Debat

Museer: Ja tak til en museumsplan

DEBAT: Lars Barfoeds (K) forslag om en museumsplan bliver budt velkommen af Organisationen Danske Museer. I en tid, hvor museerne bliver kritiseret for ikke at kunne opbevare og registrere samlingerne betryggende, er der brug for at se på området, lyder det fra organisationen.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christine Buhl Andersen og Nils M. Jensen
Hhv. formand og direktør i Organisationen Danske Museer (ODM)

Lars Barfoed (K): "Vi skal have en museumsplan" var overskriften i et indlæg i Altinget | Kultur d. 20.5.14.

Her redegør kulturordføreren for ønsket om, at der bør udarbejdes en samlet museumsplan til sikring af bedre forhold for de danske museer og for at styrke bevaringen af kulturarven.

Barfoed ønsker politisk handlekraft, og at Folketinget prioriterer de nødvendige ressourcer for at sikre "Vores museer og deres samlinger for eftertiden".

Godt med politisk handlekraft
Argumenterne understøttes af, at: "...museer er steder, hvor vi kan opleve vores historie. Men det er samtidig steder, hvor vi også møder vores kulturelle nutid. Det kræver gode samlinger, der bliver passet på og vedligeholdt. Og det kræver moderne formidling."

Barfoed anerkender, at: "Museerne bidrager til økonomisk aktivitet og turisme. Besøgstallene i vores museer har gennem årene været markant stigende. Dermed bidrager museerne ikke blot til deres egen økonomi. De genererer også aktivitet i lokalområdets butikker og restauranter m.v."

I ODM er vi glade for Barfoeds opmærksomhed og opbakning. Når det samtidig kan konstateres, at Det Konservative Folkeparti har prioriteret 150 millioner kroner til at sikre kulturarven i partiets oplæg til den kommende Finanslov, kan der oven i købet konstateres politisk handlekraft.

Der er brug for støtten
Det er velkomment i en tid, hvor der er skarpt fokus fra såvel statens forvaltning af museerne som fra Rigsrevisionen, hvor det netop i en skarp kritik er konstateret, at museerne ikke i øjeblikket lever op til at kunne opbevare og registrere samlingerne betryggende.

Det er forhold som ODM gennem årene til stadighed har forsøgt at gøre opmærksom på. Således også i 2007, hvor ODM kunne fremlægge bevis for, at i runde tal 1/3 del af museumssamlingerne i landet blev opbevaret i direkte utilfredsstillende (og nedbrydende) magasiner, 1/3 af kulturarven opbevaredes i magasiner, hvortil der kræves forbedringer - og at endelig den sidste 1/3 del er opbevaret under gode og fremtidssikrede forhold.

I et samråd i Folketingets Kulturudvalg blev det dengang foreslået, at hvis man afsatte cirka 200 millioner kroner, som det på daværende tidspunkt blev anslået at koste, ville man kunne bringe landets museumsmagasiner og den afledte moderne registrering af kunst- og kulturarven op til en standard, som er acceptabel, og som vil gøre både håndtering og formidling af kunstværker og kulturgenstande nemmere - og til gavn for alle.

Forbedring af museer er også til fordel for miljøet
Ydermere blev det påvist, at en forbedring af museernes bevaringsstatus og magasinforhold i meget høj grad ville medvirke til miljøvenlighed - og på sigt et nærmest CO2-neutralt energi forbrug (I dag må det begrædeligt konstateres, at museerne - i bestræbelserne på at bevare kulturarven - i høj grad forbruger energi til at sikre optimal opbevaring).

Også i relation til beskæftigelse i bygge- og energisektoren ville en sådan investering på tværs af hele landet være lukrativ.

l 2007 anså ODM således opførelse af lavenergi-museumsmagasiner for flere museer i samme område og en intensiveret registreringspraksis i opdaterede databaser som vejen til at sikre bedre forhold for de danske museer, der i sidste ende medvirker til at styrke formidlingen af kulturarven.

Den ide er stadig gældende og bør indgå i kommende politiske drøftelser, som Lars Barfoed betimeligt efterlyser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00