Kulturminister vil ændre fremtidige udbud af tv- og radiokanaler

RADIO: Kulturminister Rasmus Prehn afviser, at dab-udbud kan gå om, men vil ændre proceduren for fremtiden. Flertal af partier vil have Ombudsmanden til at se på sagen.

Medieordførerne møver sig ind mellem demonstranter på vej til møde i Kulturministeriet tirsdag eftermiddag.
Medieordførerne møver sig ind mellem demonstranter på vej til møde i Kulturministeriet tirsdag eftermiddag. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Udbuddet om Danmarks nye dab-kanal, som Loud vandt foran snuden på Radio24syv, kommer ikke til at gå om.

Det slår fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) fast, efter Radio- og tv-nævnet var til spørgetime i Kulturministeriet med Folketingets medieordførere tirsdag aften.

”Det er der ikke noget juridisk grundlag for,” lyder det fra ministeren efter at have hørt Radio- og tv-nævnets redegørelse.

Det var ellers højt på ønskelisten for den store mængde demonstranter, der var mødt op foran ministeriet på Nybrogade til fordel for Radio24syv, mens det knap fire timer lange møde stod på.

Det vil være klogt, hvis Radio- og tv-nævnet udvides med kompetencer, der bygger på praktisk erfaring med medieproduktion

Rasmus Prehn (S), Fungerende kulturminister

”Jeg forstår godt, at mange er vrede og kede af, at Radio24syv ikke vandt. Vi sørgede for, at de fik muligheden for at byde på dab-kanalen, men det er ikke politikerne, der kan og må beslutte, hvem der vinder et udbud, eller om et udbud skal gå om,” lyder det fra Rasmus Prehn i en pressemeddelelse, som Kulturministeriet sendte ud, knap en time efter mødet var afsluttet.

Minister vil have mediekompetencer i radionævn
Til gengæld vil ministeren gerne se på, at der fremover ændres i proceduren for offentlige udbud af radio- og tv-kanaler.

”Jeg har ønsket rene linjer om processen og forløbet, og der er nogle ting, som, både medieordførerne og jeg synes, kan og skal gøres bedre, og som kan indgå i de kommende medieforhandlinger,” siger Rasmus Prehn.

Blandt andet ønsker han, at principperne i udbudsloven skal gælde ved fremtidige udbud, således at klager over udbud kan indbringes for Klagenævnet for udbud. Samtidig ytrer han ønske om at ændre i sammensætningen af medlemmerne i nævnet.

”Vi (regeringen, red.) synes også, det vil være klogt, hvis Radio- og tv-nævnet udvides med kompetencer, der bygger på praktisk erfaring med medieproduktion,” siger ministeren.

Ifølge ministeren har Radio24syv stadig mulighed for at anlægge en retssag, mens også Folketingets Ombudsmand på eget initiativ kan vælge at kigge på sagen.

Flertal opfordrer Ombudsmand til at se på sagen
Sidstnævnte scenarie må meget gerne udspille sig, hvis det står til et stort flertal af partier. Både Venstre, LA, Radikale, SF og Enhedslisten.

"Vi er glade for, at der nu er bred opbakning til at opfordre Ombudsmanden til at kigge på det her. Det er især vigtigt, fordi det vil være frygteligt, hvis vi politikere skulle tage stilling til det," siger Søren Søndergaard, der samtidig anerkender ministerens melding om, at udbuddet ikke skal gå om.

"Det vil være ulovligt at annullere udbuddet. Det er kun Radio- og tv-nævnet, der kan vælge, om det skal gå om. Vi skal ikke som politikere kunne fratage sendetilladelsen til dem, der har fået den tildelt," siger Søren Søndergaard.

Var du tilfreds med de svar, du fik fra Radio- og tv-nævnet?

"De svarede åbent og godt. Men jeg må også sige, at der for mig er nogle mysterier og uklarheder. Men det skal jeg som politiker ikke undersøge," siger han.

SF's medieordfører, Jacob Mark, udtrykker også tilfredshed med, at ministeren vil ændre på fremtidige udbud.

Tidligere tirsdag foreslog Enhedslisten at lade statsrevisorerne undersøge forløbet, hvilket nu også Venstre, Radikale og SF bakker op om.

To af de i alt seks statsrevisorer skal kræve en undersøgelse, for at Rigsrevisionen skal tage sagen op.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)