Museer og biblioteker storroser KL for at opprioritere kulturen

KOMMUNALPOLITIK: Det er et ”længe ventet” og ”entydigt positivt signal”, at KL har samlet kultur-, erhvervs- og planområdet i et nyt udvalg, mener museerne, orkestrene og bibliotekerne.

Kultur- og erhvervspolitik har ikke tradition for at lægge sig tæt op ad hinanden. Men det bør det i højere grad.

Sådan lød rationalet, da KL-formand Martin Damm (V) under det kommunalpolitiske topmøde i Aalborg valgte at samle kultur-, erhverv- og planområdet under et udvalg.

Leon Sebbelin (R), der allerede var formand for det nu forhenværende Børne- og Kulturudvalg, blev i samme omgang valgt til formand for det nye udvalg.

KL har ellers den seneste tid måtte lægge øre til kritik af, at landsorganisationen ikke har taget kulturområdet alvorligt, set i lyset af at kommunerne de seneste 10 år har øget investeringerne i kulturområdet markant.

Museer: En klar opgradering
Men den nye manøvre fra KL møder stor ros fra kultursektoren. Nils M. Jensen, der er direktør i Organisationen Danske Museer (ODM), ser det som et ubetinget godt tegn.

”Vi oplever det som en klar opgradering og anerkendelse af, at kulturfeltet betyder noget i samfundsudviklingen og den økonomiske udvikling. Kommunerne er allerede optagede af, at kultur også er en vækstfaktor, og vi museer vil også gerne betragtes som et erhverv. Derfor glæder det mig, at KL kvitterer for dette,” siger Nils M. Jensen.

Børneområdet dominerede for meget
I forhold til de kommunale folkebiblioteker, der blandt andet indgår mange samarbejder med folkeskolerne, kunne det synes nærliggende, at børne- og kulturpolitikken var samlet i KL. Alligevel er man i bibliotekssektoren lettet over, at kulturområdet nu skal behandles i et nyt udvalg.

”Vi synes, det er en stor fordel, at kulturen er kommet lidt væk fra børneområdet, fordi børneområdet har domineret mindst 80 procent af dagsordenen i det gamle udvalg,” siger Steen Bording Andersen, der er formand for Danmarks Biblioteksforening.

Han understreger, at bibliotekerne fortsat vil arbejde i tæt kontakt med skolerne om at fremme læsning, men tror også på, at det kan gøres via erhvervspolitiske tiltag.

”Tænketanken Fremtidens Bibliotek står bag en samfundsanalyse, der fortæller, at læselyst giver bedre uddannelse og bedre erhvervsmuligheder fremover. Hvis vi skal have en innovativ befolkning, som skal kunne erobre fremtidens erhvervsliv og arbejdspladser, så spiller bibliotekerne ind,” forklarer Steen Bording Andersen.

Orkestre savner kulturstrategi
Asbjørn Keiding, der er formand for brancheorganisationen DEOO, der blandt andet repræsenterer landets ensembler og orkestre, har også store forventninger til det nye KL-udvalg.

”Der er jo sat et større fokus fra ministeren på, at vi finder finansiering andre steder end bare fra stat og kommune. På den måde spiller det meget godt sammen, og jeg ser det som et positivt signal, når vi nu alligevel skal arbejde med at ændre nogle traditioner for kulturfinansiering,” siger Asbjørn Keiding.

Han håber dog, at KL også vil udvikle en egentlig strategi for kulturområdet, således at de mange gode kulturinitiativer, der bliver taget i visse kommuner, kan skabe inspiration landet over.

”Vi kan se, at kommunerne har overtaget i forhold til staten, når det kommer til kulturinvesteringer. Så det ville være oplagt, hvis KL fulgte op på det og lavede en strategi over, hvad de ville bruge deres kulturpenge på – og hvad de vil opnå med det. Vi vil meget gerne hjælpe KL med at lave et udspil på kulturstrategien, som også spiller sammen med erhverv og plan,” siger han.

Museer oplever mere fokus fra KL
Nils Jensen fra Danske Museer er enig i, at kulturen har været en letvægter i KL-regi for længe, men fortæller, at han også kan spore en stigende bevågenhed.

For eksempel er han svært begejstret for, at Leon Sebbelin som udvalgsformand deltog til museumskonferencen på Docken i januar måned.

”Det er første gang, at vi har set en udvalgsformand fra KL optræde i den sammenhæng – i hvert fald i de ti år, jeg har været med,” siger Nils Jensen og fortsætter:

”Vi opfatter en stigende bevågenhed fra KL, hvilket vi mener er rigtigt og godt.”

Forrige artikel Kvinfo præsenterer ny strategi: Vi har lyttet til de kritiske røster Kvinfo præsenterer ny strategi: Vi har lyttet til de kritiske røster Næste artikel Feriedanmark går efter juvelen i udflytningskronen Feriedanmark går efter juvelen i udflytningskronen