Museer frygter for øget lokalpolitisk styring

MUSEUMSDRIFT: De seneste 10 år har kommunerne betalt en større og større andel af de samlede udgifter til museumsdriften. En "bekymrende udvikling", der risikerer at svække museernes nationale forpligtelser, mener Organisationen Danske Museer.

Hvis byrådene får mere magt over de danske museer, kan det svække de nationale forpligtelser, lyder bekymringen.
Hvis byrådene får mere magt over de danske museer, kan det svække de nationale forpligtelser, lyder bekymringen.Foto: Henrik Bo/scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Det er ingen hemmelighed, at der i vores kontrakt med Aarhus Kommune er lavere vægt på vores samlinger og forskningsarbejde, mens der er en stor opmærksomhed på, hvilken rolle museet kan spille i for eksempel skolesamarbejde og tiltrækning af turisme

Bo Skaarup
Direktør hos Naturhistorisk Museum og næstformand i ODM

Kommunerne står for en langt større andel af finansieringen til de danske museer end for ti år siden. Det viser en beregning, som netmediet Søndag Aften har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og de seneste ti års finanslove.

Siden kommunalreformen i 2007 har kommunerne øget tilskuddene til museer med 52 procent i løbende priser, mens staten kun har øget udgifterne med 5 procent.

Og fortsætter udviklingen, varer det ikke mange år, før kommunerne har overtaget det økonomiske hovedansvar for landets museer.

0:000:00