Ny kommission skal granske ytringsfriheden: Se medlemmerne her

YTRINGSFRIHED: En ny ytringsfrihedskommission skal analysere ytringsfrihedens vilkår i Danmark. Se medlemmerne her.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har onsdag nedsat en ny kommission, der skal vurdere ytringsfrihedens rammer og generelle vilkår i Danmark.

VLAK-regeringen meddelte allerede i regeringsgrundlaget fra 2016, at man ville nedsætte en sådan kommission. Og ifølge justitsministeren er friheden til at ytre sig en af de vigtigste forudsætninger for demokratiet og samfundet.

"Derfor skal vi sikre os, at rammerne for den frie debat, som vores samfund bygger på, er stærke nok. Det kan vi kun gøre, hvis vi har et solidt fundament at stå på, og det får vi med Ytringsfrihedskommissionens arbejde," siger Søren Pape Poulsen i den pressemeddelelse.

Kommissionens opgaver
Formand for kommissionen bliver Nils Bernstein, der er tidligere direktør for Nationalbanken. Blandt medlemmerne er også tidligere kulturredaktør på Jyllands-Posten Flemming Rose og Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia (se alle medlemmerne i boksen til højre).

I kommissoriet hedder det blandt andet, at medlemmerne skal drøfte, om grænserne for ytringsfriheden er tilstrækkeligt præcise, ligesom kommissionen også skal beskrive den historiske udvikling.

”Kommissionens arbejde skal danne grundlag for en politisk debat om ytringsfrihedens udfoldelse i Danmark. Kommissionen kan komme med generelle anbefalinger, men skal ikke komme med konkrete forslag til ny lovgivning mv.,” står der i kommissoriet.

"Den mest fundamentale forudsætning"
Også Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, har fået plads i den nye kommission, og han glæder sig til arbejdet.

”Ytringsfrihed er vel nok den mest fundamentale forudsætning for et sundt demokrati. Derfor glæder jeg mig til at være med til at kortlægge, hvordan det står til og komme med forslag til, hvordan vi styrker ytringsfriheden i Danmark,” siger Jakob Nielsen og fortsætter:

”Blandt kommisionens medlemmer er der folk, der selv har betalt en meget høj pris for at benytte deres ytringsfrihed, så hele spørgsmålet om religiøse hensyn bliver en vigtig del af arbejdet. Men i en tid med øget polarisering er det også relevant at se på, hvordan man kan bekæmpe falske nyheder og såkaldt hate speech uden at begrænse ytringsfriheden.”

Læs hele kommissoriet her.

Forrige artikel Regeringen etablerer to nye kunstfonde uden for hovedstaden Regeringen etablerer to nye kunstfonde uden for hovedstaden Næste artikel Operachef bliver formand for Statens Kunstfond Operachef bliver formand for Statens Kunstfond