Lyt til Altingets sommerserie om de store ideologier i Danmark

PODCAST: Hvordan har de fire store ideologier – samt populismen – påvirket Danmark? Og hvordan er det nu lige med den danske konkurrencestat? Vi har samlet episoderne fra Altingets sommerpodcast her, så du nemt kan få overblik og indblik.

Henrik Axel Lynge Buchter

Hvad har socialdemokratismens dominans gjort ved Danmark? Hvad var arven efter Schlüters konservatisme, hvad er socialisme egentlig i dag, og hvordan er tilstanden for dansk liberalisme?

Det er nogle af de spørgsmål, som Altingets magasinredaktør, Esben Schjørring, har stillet forskellige udvalgte eksperter. I fire af afsnittene sætter vi fokus på de fire store ideologier, og i de to sidste afsnit er temaet populisme i Danmark samt konkurrencestaten.

Du kan finde afsnittene indlejret i denne artikel, eller ved at søge på Altinget: ajour, der hvor du lytter til podcasts.

Abonner via iTunes her | Find os i Spotify her | RSS-feed her

Det danske Socialdemokrati

Bo Lidegaard, historiker og tidligere chefredaktør for Politiken, er gæst i denne udsendelse, hvor han ser på socialdemokratismens historie, tilstand og fremtid i Danmark. Udsendelsen blev udgivet onsdag 26. juni.

Konservatisme i Danmark

Christian Egander Skov, forfatter, postdoc ved Norges Tekniske Universitet og forfatter til bogen ′Konservatisme i mellemkrigstiden′ er gæst i denne udsendelse. I denne udsendelse taler han om Konservative før Schlüter og arven efter ham. Udsendelsen blev bragt 3. juli.

Socialisme i Danmark

Erik Holstein er ikke bare Altingets politiske kommentator – han har også i sine unge dage været medlem af et parti på venstrefløjen – nærmere betegnet Venstresocialisterne. I denne udsendelse trækker han både på sin politiske viden og sin egen erfaring og ser på, hvad socialisme egentlig er i dagens Danmark. Udsendelsen blev bragt første gang 10. juli.

Liberalisme i Danmark

Jeppe Nevers, ph.d. på Syddansk Universitet, sætter i dette afsnit fokus på det liberale aftryk i Danmark. Er nederlaget til Liberal Alliance ved det seneste Folketingsvalg et bevis på, at ideologien mangler støttere – eller hvordan har dansk liberalisme det egentlig i dag? Udsendelsen blev første gang bragt 17. juli.

Populisme i Danmark

Erik Meier Carlsen, forfatter og tidligere chefredaktør, sætter i dette afsnit fokus på populismens aftryk i Danmark – hvor den begyndte henne, hvilke personer der er centrale, og hvilken indflydelse den har på landet nu. 24. juli.

Den danske konkurrencestat

Ove Kaj Pedersen, professor dr.phil. og en af menneskerne bag teorien om konkurrencestaten, fortæller i dette afsnit om, hvordan præmisserne for den danske velfærd ændrede sig drastisk i 70′erne og 80′erne. Derudover ser han på, hvordan Mette Frederiksens politiske overbevisning passer ind med idéen om konkurrencestaten. Udsendelsen blev bragt første gang 31. juli.

Altinget: ajour vender tilbage til sin normale udgivelsesfrekvens 12. august.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Lidegaard

Forfatter, partner, Kaya
cand.phil. (Købehavns Uni. 1984), dr.phil. (1997)

Christian Egander Skov

Historiker, konsulent ved Tænketanken Prospekt, redaktør for Årsskriftet Critique
ph.d. (Aarhus Uni. 2013), cand.mag., historie & religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2010)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00