Kommentar af 
Niels Frid-Nielsen

Niels Frid-Nielsen: Fem gode råd til Joy Mogensen

RÅDGIVNING: Siden marts måned har mange – her i blandt jeg selv – haft travlt med at kritisere kulturministeren for manglende forståelse for sit eget område. Men måske er tiden inde til en mere konstruktiv debat, skriver Niels Frid-Nielsen, der er klar med fem gode råd til Joy Mogensen.

Der er brug for konstruktive planer for, hvordan kulturinstitutioner på pumperne igen kan komme i en dynamisk udvikling frem mod nye tiltag og fremgang uden at snuble på vejen, skriver Niels Frid-Nielsen.<br>
Der er brug for konstruktive planer for, hvordan kulturinstitutioner på pumperne igen kan komme i en dynamisk udvikling frem mod nye tiltag og fremgang uden at snuble på vejen, skriver Niels Frid-Nielsen.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nu hvor coronakrisen bider sig fast og sætter sig som en mere permanent tristesse, er der brug for kulturen til at kitte samfundslivet sammen.

Heldigvis er kulturlivet kommet ligeværdigt med i de nye hjælpepakker, selv om der fortsat mangler en håndsrækning til de freelancere og løst ansatte, der langt hen ad vejen udgør kulturlivet i Danmark.

Siden marts måned har mange – her i blandt jeg selv – haft travlt med at kritisere kulturminister Joy Mogensen (S) for manglende forståelse for sit eget område.

Men måske er tiden inde til en mere konstruktiv debat og til at give kulturministeren endnu en chance. Med de nye hjælpepakker i ryggen kan kulturministeren om end ikke udvise rettidig omhu, så dog i hvert fald komme ind i kampen.

Fakta
Niels Frid-Nielsen (født 1954) er kulturkommentator, journalist og forfatter. Tidligere har han været kulturredaktør på DR Nyheder og på Det Fri Aktuelt samt kulturreporter og filmanmelder.

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Så her er, mens vi venter på coronavaccinen, fem gode råd til kulturminister Joy Mogensen:

  1. Lad os få en langsigtet plan for landets kulturinstitutioner, kunstnere og kreative ildsjæle. Det er ikke nok at undgå konkurser, sådan som de nye hjælpepakker tilsigter. Det helt afgørende er at hjælpe kulturlivet i gang igen efter coronakrisen.

    Kulturinstitutionerne har været nødlidende i snart et år, pengene er bogstaveligt talt fosset ud af pengekasserne, derfor er nye, kreative og spektakulære satsninger ikke umiddelbart inden for rækkevidde. Kulturlivet har rigeligt at se til med bare at overleve.

    Men der skal noget ekstra til, nemlig det, der på nudansk hedder et turnaround, for at få publikum tilbage til kulturinstitutionerne. Der er brug for konstruktive planer, for hvordan kulturinstitutioner på pumperne igen kan komme i en dynamisk udvikling frem mod nye tiltag og fremgang uden at snuble på vejen. 

  2. Coronakrisen har vist, at vi gerne vil opleve dansk indhold. Vi læser og lytter dansk litteratur, ser danske tv-serier og film i biografen, elsker at fordybe os i kunst og kultur på landets museer, kunsthaller og gallerier. Men den danske indholdsproduktion er under pres fra de internationale giganter på streamingmarkedet.

    Tiden er inde til at kræve en afgift af Amazon, Netflix, HBO og de andre globale giganter, der truer med at reducere dansk indhold til nicheproduktion herhjemme. En afgift fra de internationale giganter vil passende kunne gå til finansiering af dansk indholdsproduktion på tv, lyd, film, scene og i bogform.

  3. Selv om danskerne elsker at se "Druk" i biografen og læse danske romaner, så lever både biografer og boglader nærmest på trods. Hollywood udskyder deres Blockbusters, Disney henviser deres biograffilm til den nye streamingtjeneste Disney+, og selv James Bond lader vente på sig.

    I dette efterår er der snart sagt kun danske film til at fylde biograferne. Det er nødvendigt kulturpolitisk at værne om biograferne i hele det danske land.

    I bogbranchen er verdens største nethandel, Amazon, på vej ind i landet. Gigantens indtog minder om, at der er brug for en boglov, der kan forsvare vores coronaudpinte boglader og biblioteker. Uden dem vil nemlig kun bestsellerne have en chance i den favre nye Amazon-verden. 

  4. Museerne har i nu tre år ventet på en ny museumslov. Det er på tide, at Kulturministeriet signalerer, hvilke museer der fortsat skal statsanerkendes, og hvordan man sikrer fortsat udvikling i museumsmiljøet herhjemme.

    Museerne har i de senere år oplevet en tilstrømning af unge børnefamilier og turister. Samtidig er der opstået nye spændende museumsmiljøer langs Vestkysten. Det er vigtigt at styrke den udvikling, inden den går i stå.

  5. Der er ikke nogen modsætning mellem Dansk Erhverv og Dansk Kulturliv. Tværtimod.

    Coronakrisen har lært os, at kultur også er forretning. Hvis ikke vi erkender det, går kulturen neden om og hjem. Vi må erkende, at i kulturlivets infrastruktur er både kunst og kroner nødvendige. Uden indtægter, ingen forretning. Kulturministeriet må hjælpe kulturlivets aktører i gang med konkrete råd og vejledninger til at gøre kulturlivet også økonomisk bæredygtigt.

Disse forslag vil ikke nødvendigvis sprænge Kulturministeriets budget.

Coronakrisen har lært os, at kultur også er forretning. Hvis ikke vi erkender det, går kulturen neden om og hjem.

Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator

De vil heller ikke i sig selv sikre en ny storhedstid for dansk kultur.

Men de vil kunne hjælpe kulturlivet gennem coronakrisen.

Det er i hvert fald fem gode steder at begynde. 

-----

Niels Frid-Nielsen (født 1954) er kulturkommentator, journalist og forfatter. Tidligere har han været kulturredaktør på DR Nyheder og på Det Fri Aktuelt samt kulturreporter og filmanmelder. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

Niels Frid-Nielsen

Journalist, kulturkommentator, forfatter, foredragsholder
exam.art. i nordisk litteratur og sprog (Københavns Uni. 1978)

0:000:00