Kulturindustri i vækst beder EU træde varsomt på ophavsret

FREMGANG: En ny undersøgelse viser, at den europæiske kultursektor bringer beskæftigelse og milliardvækst til et skrantende Europa. Det resultat vil den kreative branche bruge til at holde EU-Kommissionen stangen, mens den planlægger omfattende ophavsretsreform.

EU's kommissær for den digitale økonomi, Günther Oettinger, spiller en nøglerolle i nye regler for ophavsret.
EU's kommissær for den digitale økonomi, Günther Oettinger, spiller en nøglerolle i nye regler for ophavsret.Foto: EU-Kommissionen
Rikke Albrechtsen
Fakta
Undersøgelsen kort:
Dækkede sektorer: kunst, reklame, tv, aviser og magasiner, bøger, arkitektur, scenekunst, musik, film, spil, radio.
Beskæftiger: 7,1 millioner EU-borgere, hvilket er 3,3 procent af den europæiske arbejdsstyrke. Det gør sektoren til den tredjestørste arbejdsgiver efter byggeri- og restaurationsbranchen.
Omsætter for: 535,9 mia. euro i 2012 og udgør 4,2 procent af det europæiske BNP.

BRUXELLES: Se, hvor godt vi har klaret os. Vil I så ikke være søde at lade os være i fred med jeres ændringer af ophavsretslove og udbredelse af det digitale indre marked.

Det var det overordnede budskab, som GESAC, der repræsenterer 34 af de største rettighedsindehaverorganisationer i Europa, i denne uge leverede til omverdenen ved præsentationen af en ny undersøgelse, der afdækker kulturens bidrag til den europæiske økonomi.

3,987,690 millioner kr. i omsætning i 2012. 4,2 procent af BNP på tværs af de 28 EU-lande. 7,1 millioner job i de 11 analyserede sektorer, der spænder fra billedkunst over reklame, film og scenekunst til tv, aviser og radio, lyder konklusionen i en rapport fra revisionsbranchens mastodonter Ernst & Young, som er blevet sat til at regne på tallene.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00