Debat

Kulturdirektør: Selvfølgelig søger vi kulturen i krisetider

DEBAT: Kommunerne og kulturinstitutionerne skal udnytte digitale muligheder for at bidrage til danskernes mentale sundhed og trivsel i corona-perioden, skriver Vejles kulturdirektør, Sofie Plenge.

Digitale løsninger i kulturen skal sikre danskernes mentale sundhed under corona-krisen, skriver kulturdirektør Sofie Plenge.
Digitale løsninger i kulturen skal sikre danskernes mentale sundhed under corona-krisen, skriver kulturdirektør Sofie Plenge.Foto: Pressefoto/Vejle Kommune
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Plenge
Kulturdirektør i Vejle Kommune

Vi glemmer aldrig de dage.

Først diskuterede vi, om det var nok at sløjfe hvert andet sæde i teatret, hvad hvis vi lukkede en balkon? Så dukkede der en fernisering op, et forfatterarrangement, et stævne. Skulle vi begrænse deltagerantallet eller lukke ned? Var vi for restriktive, for dumdristige, for langsomme, for hurtige?

Nye veje i tomrummet
Virkeligheden overhalede med lyntempo vores overvejelser, og vi var fra den ene dag til den anden væsentligt begrænset i det, vi gør: at skabe kulturelle oplevelser og rum for fællesskaber.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Eller det troede vi, vi var. For hvad er det, vi gør nu? Vi synger sammen, træner sammen, læser de samme bøger sammen hver for sig, vi bliver inviteret til intime koncertoplevelser med kunstnere, vi ikke kendte før, og med ind i nye fællesskaber omkring kunst, kultur og bevægelse.

I en virkelighed, hvor vi er begrænset fra at mødes i vores vante sociale rum og bruge kulturens bygninger, så går det op for os, hvor betydningsfuldt det er for vores livskvalitet at være sammen om noget.

Så når vi mangler vores vante rammer og fællesskaber omkring kultur, kunst og bevægelse, så finder vi nye veje. Måske fordi, vi ikke kan lade være, måske fordi vi mærker, at vores mentale sundhed er udsat, når de mangler.

Sofie Plenge
Kulturdirektør, Vejle Kommune

Lukningen af vores foreningsliv, museer, biblioteker, teatre og spillesteder efterlod os med et tomrum, som vi har formået at fylde ud.

Det ligner et mirakel, men det er det måske slet ikke. En lang række forskningsresultater peger på kulturens direkte effekt på vores mentale sundhed og livskvalitet.

Så når vi mangler vores vante rammer og fællesskaber omkring kultur, kunst og bevægelse, så finder vi nye veje. Måske fordi, vi ikke kan lade være, måske fordi vi mærker, at vores mentale sundhed er udsat, når de mangler.

Online kulturoplevelser for mental sundhed
Det er blandt andet derfor, at Sundhedsstyrelsen har udsendt 11 gode råd til trivsel og mental sundhed, mens vi er afgrænset fra at mødes fysisk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi for eksempel holder os fysisk og mentalt aktive, at vi holder kontakt med omverdenen ved at gøre noget sammen på afstand, og at vi slapper af og tager en pause fra bekymringerne indimellem.

Derfor har vi som kommuner og kulturinstitutioner først og fremmest en opgave i at finde nye løsninger til, hvordan vi skaber kulturelle stjernestunder og følelser af sammenhold og fællesskab i en tid, hvor vi er fysisk adskilte.

Det har vi gjort i Vejle Kommune, hvor vi tilbyder en lang række online kulturoplevelser.

Flere gange om ugen livestreamer vi koncerter med lokale kunstnere. Vores museer skaber nye udstillinger online sammen med borgerne, bibliotekerne sender gode råd til, hvilke bøger man kan læse eller lytte til, og vores børnebibliotekar livechatter med børnene om, hvilke bøger de kan læse.

Vi er ikke unikke, alle kommuner og alle kulturinstitutioner har i rekordfart omstillet sig til den nye virkelighed. Udviklingen hen imod et mere balanceret virkefelt på tværs af det fysiske og digitale rum er – med et lidt fortærsket udtryk – blevet big time disrupted.

En glædelig effekt
Og vi kan se på borgernes respons, at det har en effekt. Når de lokale kunstnere livestreamer fra kommunens Facebook-side, så bliver det mødt af kommentarer om, hvilken glæde livekoncerterne skaber midt i en tid fyldt med bekymringer, og at lytterne derude føler, at de er en del af noget større – at de er sammen om oplevelsen.

Coronaen udfordrer vores samfund, vores fællesskaber og os alle hver især. Samtidig lyser den med stavlygte på en af de centrale konklusioner i en af de største forskningsrapporter, der er lavet om kulturens værdi i samfundet, den engelske The AHRC Cultural Value Project.

Rapporten peger på, at kunst og kultur har en positiv effekt på menneskers mentale helbred og livskvalitet. Det gælder både forebyggende og for mennesker, der lever med en psykisk eller fysisk lidelse.

Kulturelle aktiviteter, forstået som både oplevelser og aktiv deltagelse, har en markant effekt på vores mentale sundhed og livskvalitet. 

Vi, der arbejder med kultur, kunst og bevægelse, lever af at skabe fællesskaber og samhørighed. Vi var de første til at lukke ned og vi bliver formentlig også nogle af de sidste, der åbner op igen. Det må tiden vise.

Indtil da må vi gribe de digitale muligheder, der ligger lige foran os, så vi kan bidrage til at løfte danskernes mentale sundhed og trivsel gennem online kulturelle stjernestunder og fællesskaber.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Plenge

Kultur- og sundhedsdirektør, Vejle Kommune
cand.mag. i religionssociologi (Københavns Uni. 2007)

0:000:00