Ny rapport undersøger det danske bogmarked

KORT NYT: Bog- og Litteraturpanelet udgiver onsdag en ny rapport om det danske bogmarked. Rapporten viser blandt andet, at der udgives mere skønlitteratur end tidligere.

Bog- og Litteraturpanelet undersøger den danske litteraturs aktuelle situation i ny rapport.
Bog- og Litteraturpanelet undersøger den danske litteraturs aktuelle situation i ny rapport.Foto: colourbox.com
Franka Lykke Vedel Kessing

Der udgives mere og mere skønlitteratur. Lyrik udgives ofte digitalt. Og selvudgivelser har vundet indpas på bogmarkedet.

Det er nogle af konklusionerne i Bog- og Litteraturpanelets første årsrapport, ”Bogen og litteraturens vilkår 2015”, som offentliggøres onsdag ved en konference i Kulturstyrelsen.

Fakta
I rapporten kan Bog- og Litteraturpanelet blandt andet dokumentere, at:
  • Udgivelsen af ny dansk skønlitteratur har været præget af fremgang i de seneste par år målt på antallet af udgivne titler.
  • Lyrik udgives i dag ofte digitalt og via små forlag og som selvudgivelser.
  • E-bøger og netlydbøger fylder mere i forlagenes udgivelser, i bibliotekernes udlån og i danskernes læsning.
  • Boghandelen oplever stærk konkurrence fra supermarkederne og internethandlen. I 2000 udgjorde salget i boghandler cirka 64 procent af det samlede salg. I begyndelsen af 2015 stod boghandler for cirka 43 procent af salget.
  • Selvudgivelserne har vundet indpas på bogmarkedet og fylder 15 procent af den danske bogproduktion. Men det er ikke længere muligt at opretholde et skarpt skel mellem etablerede forlag og selvudgivelser.
  • Knap 50 procent af kvinder læser skønlitteratur ugentligt eller hyppigere, mens det kun gælder for knap 30 procent af mændene. Uddannelse har betydning for læsning, men i højere grad for de yngre end de ældre generationer.

Kilde: Kulturstyrelsen

Den nyudgivne rapport giver et samlet overblik over den danske litteraturs aktuelle situation gennem en kortlægning af de eksisterende statistikker på bogmarkedet, oplyser Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

0:000:00