Kommentar af 
Lasse Marker

Forslag om gratis entré på kultur viser, hvor ringe politikudviklingen er på området

SF, Enhedslisten, Alternativet og Moderaterne foreslår gratis adgang på nationale museer. Det er gammel vin på nye flasker og vil ikke få ikke-brugerne ind på de nationale museer, skriver Lasse Marker.

Charlotte Broman vil indføre gratis entre på museer. Men det vil ikke få flere brugere ind ad døren, skriver Lasse Marker.
Charlotte Broman vil indføre gratis entre på museer. Men det vil ikke få flere brugere ind ad døren, skriver Lasse Marker. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lasse Marker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

*Rettet 18/11 klokken 10.25: Det fremgik tidligere af indlægget, at det var fungerende Kulturminister Ane-Halsboe Jørgensen (S), der havde fremsagt forslaget om gratis entré på nationale museer. Det er ikke korrekt. Det er SF, Enhedslisten, Alternativet og Moderaterne, som har udtalt ideen. Altinget beklager fejlen.

Flere af folketingets kulturordførere kom med særlige kulturpolitiske udmeldinger i den netop overståede valgkamp, da de d. 28. oktober forklarede til Politiken, at de vil sløjfe billetprisen på nationale museer.

”For SF er det vigtigt, at der er lige adgang til kunsten, og derfor er det vigtigt, at særligt statens museer ikke har betalingsmure”, udtalte Charlotte Broman.

Enhedslistens kulturordfører fulgte trop. ”Folk har allerede betalt for museerne en gang over skatten”, sagde Søren Søndergaard. Synspunktet mødte desuden opbakning hos Moderaterne, der mener, at ”der skal være gratis adgang til offentlige museer, og de skal kompenseres krone for krone”. Alternativet er også med på ideen. ”Lad os skabe fri entré flere steder”, udtalte Franciska Rosenkilde.

Det er dog ikke en ny idé. I 2006 indførte daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) gratis entré på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst. I 2016 blev den gratis entré for voksne over 18 år dog afskaffet igen, hvilket skete på museernes egen opfordring.

Forslaget er dermed et billede på, hvor lidt politikudvikling, der sker i dansk kulturpolitik.

Det samme gælder for Moderaternes forslag om et kulturklippekort, der vil give unge gratis adgang til kunst og kultur. Både Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale og Alternativet har nemlig tidligere stillet lignende forslag. 

Forslagene bærer desuden præg af den opfattelse, at prisen er den afgørende barriere for, at 15 procent af befolkningen ikke benytter sig af landets kulturtilbud. En række undersøgelser fortæller dog en anden historie.

Den største barriere for ikke-brugerne er manglende relevans

Lasse Marker, partner, Why Consulting

For det første viser rapporten 'Perspektiver på Publikum' fra 2020, at prisen betyder mere for det vante teaterpublikum end for ikke-brugerne.

I undersøgelsen, hvor mere end 5.000 repræsentative danskere er blevet spurgt, angiver mindre end en tredjedel af ikke-brugerne prisen som årsag. Den største barriere for ikke-brugerne er derimod manglende relevans.

Interessant nok viser undersøgelsen omvendt, at prisen betyder mere for det vante teaterpublikum, hvor fire ud af ti svarer, at prisen er årsag til, at de ikke går oftere i teateret.

Flere kulturinstitutioner har ligeledes fået foretaget undersøgelser, der viser, at entréprisen ikke er den vigtigste forklaring på, hvorfor ikke-brugerne bliver væk. Disse undersøgelser er ikke offentliggjorte, men hvis Ane Halsboe-Jørgensens forslag ser ud til at udmønte sig i reel politik, bør de pågældende kulturinstitutioner overveje at delagtiggøre politikerne i dem.

For det andet har flere lande faktisk indført et kulturklippekort. Men i hverken Brasilien, Italien eller Frankrig har kulturklippekortet virket efter hensigten, og den italienske evaluering konkluderer, at modtagerne maksimalt benytter halvdelen af det tildelte beløb.

Partierne begår en fejl, hvis de tror, at gratis entré vil få ikke-brugerne til at vælte ind ad dørene på de nationale museer

Lasse Marker, partner, Why Consulting

Bare fordi Kulturtilbuddene er gratis, betyder det altså ikke nødvendigvis, at folk benytter sig af dem. De skal først og fremmest være relevante.

SF, Enhedslisten, Moderaterne og Alternativet begår derfor en fejl, hvis de tror, at gratis entré vil få ikke-brugerne til at vælte ind af dørende på de nationale museer.

På samme kan Moderaterne med fordel læse evalueringerne af kulturklippekortene i Brasilien, Frankrig og Italien, inden tanken om et kulturklippekort konkretiseres og udmøntes i reel politik.

Hvis man politik ønsker at få kunsten og kulturen ud til alle, bør man droppe tanken om gratis entré for alle og i stedet glæde sig over, at landets kulturinstitutioner over en bred kam har hævet entrépriserne og samtidig formået at hæve besøgstallene.

På landets statsanerkendte museer er entréindtægterne således steget fra 204,7 millioner kroner i 2012 til 384,4 millioner kroner i 2017, hvilket svarer til en stigning på 87,8 procent.

Det fortæller, at danskerne gerne vil betale for gode museumsoplevelser. Samtidig har det styrket museernes økonomi, hvilket har gjort dem i stand til at prioritere særlige indsatser målrettet ikke-brugerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lasse Marker

Direktør, Why Consulting