Og det nye ord for public service er...

PUBLIC SERVICE: Både medier og Kulturministeriet har længe slået på tromme for kulturministerens konkurrence for at finde et nyt og bedre ord for ”public service.” Nu er vinderen fundet – dog uden de store trompetfanfarer.

DR skal stadig levere public service - for ingen kunne finde på et bedre ord for det.
DR skal stadig levere public service - for ingen kunne finde på et bedre ord for det. Foto: Colourbox
Erik Bjørn Møller

”Når jeg hører begrebet public service, kommer jeg til at tænke på noget andet. Jeg begynder at pille ved ting og kigger ud ad vinduet. Det er sådan et dårligt og teknokratisk klingende ord.”

Sådan lød det fra kulturminister Bertel Haarder (V) i DR Kultur i august sidste år, da han op til kulturmødet på Mors udskrev sin egen uofficielle konkurrence om, hvem der kunne finde på et bedre og mere præcist og dansk udtryk for – public service.

Det skulle samtidig tjene som optakt til regeringens kommende public service-eftersyn, og siden væltede det på Facebook ind med forslag fra borgere og organisationer til ministeren, der som inspiration også henviste til, at nordmændene ofte er bedre til at finde på norske udtryk i stedet for engelske. I Norge kaldes public service således for ”allmennkringkasting.”

Fra folkelig medietjeneste til VOFFI
Blandt de indkomne forslag var blandt andet ”Formidlingspligt,” ”Fællestjenesten,” ”Folkeudsendelser,” ”Breddeoplysning,” ”Folkelig medietjeneste,” ”Bredde-service” og ”VOFFI – Vores Fælles Formidling og Information.”

Måske er public service simpelthen det mindst ringe ord.

Bertel Haarder (V), Kulturminister

Fredag på Folkemødet på Bornholm skulle vinderen så endelig findes.

Men annonceringen af resultatet stod ikke helt mål med optakten. Et par ydmyge linjer på Kulturministeriets Facebookside afslører dog det længe ventede resultat:

”Resultatet af afstemningen om et nyt ord for public service er: Public service.”

Bag forslaget stod organisationen Dansk Kunstnerråd, som vandt afstemningen med 132 stemmer. Det næstmest populære ord var ”Folkelig oplysning,” og kulturministeren gav, som lovet, øl til vinderen.

Til gengæld svigtede teknikken, så Kulturministeriets klip fra seancen mangler lyd.

Haarder ærgrer sig
Bertel Haarder lægger i en skriftlig kommentar til Altinget ikke skjul på sin skuffelse over, at det ikke var muligt at finde et bedre ord for public service.

”Det ærgrer mig selvfølgelig, at det ikke lykkedes at finde et godt dansk ord for public service - men ord former verden, og det er ikke helt ukompliceret at lave om på noget, der har betydet så meget for så mange – så længe. Måske er public service simpelthen det mindst ringe ord. Til gengæld har jeg været meget glad for debatten om fremtidens public service. Jeg synes også, at det var sjovt at se de mange god forslag til en ny betegnelse,” siger Bertel Haarder.

Hans egne favoritter var ”Almentjeneste,” ” Folkelig oplysning,” ”Fælles formidling” og ”VOFFI – Vores Fælles Formidling og Information.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Bestyrelsesformand, Det Kgl. Teater, fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)