Nedgang i lotto truer dansk idræt

FINANSIERING: Dansk idræt og foreningsliv bløder økonomisk på grund af danskernes dalende lyst til at spille lotto. Trods plaster på såret fra regeringen kræver de store organisationer ny spillelovgivning.

Danskerne spiller mindre lotto, og det giver færre penge til idrætten og foreningslivet, der nu kræver en varig løsning på problemet i form af en ny spillelovgivning.
Danskerne spiller mindre lotto, og det giver færre penge til idrætten og foreningslivet, der nu kræver en varig løsning på problemet i form af en ny spillelovgivning.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Selvom den delvise kompensation for det tabte tilskud i 2015 naturligvis er velkommen, må det ikke skygge for behovet for en permanent løsning på finansieringen af det frivillige Danmark.

Niels Nygaard
Formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF)
Fakta
Midlerne til såkaldt overskudsudlodning fra Danske Spil dalede fra ca. 1,3 mia. kr. til ca. 1,2 mia. kroner fra 2013 til 2014 - og faldet fortsætter. DIF modtog i 2013 godt 222 mio. kr. - sidste år dalede beløbet til 195 mio. kr. I DGI var billedet det samme. I 2013 modtog organisationen 202 mio. kr. - året efter 181 mio. kr. Nedgangen truer det frivillige idræts- og foreningsliv, påpeger organisationerne og kræver derfor en helt ny spillelovgivning. For mens indtægterne fra Lotto, der hører under Danske Lotteri Spil, daler, stiger indtægterne fra Danske Licens Spil, der fx omfatter Oddset. Men disse ekstraordinære indtægter går til staten.

Danskernes dalende lyst til at satse på den store gevinst i lotto skaber store problemer for det danske idræts- og foreningsliv, der er afhængig af de årlige milliontilskud fra Danske Spil.

Alene i 2015 bliver der 135 mio. kr. mindre til uddeling end forventet, viser beregninger fra de store idrætsforbund, DIF, DGI, Dansk Ungdoms Fællesråd og handicaporganisationerne. Også i 2014 medførte den dalende lotto-lyst en nedgang på tre-fire procent i de de store organisationer.

Færre aktiviteter
Dermed udhules det økonomiske grundlag mærkbart. Ifølge formanden for DGI, Søren Møller, får de færre penge konsekvenser for uddannelsen af frivillige trænere og ledere, ligesom det går ud over omfanget af aktiviteter og medfører fyringer på både landskontoret og i landsdelsforeningerne.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00