udbetalte private fonde 2,3 milliarder kroner til kulturelle formål. Til sammenligning er de offentlige bevillinger langt større, men modsat de private fonde er hovedparten af de offentlige midler bundet til driftsomkostninger. Derfor er kulturinstitutioner ofte afhængige af privat fondsstøtte for at kunne realisere kulturelle formål."

Læs også

Der bliver undertiden stillet spørgsmålstegn ved, om de private fonde har for meget magt. Om kunstnerne og kulturinstitutionerne er for afhængige af private fondsmidler. Hertil er mit svar nej.

Svaret er nej først og fremmest fordi, det udviser en vis ligegyldighed over for de private fondes bidrag at anfægte deres intentioner. Det bør vi ikke. Tværtimod.

Vi bør derimod takke dem for deres donation af flere milliarder kroner til gavn for alle os borgere. Deres støtte frigiver ligeledes flere af vores skattekroner, der i stedet kan gå til driftsomkostninger eller andre gode formål. 

Derudover er svaret nej, fordi der er noget smukt over, at store virksomheder, der har bidraget til dansk økonomi - og som unægtelig er blevet en del af dansk kultur - fortsætter med at bidrage yderligere til den danske kunst og kultur. Mange tak for det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00