Kommentar af 
Niels Frid-Nielsen

Jakob Engel-Schmidt bør blive i Kulturministeriet under den kommende ministerrokade

Det kan godt være, at kultur som politikområde kan synes småt, men for vores nationale identitet og fællesskab betyder ministeriet stadig rigtig meget. Og lige nu har kulturlivet i Danmark brug for kontinuitet, opmærksomhed og rettidig omhu, skriver Niels Frid-Nielsen.

Først med Jakob Engel-Schmidt (M) er der kommet styr på kulturpolitikken i Danmark igen, skriver Niels Frid-Nielsen.
Først med Jakob Engel-Schmidt (M) er der kommet styr på kulturpolitikken i Danmark igen, skriver Niels Frid-Nielsen.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Niels Frid-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvad enten statsminister Mette Frederiksen (S) bliver rådsformand i EU eller ej, er der udsigt til en omfattende ministerrokade.

Rokaden vil sætte det ministerhold, der skal i valgkamp senest i 2026, og som skal bakke de lokalpolitiske partisoldater og bykonger op ved næste års kommunalvalg. Der er kort sagt brug for et ministerhold med mere karisma, power og genkendelighed end de nuværende halvslatne profiler.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har siden valget optrådt som en enmandshær, der ordnede det hele, lige fra krigen i Ukraine til Priden.

Han er blevet kaldt chauffør i en klovnebus, men her glemmer man partiets nummer to, den relativt succesfulde og populære kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).

Læs også

Det kunne være fristende at køre Engel-Schmidt i stilling til et tungere økonomisk ministerium, hvorfra han ville kunne aflaste Løkke, så denne vil kunne koncentrere sig om udenrigspolitikken, inden han kører sig selv ned i en malstrøm af selfies, interne hovsaløsninger i partiets farverige medlemskreds og almindelig brandslukning på Christiansborg og omegn.

Når det alligevel ikke er nogen god idé, er det fordi Engel-Schmidt mangler at gøre sit arbejde færdigt som kulturminister.

Vi har ikke råd til at udskifte kulturministeren midt i vadestedet på det, der ligner hans svendeprøve.

Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator, forfatter

Med fremlæggelsen af aftalen om en museumsreform, har kulturministeren leveret varen i form af en længe ventet, politisk bred aftale, der fremtidssikrer museer i hele landet. Aftalen skal vedtages i folketinget i efteråret og føres ud i virkeligheden i 2025.

Det vil være dybt uheldigt, hvis den minister, der skabte reformen, ikke længere sidder ved styrepinden, når den realiseres. Det er nemlig vigtigt, at reformen følges til dørs af en minister, der er inde i stoffet og forstår, at museumsreformen kræver omhyggelig opmærksomhed i detaljen.

Kulturpasset er måske nok et mindre tiltag end museumsreformen. Til gengæld indeholder passet en del snubletråde i forhold til den målgruppe af unge uden hverken uddannelse eller job, der er tiltænkt gratis adgang til kulturlivet.

Også her er der brug for en minister, der forstår, at kulturpasset er mere end en fiks ide.

Hvis kulturpasset skal blive en succes, skal det nemlig implementeres, så det ender med at blive mere end en ny, smart app til utilpassede unge. Det gøres bedst af en minister, der selv var med til at gøre kulturpasset til en del af regeringsgrundlaget.

Læs også

For nylig nedsatte kulturministeren en arbejdsgruppe, der skal se på danske forfatteres forhold med henblik på at fremtidssikre litteraturen i Danmark.

Der er tale om rettidig omhu her, og det er vigtigt, at vi lige nu sikrer, at nye generationer af danske forfattere ikke fordufter til mere lukrative jobs som computerspil-udviklere, musikvideoinstruktører og forfattere til internationale tv-serier.

Ikke at der er noget galt med nogen af de ting, men vi har brug for forfattere, der holder liv i dansksproget litteratur i en tid, hvor også fortællekunsten bliver mere og mere globaliseret.

Kulturlivet er stadig i knæ efter år med coronapandemi, krig i Ukraine og finanskrise.

Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator, forfatter

Og litteraturen har brug for en minister, der ved, hvad der skal til, fordi han har fået sat sig ind i de fødekæder, der styrer dansk litteratur og kultur mere generelt.

Kulturlivet er nemlig stadig i knæ efter år med coronapandemi, krig i Ukraine og finanskrise. Der er ikke rigtig kommet liv i kludene, efter at pandemien sendte folk hjem i sofaerne. Der mangler fortsat en plan for, hvordan vi konsoliderer, udvikler og fremtidssikrer dansk kultur efter pandemien.

De to sidste kulturministre nåede dårligt nok at sætte sig til rette i ministerkontoret, før de røg ud igen. Før da blev Mette Bock udstyret med en grønthøster til nedskæring af kulturinstitutionerne. Omfattende nedskæringer kom derfor til at præge hendes tid som kulturminister.

Først med Jakob Engel-Schmidt er der kommet styr på kulturpolitikken i Danmark igen.

Det kan godt være, at kultur som politikområde kan synes småt, men for vores nationale identitet og fællesskab betyder ministeriet stadig rigtig meget. Og lige nu har kulturlivet i Danmark brug for kontinuitet, opmærksomhed og rettidig omhu.

Derfor tillader jeg mig at sige: Bliv i Kulturministeriet, Jakob Engel-Schmidt!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00