Kontroversielt nyt museum får grønt navn

MUSEER: Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum, der indtil denne weekend lå i Nordsjælland, bliver 1. januar slået sammen med Dansk Landbrugsmuseum i Djursland. Det nye museum får navnet Det Grønne Museum.

Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum i Hørsholm havde søndag sidste åbningsdag. 1. januar sammenlægges det med Dansk Landbrugsmuseum.
Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum i Hørsholm havde søndag sidste åbningsdag. 1. januar sammenlægges det med Dansk Landbrugsmuseum.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Jagten, skoven, landbruget og maden.

Det er ansvarsområderne for et nyt statsligt museum, der 1. januar åbner under navnet Det Grønne Museum.

Museet er resultatet af en sammenlægning af Dansk Landbrugsmuseum og Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum, og det skal ligge i Auning i Djursland, hvor Dansk Landbrugsmuseum allerede i dag har hjemme.

De to museer er blevet sammenlagt som et led i regeringens plan om udflytning af statslige arbejdspladser. Og det har ligesom mange af de andre udflytninger af statslige institutioner været en betændt politisk sag.

Regeringens insisteren på at flytte Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum fra sin historiske placering i Hørsholm har nemlig ikke været populær blandt befolkningen i lokalområdet. Også de lokalt valgte folketingskandidater Martin Lidegaard (R) og Pernille Schnoor (ALT) har kritiseret beslutningen.

Martin Lidegaard har stillet en række spørgsmål til kulturminister Mette Bock (LA) om udflytningen, og søndag skrev R-politikeren på sin Facebook-profil, at det endda var lykkedes ham at finde et folketingsflertal for at bevare museet i Hørsholm.

“Absurd nok er der tilsyneladende også et flertal i Folketinget imod. Det er bare et flertal, der ikke ønsker at sætte deres vilje igennem over for regeringen. Suk,” skriver Martin Lidegaard på Facebook.

Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum havde sin endegyldigt sidste åbningsdag i Hørsholm søndag. Her dukkede ifølge Frederiksborgs Amts Avis flere tusinde besøgende op for at sige farvel til museet. En af de fremmødte var Alternativets Pernille Schnoor, der var rørt over lukningen af museet.

“Det er en sorgens dag, og det er en underlig følelse, at borgerne fra mandag ikke længere kan opleve dette fantastiske museum og de historiske bygninger, der har hørt til Hirschholm Slot,” sagde Pernille Schnoor til Frederiksborg Amts Avis.

Det Grønne Museum åbner officielt i Djursland med en særudstilling i løbet af sommeren 2017.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Pernille Schnoor

Udviklingschef, Headspace, stifter, tænketanken Talk, fhv. MF (ALT)
ph.d. i marketing (Copenhagen Business School 2004), cand.comm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00